4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a fost condamnată Monica Iacob Ridzi. Motivarea instanţei

De ce a fost condamnată Monica Iacob Ridzi. Motivarea instanţei

Monica Iacob Ridzi, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, a dat vina pe ceilalţi inculpaţi din dosar şi chiar şi pe martori, ea fiind “părtaşă” încă de la început la “fraudarea banului public”, arată judecătorii de la Curtea Supremă în motivarea sentinţei de condamnare a fostului ministru la cinci ani de închisoare,  informează Mediafax.

Citeşte şi: Monica Iacob Ridzi vrea să fie graţiată

Strategia de apărare adoptată de către toţi inculpaţii a vizat pe de o parte negarea propriei responsabilităţi, iar pe de altă parte aruncarea acesteia pe umerii celorlalţi coinculpaţi (sau chiar şi martori), fie că vorbim despre persoane cu funcţii de decizie (directori), fie că vorbim despre subordonaţi ai acestora (consilieri). În realitate, ceea ce diferenţiază inculpaţii este faptul că unii dintre ei au fost părtaşi de la bun început la fraudarea banilor publici, concepând, decizând şi supervizând întreaga activitate infracţională (cum este cazul inculpatelor Iacob-Ridzi sau Vârsta), în timp ce alţii au intervenit doar punctual, în unele momente ale procesului fraudulos, corespunzător atribuţiilor pe care le aveau sau rolului încredinţat (în cazul inculpaţilor – reprezentanţi ai societăţilor private)“, potrivit motivării instanţei.

Ridzi a fost condamnată definitiv, pe 16 februarie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

Citeşte şi: UPDATE: Tribunalul Ilfov va analiza, pe 9 aprilie, cererea Monicăi Iacob Ridzi de întrerupere a pedepsei

De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

 

 

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă