12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMS contrazice conducerea Spitalului Bagdasar Arseni: Pilotul Marian Cojocaru a contractat infecțiile...

MS contrazice conducerea Spitalului Bagdasar Arseni: Pilotul Marian Cojocaru a contractat infecțiile în unitatea medicală. Dezmințirile apărute sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic

Ministerul Sănătății a confirmat, miercuri, că pilotul Marian Cojocaru a contractat două infecții intraspitalicești la Spitalul „Bagdasar Arseni”.

„Pacientul în vârstă de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta înseamnă că bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistentă, sensibilăla Colistin) și Klebsiella (rezistentă la Colistin) sunt dovedite ca prezențăla pacient și provin din spital”, arată raportul Direcției de Sănătate Publică București.

Astfel, pacientul a fost izolat într-o rezervă din cadrul secției de terapie intensivă. „Deocamdată, documentele analizate de inspectori nu probează existența unei infecții. Dacă o infecție va apărea sau nu depinde în primul rând de starea pacientului, mai precis de măsura în care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezenței bacteriilor în organism”, mai precizează MS.

Potrivit Digi24. conducerea spitalului declara, marți, că bărbatul ar fi luat bacteriile din balta în care a căzut. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a precizat că este puțin probabil ca Marian Cojocaru să fi luat bacteriile din apa de baltă. 

În ceea ce privește informațiile vehiculate în spațiul public despre proveniența bacteriilor din „apa de baltă”, Ministerul Sănătății își exprimă îndoieli puternice apropo de validitatea științifică a acestei luări de poziție din următoarele motive: pacientul a fost internat în data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au arătat cănu erau prezente cele două bacterii în organismul bărbatului. Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezența celor două bacterii. În acest timp, pacientul a fost internat în spital. Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistență multiplă la antibiotice să existe în afara spitalului, mai precis într-o baltă”, precizează Ministerul Sănătății.

Citește și: Soția lui Marian Cojocaru, pilotul paramotorului prăbuşit la Comana, dorește transferarea acestuia la Viena: Există posibilitatea de a beneficia de tratament adecvat în timp util

Totodată, MS atrage atenția că „singura atitudine corectă este aceea ce recunoaștere, de asumare și de lucru activ pentru controlul” riscului de contractare a infecțiilor nosocomiale.

„Fără o dimensiune reală a incidenței infecțiilor nosocomiale în spitalele românești nu se poate formula nicio procedură eficientă. Dezmințirile apărute în spațiul public în ceea ce privește pacientul amintit sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai puțin de șase centre de referințăla nivel național”, susține MS.

Ca urmare a verficărilor efectate la Spitalul „Bagdasar Arseni”, inspectorii au luat o serie de măsuri, precum: supravegherea și investigarea bacteriologică a tuturor pacienților din salonul de politraumă, inclusiv izolarea acestora până la părăsirea secției ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție, intensificarea operațiunilor de igienizare și dezinfectare, asigurarea de dispensere pentru igiena și dezinfecția mâinilor la toate lavoarele din secții.

În plus, societatea care asigură serviciile externalizate de curățenie a fost amendată cu 5.000 de lei.

Pilotul, aflat de duminica trecută la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din Capitală, a fost diagnosticat, luni, cu două bacterii care au o rezistenţă extrem de mare la antibiotice. Este vorba despre Klebsiella pneumoniae şi Acinetobacter baumanni, considerate bacterii intraspitaliceşti, arată buletinele de analize medicale obţinute de News.ro. 

Infecţiile nosocomiale contractate în spital îi complică situaţia pilotului de 44 ani care se află de pe 10 iulie la spital, după ce s-a prăbuşit cu paramotorul. Pilotul paramotorului prăbuşit este internat la secţia de terapie intensivă a Spitalului „Bagdasar-Arseni” şi a fost, până la sfârşitul săptămânii trecute, intubat şi ventilat mecanic. Starea lui continuă să fie gravă, pentru că a aspirat apă în plămâni. 

Soţia pilotului, Irina Cojocaru, medic de profesie, a declarat pentru News.ro că familia ia în calcul un transfer la Viena şi a făcut mai multe demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru un transport înainte de o eventuală septicemie, care pare iminentă.

Luni seara, Ministerul Sănătăţii a cerut Inspecţiei Sanitare să facă verificări la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală după ce familia pilotului Marian Cojocaru a cerut transferul bărbatului în străinătate susţinând că acesta ar fi contactat mai multe infecţii intraspitaliceşti.

Cele mai citite

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă