20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNaufragiații din Marea Neagră au nevoie de un elicopter

Naufragiații din Marea Neagră au nevoie de un elicopter

Autoritatea Navală Română vrea să cumpere un aparat de zbor specializat în misiuni SAR (Search and Rescue). În prezent, se bazează pe bunăvoința unor parteneri.

Victimele unui accident în Marea Neagră se pot baza, în prezent, mai degrabă pe noroc decât pe autoritățile statului. Autoritatea Navală Română (autoritatea centrală de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor în domeniul siguranţei navigaţiei şi al securităţii navelor), nu are la dispoziție mijloace performante de intervenție. De fapt, directorul general al ANR, Laurențiu Cazan, a precizat că în acest moment se bazează pe șalupe și pe ajutorul partenerilor. ”Avem elicopterul Ministerului Administrației și Internelor și ne mai ajută RAZ Tuzla. Avem protocol și cu Grup Servicii Petroliere, dar toate protocoalele sunt la nivelul la care nava este disponibilă. Noi trebuie să ajungem 24 de ore din 24”, a precizat Laurențiu Cazan. De exemplu, reprezentanții Grup Servicii Petrolier  ne-au precizat că au intervenit, gratuit ori de câte ori au fost solicitați de către ANR.

Există și posibilitatea achi­ziției unei șalupe moderne, dar aceasta are o serie de dezavantaje, afirmă Laurențiu Cazan. “Cu o șalupă performantă putem preveni incidente de tipul Siutghiol (n.r. în care, după prăbușirea unui elicopter, și-au pierdut viața patru persoane). Din punctul meu de vedere o șalupă nu satisface toate cerințele. Nu poate să iasă pe vreme rea decât dacă are o mărime foarte mare, și atunci nu pot să mă duc spre zonele de plajă și nu pot să ajung în timp util”, a precizat acesta.

Spre deosebire de șalupă, un elicopter SAR poate interveni în aproape orice fel de vreme. ”Eu, personal, am avut eveniment pe mare 11 (n.r. grad 11 Beaufort, vântul bate cu circa 30 metri/sec; de la gradul 12 încep uraganele), când armata italiană a reușit, într-un timp extraordinar de scurt, să intervină. Nu văd de ce nu am putea face noi asta”, a spus Cazan. În plus, acest elicopter este dotat cu tot ceea ce este necesar pentru astfel de intervenții. De fapt, sunt construite special, în urma unei comenzi ferme, iar construcția durează doi ani.

Directorul ANR a propus Consiliului de Administrație studiul de fezabilitate în vederea achiziționării elicopterului. Rectificarea de buget se face de-abia în semestrul al doilea, și de-abia atunci putem trece la achiziție Achiziție înseamnă caiet de sarcini, deci automat două luni. Nu va fi însă fabricat și achiziționat mai repede de doi ani.

Timpii de supravieţuire în apa rece sunt de la două la 15 minute. După această perioadă nu mai vorbim de o acțiune de salvare, ci de una de recuperare de cadavre, după cum s-a văzut, din păcate, în cazul accidentului depe Siutghiol. 

Aproape o sută de sesizări pe an

La ANR au ajuns, anul trecut, aproape 100 de sesizări. Multe dintre ele au fost de la turiști pierduți pe plajă.

”Noi, ca autoritate, nu ar trebui să răspundem de zona de plajă, ar trebui să fie coordonată de inspectoratele județene de salvare. Dar, datorită acestei răspunderi, avem foarte multe alerte. Anul trecut au existat aproaoe 100 de alerte. Dispariție oricărei persoane de pe plajă este alertată prin 112 la noi. În mod normal noi nu ar trebui să răspundem de acest lucru. Sesizările pentru nave sunt mai puține dar, din nefericire, nu s-au încheiat bine. Este vorba despre persoana căzută de pe șalupă la COnstanța, în 2014. Și anul trecut a avut loc o acțiune în zona Mamaia, ARSVOM-ul (Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare) a ajuns la timp. S-a terminat cu bine pentru că a fost vară. Dacă am avea evenimente în care apa este rece timpul este foarte scurt și nu ai cu ce să ajungi”, a precizat Cazan.

Potrivit acestuia, timpii de supravieţuire în apa rece sunt de la două la 15 minute. După acest timp nu mai vorbim de o acțiune de salvare, ci de una de recupetare de cadavre, după cum s-a văzut, din păcate, în cazul accidentului depe Siutghiol.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă