21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMureş: Directoare de spital, trimisă în judecată

Mureş: Directoare de spital, trimisă în judecată

Fosta şefă a Spitalului din Târnăveni şi fosta directoare contabilă vor fi judecate pentru abuz în serviciu, după ce au încheiat contracte cu patru firme, cărora le-au plătit peste 70.000 de lei pentru servicii neefectuate, informează Mediafax.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş au trimis-o în judecată pe Monica Nicoleta Sandu, manager general la Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" din Târnăveni, în perioada 25 ianuarie 2008 – 24 septembrie 2009, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, în formă continuată (patru acte materiale).

Alături de aceasta va fi judecată Anna Moldovan, directorul financiar-contabil al spitalului la data faptelor, tot pentru abuz în serviciu, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada 2008 – 2009, Sandu şi Moldovan, prin încălcarea dispoziţiilor legale în materie de achiziţii publice, au prejudiciat Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" din Târnăveni, judeţul Mureş, cu diferite sume de bani, pe care le-au achitat nelegal şi nejustificat către patru furnizori de bunuri şi prestatori de servicii.

Astfel, în urma încheierii unui contract de prestări servicii, în 23 martie 2009, cu societatea Psihomedica SRL Buzău, s-a dispus achitarea sumei 23.895 de lei, din care 7.785 de lei erau cheltuieli nejustificate, întrucât serviciile nu au fost executate. În baza contractului de prestări servicii, societatea Psihomedica Buzău trebuia să presteze servicii medicale de medicina muncii, în anul 2009, pentru angajaţii spitalului, însă pentru 97 de persoane aceste servicii nu au fost efectuate, susţin procurorii.

Într-un alt contract, încheiat în 13 martie 2009, cu Cabinetul Individual de Psihologie "Gheorghe Nicuşor" Râmnicu Sărat, s-a dispus plata sumei de 61.370 de lei, din care 54.350 de lei au fost achitaţi nelegal şi nejustificat.

"Acest aspect a rezultat din achitarea serviciilor prestate la un preţ nejustificat de mare pentru cele 468 persoane testate şi din caracterul fictiv al examinării pentru un număr de 178 persoane. Contractul avea ca obiect testarea psihologică a angajaţilor spitalului", au scris procurorii în rechizitoriu.

Anchetatori au mai stabilit că tot nelegal şi nejustificat a fost achitată şi suma de 5.300 de lei, în baza unui contract de prestări servicii încheiat în 19 februarie 2009, cu societatea Arta Prodcomdet, pentru prestare de servicii IT. Cei 5.300 de lei au fost achitaţi în lunile februarie şi martie 2009, pentru servicii facturate, dar care nu au fost niciodată executate, susţin procurorii.

Alte două contracte, încheiate în 1 septembrie 2008 şi 26/10 decembrie 2008, cu Mirbali Servimpex, a vizat servici de publicitate, iar în baza acestora a fost achitată nelegal şi nejustificat suma de 7.101 lei. În ambele contracte era prevăzută promovarea publicitară prin radio şi internet a unei "campanii de prevenire a cancerului la sân – screening mamar" şi, respectiv, "urări de sărbători", fără a se specifica durata spoturilor ce urmau a fi produse de această societate, planurile media pentru difuzare, intervalele orare de difuzare, numărul minim de difuzări aferent fiecărui contract, elemente minimale care trebuiau să fi stat la baza determinării şi stabilirii valorii contractelor, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii DNA au stabilit că a fost produs un prejudiciu total de 71.951 de lei şi au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea Annei Moldovan, până la concurenţa acestei sume.

Consiliul Judeţean Mureş – Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" din Târnăveni s-a constituit parte civilă în cauză, cu o sumă pe care urmează să o precizeze în timpul procesului.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Târgu Mureş.

Cele mai citite

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă