17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialNăstase denunță ”soluția imorală” la care a recurs PNL pentru demiterea lui...

Năstase denunță ”soluția imorală” la care a recurs PNL pentru demiterea lui Ponta

Adrian Năstase a precizat că PNL nu a fost în stare să dea jos Guvernul prin formarea unei majorități în Parlament și de aceea a apărut dosarul lui Victor Ponta. 

Fostul prim ministru a scris că ceea ce i se întâmplă lui Victor Ponta a fost caracterizat drept ”lovitură de stat” de ”unii”. 

”După alegerea lui Iohannis ca președinte, părea ca fostul candidat al PNL va accepta votul secvențial al alegătorilor – care doreau ca ambele „Românii” să fie reprezentate în conducerea țării și să coabiteze. Se pare însă că presiunea din zona combinată PDL-PNL este foarte mare și că reprezentanții lor nu mai au răbdare până anul viitor, la alegeri. Așa că, de data aceasta, formula aleasă a fost ceea ce unii au numit o tentativă de lovitură de stat pentru a declanța o criză politică ce ar avea drept consecință demisia premierului și drept rezultat final desemnarea unui nou guvern, sub șantajul alegerilor anticipate, cu un premier PNL. Deci, „soluția imorală” se întoarce. Contribuim cu acest mecanism la „bunele practici” politice în Europa. Evident, acest mecanism politico-juridic va fi lăudat in viitorul raport MCV”, a scris Năstase. 

Citește și: VOT PREVIZIBIL. Camera Deputaților a RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui Ponta

Astfel, fostul premier a amintit că procurorii anticorupție au suspendat urmărirea penală în cazul lui Băsescu, pe când era președinte, și a subliniat că nu își explică de ce același lucrur nu poate fi făcut în cazul lui Ponta. 

”Pe de altă parte, spre deosebire de alți colegi, eu am fost de părere ca presedintele României  (Traian Băsescu) nu trebuie lăsat a fi hărțuit cu acțiuni penale în timpul mandatului său. De aceea, mi s-a părut rezonabilă soluția procurorilor și a Curții Constituționale de a suspenda acțiunile penale impotriva presedintelui in functie, pe perioada mandatului său si de a fi repuse in termen după incheierea mandatelor sale. De ce acelasi tip de raționament – politic nu juridic – nu putea fi aplicat și în cazul premierului Ponta. Reiau intrebarea – Cui folosește acest scandal ce creează instabilitate politică în România într-o perioadă de tensiuni regionale, în special din Ucraina? Americanilor? Nu cred. Unii vor spune că această harababură de la noi le va profita rușilor. Nu cred însă că cei care au pornit această operatiune ACUM s-au gândit și la implicațiile strategice pentru România. Probabil că au avut în vedere doar mici interese personale sau de clan. Din păcate…”, a scris Năstase pe blogul lui. 

Citește și: Klaus Iohannis: Victor Ponta a sacrificat interesul României pentru interesul propriu

De asemenea, Năstase a realizat o paralelă între Traian Băsescu și Klaus Iohannis, arătând că amândoi au câștigat scaunul de președinte ducând o campanie anti-PSD. 

”În 2004, Traian Băsescu dădea ca argument pentru alegerea lui ca președinte riscul ca întreaga putere să fie strânsă la nivelul PSD – care, la acel moment deținea guvernarea. După ce a fost ales presedinte – în condițiile cunoscute – el a folosit „soluția imorală”  (șantajul cu alegeri anticipate impotriva PUR si UDMR) pentru a infrânge votul la parlamentare si pentru a impune „guvernul său”. Din aceleași motive a atacat președintii celor două Camere, care aparțineau PSD. Zece ani mai târziu, Klaus Johannis, aducea ca argument în campania prezidențială, în favoarea alegerii sale, riscul ca PSD să aibă intreaga putere, dobândind, pe lângă guvern, și președinția”, a transmis Năstase. 

Premierul Victor Ponta este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat.  Victor Ponta ar fi încasat, în baza contractului încheiat între firma sa și cea a lui Șova, peste 181.000 de lei, pentru a emite facturi care nu aveau la bază operațiuni reale.

 

Cele mai citite

Desantul cu 2000 de parașutiști simula recucerirea unei baze militare ocupate. Codul galben poate bloca sprijinul NATO pentru România

Aproape 2000 de parașutiști din armatele țărilor NATO, care trebuiau să realizeze un desant în inima Transilvaniei, au fost obligați să-și amâne exercițiul cu...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...

FOTO Sărbătoare uriașă pentru FCSB, noua campioană a României

Deși a pierdut, la București, meciul cu CFR Cluj, FCSB a sărbătorit câștigarea titlului de campioană a României. Meciul FCSB - CFR Cluj, disputat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă