11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialMonica Macovei, premiată pentru lupta dusă împotriva corupției

Monica Macovei, premiată pentru lupta dusă împotriva corupției

Europarlamentara Monica Macovei a primit, joi, de la ambasadorul Italiei la Sofia, premiul anual al Fundației Giovanni Falcone. Acest premiu se acordă în Bulgaria personalităților cu rezultate în lupta împotriva corupției.

Monica Macovei a declarat, la cermonia de decernare a premiului, că un Guvern corupt este o ”haită de lupi” care mănâncă populația de vie. 

"Un Guvern corupt creează o realitate strâmbă în țara pe care o conduce și vrea să ne facă sclavi umili și tăcuți. Un Guvern corupt este o haită de lupi care ne mănâncă de vii. Scăpăm numai dacă spunem într-un glas și fără să obosim: gata! Haideți să ieșim din sclavie. Și dacă votam pentru noi, și nu pentru politicienii corupți. Când plătim taxe unui Guvern corupt, nu o facem din patriotism, ci dintr-o obligație legală", a spus Monica Macovei la ceremonia de premiere.

De asemenea, europarlamentara a declarat că dedică premiul judecătorilor, procurorilor și polițiștilor români care s-au implicat în lupta anticorupție. 

"Primesc cu bucurie, dar și cu modestie acest pŕemiu și îl dedic judecătorilor, procurorilor și polițiștilor români care și-au asumat riscuri pentru aducerea în justiție și condamnarea corupților din clasa politica. Ei știu că "lașii mor în fiecare zi, dar curajoșii o singură dată".  Acesta este și motto-ul Fundației Falcone. Lașii nu se pun cu sistemul corupt,  pentru că le este frică, iar frica le omoară ființa în fiecare zi. O viață trăită în frică și lașitate este o viață pierdută pentru cel fricos, pierdută pentru țara lui și pentru omenire. Haideți să ne gândim numai la ce putem face pentru a schimba în bine lumea în care trăim", a mai spus Monica Macovei în discursul de mulțumire.

Fundația Giovanni Falcone a fost înființată în memoria magistratului italian, Giovanni Falcone, care a luptat cu mafia siciliană. Judecătorul a câștigat procesul faimos "Maxi Trial" din 1986-1987.

În mai 1992, mafia l-a omorât pe Giovanni Falcone, aruncând în aer, prin detonarea unei bombe, autostrada pe care Falcone se deplasa. 

Cele mai citite

Poliția a aplicat amenzi, după ce mai mulți nuntași au blocat o intersecție

Poliția din județul Teleorman a intervenit prompt în urma unui incident în localitatea Buzescu, unde circulația a fost blocată de nuntași, generând disconfort și...

Cod galben de vreme rea în 14 județe! Care sunt zonele vizate de avertizare

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată şi ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei...

Simona Halep și-a aflat adversara de la turneul Trophee Clarins

Simona Halep va debuta la turneul de categorie WTA 125 Trophee Clarins de la Paris împotriva americancei Mccartney Kessler, jucătoare care în acest moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă