10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechRuptură în PSD? Victor Ponta, demisie în alb din partid. Tensiunile dintre...

Ruptură în PSD? Victor Ponta, demisie în alb din partid. Tensiunile dintre fostul premier și Liviu Dragnea s-au accentuat în ultima perioadă. Șeful PSD speră să-i ”treacă supărarea”: Victor Ponta are ce să facă în partid

UPDATE 14.54:  Premierul Grindeanu, după ce Victor Ponta și-a anunțat demisia în alb: Trebuie să rămână în PSD și cred că așa se va întâmpla

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că Victor Ponta trebuie să rămână în PSD, după ce fostul șef al Executivului a anunțat că își va depune demisia în alb.


12.50:  Liviu Dragnea, luat prin surprindere de decizia lui Victor Ponta de a demisiona din PSD: Sper să îi treacă supărarea. Dacă îmi trimite o demisie în alb, nu o voi activa. Are ce să facă în partid

„Am citit și eu știrile cât am fost în sală. Nu sunt de acord ca Victor Ponta să plece din partid. Dacă îmi trimite o demisie în alb, nu o voi activa. Nu concep ca un fost președinte de partid să primească un tratament cum a primit Mircea Geoană. Eu am mai vorbit, ne-am mai întâlnit. Sper să îi treacă supărarea, încerc să aflu și eu asta. Victor Ponta are ce să facă în partid, poate să susțină Guvernul. Nu îl dă nimeni afară, nu îl împinge nimeni afară, încerc să aflu de ce este supărat și sper să sprijine partidul în continuare”, a spus Liviu Dragnea.


Fostul premier Victor Ponta a anunțat, miercuri dimineața, că își va depune demisia în alb din PSD, formațiune în care a deținut funcția de președinte, înainte ca postul să fie preluat de Liviu Dragnea.

„Dacă deranjez, că am văzut că deranjez, de astăzi o să-i trimit domnului Dragnea – ştiţi că eu nu vreau să mă dea nimeni afară din partid – îi trimit demisia mea în alb şi când îl supăr foarte tare o introduce şi a scăpat de mine. Dar să tac din gură n-o să tac, nu pot la vârsta asta să mai tac din gură pe lucruri pe care le-am văzut, e care le ştiu şi pe care le văd cu îngrijorare”, a spus Victor Ponta, miercuri dimineața, la Parlament.



Citește și: Tăriceanu, despre Victor Ponta: Prezența sa în politică este utilă; nu îmi este indiferent viitorul carierei politice a acestuia

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat miercuri, la Parlament, că prezenţa lui Victor Ponta în politică este “utilă”, iar lui nu îi este “indiferent” viitorul carierei politice a fostului premier, pentru că nu vrea să asistăm la “o slăbire a forțelor politice care își doresc o Românie mai bună, mai liberă și mai democratică”, conform News.ro.


Întrebat dacă mai există o relaţie de prietenie sau de colaborare cu Dragnea, Ponta a răspuns: „Nu, hai să fim serioşi. Nu”.

„Dacă domnul Dragnea vrea să se folosească de demisia mea…”, a mai spus el, însă  a fost întrerupt de întrebările jurnaliștilor. Cu toate acestea, Ponta a precizat că îi va trimite un document lui Liviu Dragnea, referitor la demisia sa.

În ultima perioadă, Victor Ponta a lansat o serie de critici la adresa coaliției de guvernare PSD-ALDE, pe care a comparat-o cu „un avion cu trei piloți”, care se luptă pentru a conduce aeronava. În 22 februarie, Victor Ponta a comparat situația din România cu „un avion cu patru piloți care se îmbrâncesc și țipă unul la altul”. Într-un mesaj postat pe Facebook, Victor Ponta el a susținut că Guvernul Grindeanu este un „avion care are deja patru piloți”. 



„Lângă premier, trage de manșa cu toată puterea și președintele Iohannis (instalarea cu forță în capul mesei de la Palatul Victoria sau somațiile legate de buget sunt elemente evidente). Trage vizibil și președintele PSD Liviu Dragnea (care nu doar că a anunțat la început membrii Cabinetului, dar îi și coordonează direct și prezintă public toate lucrurile pozitive; pe cele negative le lasă pentru bieții miniștri). Există, din ce în ce mai vizibil, și public și a patra mână pe manșa, cea a <<Sistemului>>, care transmite prin vocea procurorului general sau al procurorului șef DNA ce ordonanțe sau legi trebuie să adopte sau să nu adopte Guvernul, cine poate sau nu poate să fie ministru sau secretar de stat, ba chiar și câte salarii se pot mari din ipoteticele și fantezistele <<prejudicii>> ( nu are rost să va spun că în 2016 cu Guvernul Tehnocrat procentul real de recuperare a atins minimul istoric de sub 10%)!”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Citește și: Victor Ponta, despre coaliția de guvernare: Un avion cu trei piloţi are toate şansele să se prăbuşească rapid. Sper ca Grindeanu să intre în pielea prim-ministrului, să își ia manșa 

Fostul premier Victor Ponta consideră că principala problemă a României este, care este asemenea unui avion cu „trei piloți”, care „are toate șansele să se prăbușească rapid”. Invitat la o emisiune de pe postul România TV, Victor Ponta a afirmat că, în ultimele luni, nimeni nu s-a ocupat de problemele reale cu care se confruntă țara.


„Am făcut parte din trei guverne. Guvernul Năstase, unde <<manșa>> era la primul- ministru. Și cred că a fost un act de guvernare foarte bun pt România: creștere economică, pace socială, acces în NATO și în UE, etc!   Guvernul Boc, unde manșa era oficial la primul-ministru, dar îl avea mereu pe Traian Băsescu dând indicații, luând decizii, impunând măsuri-a fost un dezastru guvernamental. Guvernul Ponta, unde m-am consultat cu mulți oameni, am respectat imperative politice, dar decizia și viziunea guvernamentală mi-au aparținut, cu bune și cu rele! Tocmai pentru a folosi toate resursele mele pentru succesul actului de guvernare am dorit și agreat că activitatea zilnică a PSD să fie condusă în mod real în 2012-2015 de către Liviu Dragnea, eu păstrând doar un rol de ponderare și reprezentare publică!  Am văzut și am criticat Guvernul Cioloș, unde manșa a fost împărțită în mod haotic de președintele Iohannis cu premierul Ciolos și cu <<sistemul>>. Deja trei piloți! Catastrofă era previzibilă și inevitabilă!”, a scris Victor Ponta.



În ceea ce privește Guvernul Grindeanu, el a sugerat că situația din România este una dificilă. „O întrebare simplă: dvs. vedeți un avion și în cabină sunt patru piloți care se îmbrâncesc și țipă unul la altul vă mai urcați în el? Sau dacă deja sunteți înăuntru vă uitați după ieșirea de urgență sau vă rugați la Dumnezeu să ajungeți cât mai repede la aterizare că să fugiți mâncând pământul bucuroși că ați scăpat?”, a continuat el.

Victor Ponta mai spune că există două elemente care contribuie „la acest tablou sumbru”. „ Adăugați la acest tablou sumbru încă două elemente. 1. În jurul <<avionului>> România este o furtună teribilă: Rusia, Ucraina, Turcia, Siria, Grecia, etc., iar <<controlorii de zbor>> de la Washington și Bruxelles au atât de multe probleme interne, încât România este ultima lor preocupare. 2. România încă mai are <<combustibil>> economic din perioada foarte bună 2013-2015! O mare parte însă a fost deja consumat în 2016 și acum deja acul indicator se apropie de zonă roșie!”, a mai afirmat fostul premier, care motivează că face precizările pentru că „îi pasă de România” și pentru că „știe foarte bine despre ce vorbește”. 


Citește și: Victor Ponta, despre Guvernul Grindeanu: Vedeți un avion și în cabină sunt patru piloți care se îmbrâncesc și țipă unul la altul. Vă mai urcați în el? Vă uitați după ieșirea de urgență? Este un tablou sumbru 

Fostul premier Victor Ponta a vorbit, miercuri, despre situația din România, pe care a comparat-o cu „un avion cu patru piloți care se îmbrâncesc și țipă unul la altul”. Într-un mesaj postat pe Facebook, Victor Ponta susține că Guvernul Grindeanu este un „avion care are deja patru piloți”. 


În replică, șeful PSD a calificat, în 28 februarie, criticile aduse de Ponta la adresa sa drept „sănătate curată”.

Ponta, presupusă apropiere de Grindeanu

În 1 martie, surse apropiate lui Sorin Grindeanu au declarat, pentru News.ro, că premierul ar discuta frecvent cu fostul șef al Executivului, Victor Ponta. Sursele citate au precizat că premierul Sorin Grindeanu se consultă frecvent cu deputatul PSD Victor Ponta pe diverse teme.

Totodată, sursele au precizat că întâlnirea de la Palatul Victoria pe care cei doi au avut-o în urmă cu aproape două săptămâni a fost la iniţiativa lui Sorin Grindeanu. La jumătatea lunii februarie, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta au avut o întâlnire la Guvern. Fostul premier spunea că a discutat cu Sorin Grindeanu despre mai multe subiecte, inclusiv despre guvernare.

„Am fost plecat din ţară o perioadă destul de lungă şi i-am promis (lui Sorin Grindeanu – n.r.) când ma întorc în ţară că trec să îl vizitez. L-am vizitat”, a afirmat Victor Ponta, la câteva zile după întâlnire.

În 5 martie, Victor Ponta, a declarat la un post de televiziune, că Sorin Grindeanu îi cere sfaturi, dar face în continuare ce spune liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, afirmând ulterior că este o glumă, dar „adevărurile se spun în glumă”.

„Dacă înţelegeţi gluma mea, domnul Grindeanu se sfătuieşte cu mine, dar face ce spune domnul Dragnea. Adevărurile se spun în glumă”, a afirmat fostul premier. Profitând de ocazie, Victor Ponta a lansat și un atac voalat nla adresa președintelui Iohannis. Întrebat cum vede evoluţia lucrurilor în România în acest an, el a spus că „foarte rău”, în condiţiile în care România nu are „un pilot la manşă şi se bate lumea cine duce avionul”.

„Foarte rău. Mă întorc la comparaţia mea favorită care a stârnit şi obiect de miştouri, cu avionul. Noi, în continuare, nu avem un pilot la manşă şi se bate lumea cine duce avionul. Din păcate, ne mai bate şi înăuntrul avionului între noi, nici nu ştim pentru ce. Între timp, în afara avionului care zboară din inerţia anilor 2012-2015 e o furtună din ce în ce mai mare. UE abia se mai ţine, avem alegeri în Franţa, Germania, Olanda în perioada imediat următoare. Iar economic, toată lumea o duce rău. În afară de ce facem noi în avionul nostru, piloţii se bat pe manşă şi noi, pasagerii în spate, ne batem cine stă la geam când cade avionul, furtuna din jurul nostru e un lucru foarte rău”, a conchis Victor Ponta. 

 

Știre în curs de acutalizare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă