13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialNepotismul a devenit politica de stat

Nepotismul a devenit politica de stat

» De la presedintele Traian Basescu la parlamentari semianonimi, multi politicieni au rude care, intamplator sau nu, ajung in posturi influente sau in functii caldute la stat.

» Nepotismul functiilor sau cumetriile politice nu ocolesc nici un partid, indiferent de cine este la putere: in PSD, PNL si PD-L exista mereu soti, sotii, frati sau copii capabili. Campioane raman totusi rudele PSD.

Romania continua traditia sistemului politic balcanic veche de sute de ani: rudele celor ajunsi sa detina functii de putere in stat avanseaza sau intra in sistem, fie ca e vorba de o slujba la stat sau de o demnitate publica. Competente sau nu, asupra acestor rude planeaza mereu suspiciunea ca au fost bagate in fata. Cel mai recent si vizibil exemplu al acestui sistem a fost oferit de insusi presedintele tarii, Traian Basescu. Fara nici un fel de experienta politica anterioara, Elena, fiica lui cea mica, a fost aleasa cu unanimitate de voturi in functia de secretar executiv al Organizatiei de Tineret a PD-L – o functie foarte influenta in schema oricarui partid. Sistemul pare sa functioneze indiferent de cine vine si pleaca de la putere.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cea care arbitreaza tranzactiile la bursa, este o institutie transpartinica si care plateste salarii ametitoare. Astfel, aici si-au gasit locul vicepresedinta Eugenia Carmen Negoita, sotia primarului PD-L Liviu Negoita, consilierul Ovidiu Wlassopol, sotul deputatei PSD Lia Olguta Vasilescu, comisarul Dorina Mihailescu, fosta consiliera a lui Adrian Nastase. In posturi mai marunte lucreaza si Corina Naghi, sotia fostului director al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Gabriel Naghi, sau Lidia Mesca, sotia fostului deputat PRM Sever Mesca.

Fiefurile PNL pentru rude par sa fi devenit agentiile de reglementare sau de supraveghere. Astfel, la inceputul anului, la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor lucrau nu mai putin de patru sotii ale unor membri PNL: Daniela Motreanu (sotia deputatului si trezorierului PNL Dan Motreanu), Iuliana Scutaru (sotia deputatului PNL George Scutaru), Laura Atanasiu (sotia vicepresedintelui PNL Teodor Atanasiu) si Elena Chitoiu (sotia cenzorului PNL Daniel Chitoiu, presedinte al Fiscului). Un alt loc preferat de PNL este Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care se ocupa de privatizari. Presedintele Teodor Atanasiu, vicepresedinte PNL, l-a adus pe fratele sotiei sale – Dorin Bijboaca – in functia de expert financiar.

 

Tot la AVAS, tanara Alina Gorghiu, care va candida pentru Parlament din partea PNL, si fratele ei, Mircea Gorghiu, lucreaza cot la cot, dar din functii diferite: Alina este consiliera presedintelui Atanasiu, Mircea este referent de specialitate si membru in cinci Consilii de Administratie. La AVAS gasim si o sotie din PD-L, cea a deputatului Valentin Iliescu: Lidia este experta.
Un post aparent marunt ocupa si sotia liderului PNL Relu Fenechiu: Mariana este consiliera a sefei Inspectoratului de Stat in Constructii.

Rudele politicienilor din PSD care lucreaza in institutii de stat nu sunt putine. Florentina Athanasiu, sotia senatorului PSD Alexandru Athanasiu, este consilier juridic la Ministerul Justitiei, iar pe vremea guvernarii PSD lucra la Fondul Proprietatii de Stat (FPS), organism care se ocupa cu privatizarile. Victoria Popescu, sotia senatorului PSD Dan Mircea Popescu, este o diplomata care, pe ultima suta de metri a guvernarii PSD, a fost numita ambasador in Suedia. O alta diplomata este si Carmen, sotia deputatului PSD Radu Podgorean, pe postul de ministru-consilier la Ambasada Romaniei la Londra. Marilena Vacaroiu, sotia lui Nicolae Vacaroiu, proaspat presedinte al Curtii de Conturi, lucreaza la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

 

In societati de stat se afla sotia deputatului PSD Ioan Buda, la Romgaz, si sotia lui Viorel Hrebenciuc, la Nuclearelectrica. Madalina, sotia deputatului PSD Dan Mihalache, este consilier de presa din partea Romaniei la Parlamentul European. Iuliu Nosa, deputat PSD, are o sotie, Viorica, inspector la Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj si o fiica, Iulia, inspector la Inspectoratul de Stat in Constructii Salaj. Camelia Tarniceru este consilier la Ministerul Turismului si sotia deputatului PSD Petru Tarniceru.

Plecat de la guvernare, PD-L a pierdut doar doua posturi vizibile: Violett Blaga, sotia lui Vasile Blaga, a parasit functia de director al Directiei Juridice din Ministerul Educatiei, iar Jeanina Preda, sotia vicepresedintelui PD-L Cezar Preda, a plecat de la sefia Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice. Ambele si-au reluat locul in administrarea afacerilor de familie. Au ramas in functii: Viorel Iordache, consilier la Ministerul Agriculturii si sotul deputatei Gratiela Iordache, Evelina Miroseanu, sefa de birou la Ministerul Mediului si sotia deputatului Liviu Miroseanu, Cristian Mocanu, consilier la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private si fiul deputatului Alexandru Mocanu, Georgeta Pardau, sefa de centru a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si sotia deputatului Dumitru Pardau.

» Cumetrii politice
Multi politicieni au rude care au preferat sa le urmeze modelul si au intrat in politica. Exemple clasice sunt familia Sarbu (tatal, Ilie, este senator PSD, fiica, Daciana, a ajuns europarlamentar), fratii Orban (Ludovic, ministru PNL al Transporturilor, si Leonard, comisar european pentru multilingvism), sotii Mitrea (Miron, deputat demisionar si vicepresedinte PSD, si Manuela, deputata), sotii Turcan (Raluca, deputata PD-L, si Valeriu, purtator de cuvant al lui Traian Basescu) sau fratii Tudor (Corneliu Vadim si Marcu, ambii parlamentari).

Mai putin celebri sunt: Mihail Vlasov (proaspat deputat PNL si socrul ministrului de Interne, Cristian David), Elena Uioreanu (consiliera personala a premierului Tariceanu si sotia deputatului PNL Dorin Uioreanu), Maria Ghise (sotia deputatului PNL Ioan Ghise si consilier local la Brasov), Alexandru Mazare (deputat PSD si fratele lui Radu, primarul PSD al Constantei), Ramona Manescu (eurodeputat PNL si sotia deputatului PNL Rares Manescu), Catalin Micula (deputat PNL si varul miliardarilor frati Micula), Gabriela Popescu (sotia deputatului PD-L Corneliu Popescu si director executiv la Consiliul Judetean Prahova de pe vremea cand el era prefect).

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă