20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Moldova are un nou Guvern. Gaburici a obţinut votul de încredere

UPDATE: Moldova are un nou Guvern. Gaburici a obţinut votul de încredere

UPDATE 19.00: Preşedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat miercuri decretul de numire a Guvernului Gaburici, imediat după ce noul Executiv a primit votul de încredere în Parlament, relatează Mediafax.

Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului Chiril Gaburici în faţa preşedintelui Republicii Moldova urmează să aibă loc miercuri seara la ora locală 19.00 (19.00, ora României), la Palatul Republicii, anunţă preşedinţia într-un comunicat.

——-

Republica Moldova are un nou Guvern, după ce programul şi Cabinetul prezentate miercuri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputaţi, conform Mediafax.

Citeşte şi: Un Gaburici pentru liniștea Moscovei

Noul Executiv a primit votul de încredere după ce deputaţii au dezbătut miercuri după-amiaza programul de guvernare prezentat de către Gaburici şi membrii Guvernului său. În favoarea Guvernului Gaburici au votat deputaţii PDM, PLDM şi PCRM, potrivit presei moldovene.

​Citeşte şi: Republica Moldova. Gaburici a fost desemnat să formeze un nou guvern

Fostul premier Iurie Leancă şi Liliana Palihovici nu au votat, potrivit Unimedia. Din noul Cabinet fac parte 15 miniştri.

Potrivit Constituţiei moldovene, şeful statului numeşte Guvernul ulterior, membrii Executivului urmând să depună jurământul faţa preşedintelui în cel mult trei zile de la votul Parlamentului. Guvernul începe să-şi exercite atribuţiile din ziua învestirii.

Iurie Leancă a declarat după şedinţa Parlamentului că votul reprezintă un pas înapoi în privinţa orientării europene a ţării. "Negocierile au fost dificile. Toate cele trei partide poart vina. Nu cred că PCRM s-a schimbat". "PCRM se răzbună pe partidele care l-au dat jos de la putere", a avertizat fostul premier.

"Nu am votat un guvern minoritar astăzi (miercuri)", a declarat Leancă, exprimându-şi speranţa că "noul Guvern ma menţine un curs ascendent".

Liderul liberal-democrat a mai declarat că nu a luat o decizie cu privire la plecarea sa din partid sau nu, anunţând că mai întâi se va consulta cu alegătorii.

Liderul comunist Vladimir Voronin a anunţat în parlament că formaţiunea sa va susţine noul Guvern.

Ştire în curs de actualizare

Cele mai citite

Gabriela Firea pregătește o concurență serioasă pentru Nicușor Dan în Alegerile Locale

Depunerea candidaturii reprezentantului PSD pentru functia de primar general al capitalei, in Bucuresti, 28 aprilie 2024. Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul spaniol Pedro Sanchez nu demisionează

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că nu demisionează din funcția de premier. Anunțul vine după o pauză de câteva zile. Prim-ministrul spaniol Pedro...

Guvernul acordă noi ajutoare umanitare pentru populația civilă din Fâșia Gaza

România continuă acordarea de asistență umanitară populației civile din Fâșia Gaza. În cursul dimineții a fost trimis un nou transport cu produse alimentare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă