13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialMugur Isărescu, anunţ important despre evoluţia inflaţiei

Mugur Isărescu, anunţ important despre evoluţia inflaţiei

Inflaţia rămâne în teritoriu negativ până în luna iulie a acestui an şi va reveni în intervalul din jurul ţintei staţionare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoză, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. 

“În şedinţa de astăzi, Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2016. Raportul prezintă noua prognoză trimestrială, care anticipează prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflaţiei până în luna iulie 2016, ca urmare a manifestării efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA şi ale altor impozite indirecte, precum şi a scăderii unor preţuri administrate (energie). Scenariul de bază prevede o revenire graduală a inflaţiei în interiorul intervalului asociat ţintei şi plasarea în palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoză (opt trimestre – n.r.)”, a explicat Isărescu. Potrivit acestuia, riscurile asociate proiecţiei sunt generate de surse atât interne cât şi externe, în condiţiile unor incertitudini ridicate. 

La capitolul riscuri externe, guvernatorul a menţionat sporirea temerilor legate de creşterea economică globală, reacutizarea situaţiei din Grecia şi apropierea referendumului din Marea Britanie. “Acestor incertitudini li se adaugă cele legate de volatilitatea pieţelor financiare, tensiunile geopolitice, divergenţa între conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii şi evoluţia preţului petrolului”, a subliniat Isărescu, potrivit Agerpres

Pe plan intern, riscurile asupra inflaţiei sunt reprezentate, în opinia guvernatorului BNR, de politica fiscală şi de venituri, precum şi de efectele adverse generate de modificări ale legislaţiei în domeniul financiar. 

România a consemnat, în luna martie 2016 comparativ cu luna martie 2015, cea mai mare inflaţie negativă în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rată de minus 2,4%, faţă de cea de minus 2,1% înregistrată în februarie, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). 

Ţinta de inflaţie a Băncii Centrale pentru 2016 este de 2,5% +/-1 punct procentual. BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate în luna februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a menţinut, în prognoza de iarnă 2016, proiecţia privind inflaţia la finele acestui an la 1,8% şi pentru anul viitor la 2,5%, estimările fiind similare celor din prognoza de toamnă publicată la finalul lunii noiembrie 2015. 

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....
Ultima oră
Pe aceeași temă