4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAlegerile parlamentare, pe 11 decembrie. Românii din străinătate vor putea vota şi...

Alegerile parlamentare, pe 11 decembrie. Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare

Alegerile parlamentare se vor desfășura pe 11 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate în ședința de miercuri a Guvernului, au declarat, pentru Agerpres, surse guvernamentale. 

Premierul Dacian Cioloș declara, pe 25 august, că va anunța în această săptămână data alegerilor parlamentare. Până acum, variantele vehiculate în media și luate în calcul de Guvern pentru organizarea alegerilor generale din acest an au fost 27 noiembrie, 4 decembrie și 11 decembrie.

227 de milioane de lei, bani de la guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, trei hotărâri cu privire la organizarea alegerilor parlamentare, aprobând suma totală de 227,7 milioane de lei, calendarul acţiunilor din perioada electorală, dar şi măsurile tehnice pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare. 

”Guvernul a adoptat trei hotărâri prin care sunt stabilite măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor, precum şi cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor”, se arată într-un comunicat de presă. Astfel, campania electorală se va desfăşura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.

”Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli”, se mai arată în documentul citat de Mediafax. 

În ceea ce priveşte măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, actul normativ detaliază atribuţiile şi sarcinile ce revin Autorităţii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Naţional de Statistică, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”, instituţiilor prefectului, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene.

Românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare

Guvernul a adoptat, miercuri, OUG potrivit căreia românii din străinătate vor putea vota şi pe liste suplimentare, fără să fie înscrişi în registrul electoral, iar MAE va putea propune AEP înfiinţarea de noi secţii de votare, chiar dacă nu sunt minimum 100 de solicitări în acest sens.

”Am adoptat prin OUG modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. În esenţă, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016, pentru a rezolva două chestiuni pe care noi le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Ne referim la faptul că pe lângă posibilitatea de a organiza secţii de votare la misiunile diplomatice, ambasade, consulate sau institute culturale, şi secţii de votare la solicitarea a cel puţin 100 de alegători care se înscriu cu această preferinţă în Registrul electoral, am creat şi posibilitatea de a organiza secţii de votare acolo unde au mai fost anterior secţii de votare şi unde, în funcţie de informaţiile pe care le deţinem, există o prezenţă semnificativă a românilor, la propunerea MAE”, a declarat ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Ana Maria Ligor.

Ea a precizat că aceste secţii de votare vor fi integrate în lista finală de secţii de votare în străinătate, listă care va fi stabilită de AEP. ”A doua modificare pe care o introducem vizează posibilitatea ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să poată vota la orice secţie de votare din străinătate, inclusiv posibilitatea de a fi înscrişi în listele suplimentare, indiferent de secţia de votare la care se prezintă. Până în prezent exista o dificultate în acest sens şi am încercat să eliminăm acest obstacol”, a adăugat Ligor.

Ea a mai spus că, în legătură cu folosirea listelor suplimentare, principala preocupare care exista era legată de posibilitatea votului duplu sau multiplu. ”Legea 208 prevede foarte clar că identitatea alegătorului e verificată electronic, iar această eventualitate a votului multiplu este eliminată”, a punctat Ligor.

Ministrul pentru relaţia cu românii din străinătate a precizat că pot vota şi românii care nu s-au înscris în registrul electronic. ”Cei care se înscriu în Registrul electoral sunt alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin corespondenţă, fie fac o opţiune pentru crearea unei secţii de votare acolo unde locuiesc. Dar, ca să se poată înfiinţa secţia de votare respectivă trebuie să existe cel puţin 100 de persoane în acea localitate cu acea opţiune. Până în prezernt, din păcate nu avem decât o singură situaţia de acest gen, unde într-o localitate avem 100 de alegători care şi-au exprimat dorinţa să voteze la o secţie de votare organizată acolo”, a menţionat Ana Maria Ligor.

Ea a mai spus că OUG prevede şi înfiinţarea unor secţii de votare unde nu există minimum 100 de solicitări în acest sens. ”În momentul de faţă avem posibilitatea să înfiinţăm secţii de votare plecând de la un set de estimări ale MAE, care vizează în primul rând secţiile de votare care au mai fost în trecut. Apoi, funcţie de dinamica prezenţei românilor în străinătate, de prezenţa la vot la alegerile anterioare, de costurile asociate şi lista pe care o vom stabili va ţine seama de toate acestea”, a precizat Ligor.

Potrivit ministrului pentru relaţia cu românii de pretutindeni, a treia modificare se referă la posibilitatea ca solicitarea de cerere în registrul electoral şi copiile după documente să poată fi trimise şi în format electronic. Ana Maria Ligor a mai spus că data până la care românii din străinătate se pot înscrie în registrul electoral este 14 septembrie.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă