18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNATO trimite un avion militar pentru transportarea răniţilor de la Colectiv

NATO trimite un avion militar pentru transportarea răniţilor de la Colectiv

NATO a trimis un avion militar pentru transportarea răniţilor din incendiul de la Colectiv la clinici din străinătate. Aeronava poate efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele româneşti.

Zece răniţi în incendiul de la clubul Colectiv vor ajunge în această noapte în spitalele din Marea Britanie şi Norvegia cu ajutorul avionului NATO.

După acest zbor, aeronava se va întoarce la Bucureşti pentru a prelua alţi răniţi, potrivit unor surse din MAI. Transferul pacienţilor se face în funcţie de gravitatea cazurilor.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că operaţiunea a decurs bine, nu a fost niciun eveniment pe durata transportului pacienţilor cu ambulanţele şi îmbarcarea lor în avion. El a mai precizat că la bordul aeronavei sunt nouă medici specializaţi în medicina de urgenţă şi opt asistenţi.

Sprijinul NATO în acest caz vine la solicitarea autorităţilor române. "Există un program la nivelul NATO la care și România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziție unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situații de Urgență vor să trimită răniți, se va face mult mai repede", a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, pentru B1Tv.

Avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare.

Numărul celor care vor fi transferați nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.

"Am pus la dispoziția Departamentului de Situații de Urgență mai multe avioane pentru a transporta răniții spre statele care trebuie să-l primească. Azi două avioane Spartan vor pleca spre Londra și Budapesta. Am și avut discuții cu Spitalul Militar din Budapesta și medicii de acolo sunt dispuși să primească cinci răniți" a mai precizat ministrul Apărării, citat de B1TV.

MApN anunţase că duminică încă două victime din incendiul din Colectiv vor fi transportate în Marea Britanie şi Ungaria cu două aeronave C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române.

Pe de altă parte, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a precizat duminică seara că au intervenit modificări în privinţa răniţilor care vor fi transportaţi cu aeronava NATO, astfel încât vor pleca doar 10 pacienţi în Marea Britanie şi Norvegia, iar în Finlanda nu va mai fi transportat niciun rănit, deocamdată.

Potrivit lui Arafat, modificările au avut loc ca urmare a înrăutăţirii stării de sănătate a unora dintre cei 12 pacienţi aflaţi pe lista iniţială. Astfel, pacientul care urma să ajungă în Finlanda va rămâne în Marea Britanie, iar în Norvegia va merge doar un pacient.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă