9.1 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNiciun tren nu a circulat între Gara de Nord şi aeroport. Otopeniul,...

Niciun tren nu a circulat între Gara de Nord şi aeroport. Otopeniul, izolat de CFR şi de aglomeraţia de pe DN1

Cu toate că numărul curselor aviatice anulate a fost nesemnificativ, Aeroportul Henri Coandă s-a confruntat cu o altă problemă majoră, şi anume accesul din Bucureşti.

În condiţiile în care metroul este încă în stadiul de proiect, accesul la Aeroportul Otopeni se poate face (în afară de taxi sau maşină personală) doar cu două linii de autobuz ale RATB şi cu trenul Henri Coandă Expres.

Accesibilitatea aeroportului este deficitară şi în condiţii normale, însă atunci când ninge devine de-a dreptul dezastruoasă. Aşa s-a întâmplat şi miercuri, după ninsoarea abundentă din timpul nopţii.

CFR Călători a anulat toate trenurile spre aeroport, invocând faptul că drumul de la ponctul de oprire din câmp, de unde pasagerii trebuie preluaţi cu microbuzele şi duşi până la Terminalul Plecări, nu este practicabil. Surse din cadrul aeroportului au declarat însă pentru România liberă că drumul cu pricina a fost deszăpezit corespunzător de Primăria Otopeni, fiind practicabil inclusiv pentru autoturisme cu gardă joasă, darămite pentru un microbuz sau autocar.

Pe site-ul cfrcalatori.ro, atunci când îi dădeai căutare pentru trenuri din Bucureşti Nord la Bucureşti Aeroport, erai informat că nu circulă nicio garnitură în ziua respectivă şi erai îndemnat să-ţi amâni călătoria pentru joi, 12 ianuarie. Dacă însă avionul tău pleca miercuri, sugestia nu îţi era de niciun folos.

Trenul Henri Coandă Expres a fost inaugurat în 2009 de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu. De aproape opt ani, automotoarele Siemens Desiro, cunoscute şi sub denumirea de „Săgeata Albastră”, leagă Gara de Nord de P.O. Aeroport, un peron amenajat cu costuri minime în câmp, de unde pasagerii sunt preluaţi cu mijloace auto până la aerogară. În prezent, sunt în desfăşurare lucrări de optimizare a acestei legături feroviare, astfel încât ea să ajungă direct la aeroport, prin construcţia unui tunel pe sub DN1.

Autobuzele au fost blocate în trafic

Revenind la accesul către şi dinspre cel mai mare aeroport al ţării, nici legătura rutieră, cu liniile de autobuz 783 (până la Piaţa Unirii) şi 780 (până la Gara Basarab) nu a fost lipsită de probleme din cauza ninsorii din noaptea de marţi spre miercuri. Traficul a fost extrem de aglomerat în zona Piaţa Presei Libere – Băneasa, aşa că şi autobuzele s-au deplasat cu viteza melcului. În jurul prânzului, deci nu la oră de vârf, reporterul RL aflat în autobuz a parcurs distanţa de o staţie dintre Muzeul Satului şi Piaţa Presei Libere în nu mai puţin de 12 minute.

Legătura deficitară a Aeroportului Henri Coandă cu Bucureştiul a fost semnalată şi de oficialii UEFA acum trei ani, când România a fost desemnată să găzduiască mai multe meciuri de la Euro 2020. Reprezentanţii forului fotbalistic european chiar au dat un fel de „ultimatum” autorităţilor locale din Bucureşti, cărora le-a transmis că dacă în 2020 nu va exista o legătură feroviară directă cu aerogara vor pierde dreptul de a organiza aceste meciuri.

În încercarea de a debloca situaţia, fostul ministru al Transporturilor Sorin Buşe a anunţat în toamnă că linia ferată va fi adusă, prin construcţia unui tunel pe sub DN1, în imediata apropiere a aeroportului, de unde pasagerii vor fi preluaţi de un trotuar rulant. Rămâne însă de văzut dacă acesta va şi funcţiona, nu precum cel dintre Gara de Nord şi Gara Basarab, administrat de Primăria Capitalei, care stă nemişcat de mai bine de jumătate de an.

Curse aviatice anulate şi întârzieri la decolare

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, unele zboruri au înregistrat întârzieri la decolare, determinate de necesitatea degivrării aeronavelor. Din cauza condiţiilor meteo, compania Tarom a anulat cursele Bucureşti – Chişinău – Bucureşti, Bucureşti – Timişoara – Bucureşti şi Bucureşti – Cluj Napoca – Bucureşti, iar Austrian Airlines a anulat zborul Bucureşti – Viena, pasagerii urmând să fie îmbarcaţi în aceeaşi zi în următoarele curse către aceleaşi destinaţii.

Cele mai citite

La un pas de istorie! Thailanda, tot mai aproape de legalizare căsătoriilor între persoane de același sex

Parlamentul thailandez a aprobat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, un proiect de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, un pas istoric,...

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...
Ultima oră
Pe aceeași temă