17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRelu Fenechiu a recunoscut faptele de corupție într-un dosar de trafic de...

Relu Fenechiu a recunoscut faptele de corupție într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani. Fostul ministru a semnat în acord de recunoaștere

Fostul ministru și deputat Relu Fenechiu a semnat, vineri, cu acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar de trafic de influență și spălare a banilor.

Astfel, Relu Fenechiu a declarat, în prezența avocatului său, că recunoaște acuzațiile aduse de procurorii anticorupție. Totodată, el a precizat că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord pedeapsa de trei ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.


Citeşte şi: FENECHIU apare în dosarul lui Gruia Stoica- Vezi REFERATUL PROCURORILOR, CU INTERCEPTĂRI



Astfel, procurorii au dispus instituirea sechestrului mai multor bunuri, cât și confiscarea echivalentului în lei a sumei de 900.000 de euro.

Relu Fenechiu este acuzat că, în perioada 2012-2014, ar fi pretins și primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiției, în valoare de aproape 14 milioane de lei, și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății, în valoare de peste 8 milioane de lei, pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte.

„Concret, sprijinul acordat de Relu Fenechiu  Fenechiu Relu s-a materializat în intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment. Pentru acest <<ajutor>>, inculpatul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro). Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, inculpatul Fenechiu Relu i-a determinat pe reprezentanții firmei de software să încheie cu societățile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate~, precizează DNA.
 


Citeşte şi: Cu ce AVERE merge Fenechiu la închisoare



Dosarul acestuia, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București. 

Anterior, inculpatul a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, iar procesul penal a fost finalizat prin decizie definitivă de condamnare la o pedeapsă cu închisoare.


Citește și: Relu Fenechiu, cinci ani de închisoare în Dosarul Transformatorul


 

 

 

 

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă