10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMonica Macovei, despre apelul lui Tăriceanu la boicotarea Justiției: Încalcă în mod...

Monica Macovei, despre apelul lui Tăriceanu la boicotarea Justiției: Încalcă în mod evident separația puterilor în stat, cerând ca o instituție politică, Parlamentul, să blocheze activitatea DNA, o instituție care face parte din sistemul judiciar

Europarlamentarul Monica Macovei susține că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, intervine „brutal” în activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), atunci când cere parlamentului să nu voteze cererile procurorilor anticorupție privind ridicarea imunității în cazul unor parlamentari.

„Tăriceanu cere în mod abuziv blocarea activității DNA. Călin Popescu Tăriceanu intervine brutal în activitatea DNA, instituție a statului, atunci când cere ca Parlamentul să nu mai discute nicio solicitare de ridicare a imunității venite de la procurorii anticorupție până după alegerile parlamentare. Tăriceanu încalcă în mod evident separația puterilor în stat, cerând ca o instituție politică, Parlamentul, să blocheze activitatea DNA, o instituție care face parte din sistemul judiciar, și să împiedice judecătorii să judece dosarele instrumentate de DNA. Ceea ce face Tăriceanu, postând cererea sa de sabotare a activității DNA pe pagina oficială a Senatului României, este un abuz și o confiscare a instituției pe care o conduce prin numire politică”, a scris Monica Macovei, luni, pe Facebook.

Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, duminică, un apel către parlamentarii din ambele camere să refuze să se pronunțe asupra vreunei cereri venite din partea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA).


CITEȘTE ȘI: Tăriceanu este părăsit de tinerii din partid. Liderii Tineretului ALDE se declară revoltați de atitudinea față de Justiție: Politicienii penali promovaţi de preşedintele ALDE ne compromit viitorul


Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Senatului și pe pagina de Facebook, Tăriceanu susține că „DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci a devenit un instrument pentru anihilarea adversarilor politici”.

„Este binecunoscută poziția mea potrivit căreia DNA nu mai slujește de mult Justiția, ci, în spatele paravanului luptei necesare și legitime cu corupția, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituții”, susține Tăriceanu.

În opinia sa, cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare, revin în antenția procurorilor anticorupție întâmplări care au avut loc urmă cu cinci – opt ani.

„Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle și trâmbițe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanțe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care și-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidați nedoriți și incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare. Întâmplări vechi, petrecute cu cinci, șase, șapte sau opt ani în urmă, revin tocmai acum în atenția procurorilor de la DNA, coincidență, cu doar două luni înainte de alegeri. Așa cum n-am crezut vreodată în arestările făcute vineri, tot astfel nu am încredere în acest mod de operare al DNA”, mai susțin el.

În acest context, face apel către parlamentari să refuze, până la finalul legislaturii, să se pronunțe asupra cererilor venite de la DNA.

„Dacă dosarele respective au așteptat atâția ani, înseamnă că nu este nicio urgență și ele pot să mai aștepte ca viitorul Parlament să se pronunțe”, mai precizează Tăriceanu.

El susține că apelul său „nu are niciun fel de legătură cu apartenența politică a celor vizați de DNA”. 

„Doresc să se înțeleagă foarte clar că acest apel nu are niciun fel de legătură cu aparteneța politică a politicienilor vizați de DNA sau cu relațiile interumane la un moment dat. Eu apăr de mai multă vreme niște principii, cum ar fi principiul separației puterilor în stat, indiferent de numele celui în cauză: Elena Udrea, Victor Ponta sau alții. Nu putem să mai acceptăm judecăți cu măsură dublă. Când DNA trimte la repezeală un dosar la Parlament, parlamentarii trebuie să se conformeze,pentru că altfel sunt certați de Președintele Iohannis și de alți membrii ai corului prezidențial. Simultan, cei suspectați de DNA sunt supuși unor presiuni de a demisiona. Dubla măsură s-a văzut limpede când procurorul-șef al DNA a fost acuzat de plagiat, dar corifeii cinstei și codurilor de integritate s-au uitat în altă parte, și au uitat principiile valabile doar pentru ceilalți”, conchide el.

El a dat clarificări, duminică seara, la Digi24. Astfel, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că mesajul său a urmărit a atrage atenția la faptul că Parlamentul „este o țintă de discreditare”.

„Scopul (apelului – n.r.) nu a fost acela de a face valuri, ci de a atrage atenţia la modul foarte serios că Parlamentul, de o buna bucată de vreme, este o ţintă de discreditare. Parlamentul rămâne totuşi singura instituţie realmente democratică a statului, nu numai în România, peste tot în democraţiile parlamentare. Acest demers de discreditare permanentă poate fi făcut în diverite feluri, am văzut în perioada preşedintelui Băsescu. Acum, mai recent, DNA si-a fixat ca ţintă, fără ca cineva să îi fi alocat această sarcină, anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului, în ultima perioadă. Înainte de alegerile locale am văzut că DNA a făcut el selecţia înainte de a o face alegătorii. Asta încearcă şi acum”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.


CITEȘTE ȘI: Președintele CSM va sesiza Inspecția Judiciară, în cazul apelului lui Călin Popescu-Tăriceanu la boicotarea Justiției


Luni, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va sesiza Inspecția Judiciară, în cazul apelului adresat, duminică seara, de șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, colegilor săi parlamentari de a nu mai da curs niciunei cereri venite de la procurorii anticorupție, privind ridicarea imunității politicienilor.

„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat <<Apel către parlamentari>>, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul <<către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA>>, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, precizează președintele CSM, Mircea Aron, într-un comunicat de presă.

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil...

ROCA Investments, cea mai dinamică companie de private equity din România, celebrează șase ani de activitate pe piața locală. Compania anunță o evaluare curentă...

Gabriela Szabo, ambasadoarea ediției din acest an a UVT Liberty Marathon

Campioana olimpică și multipla campioană mondială la atletism Gabriela Szabo, declarată timp de zece ani la rând cea mai bună atletă a României, va...
Ultima oră
Pe aceeași temă