13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNicolae Bănicioiu, audiat la DNA în dosarul șefului CJ Ialomița Silvian Ciupercă....

Nicolae Bănicioiu, audiat la DNA în dosarul șefului CJ Ialomița Silvian Ciupercă. Ce a declarat ministrul

UPDATE 17.00:  Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că a dat o declaraţie de martor în dosarul de corupţie al lui Silvian Ciupercă, în care a arătat care au fost rezultatele controlului făcut de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Nicolae Bănicioiu a spus că a fost citat să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a arăta care au fost rezultatele acelui control dispus la Spitalul Judeţean Ialomiţa, în perioada în care la conducerea Ministerului Sănătăţii a fost Eugen Nicolăescu.

Întrebat care sunt rezultatele acelui control, ministrul Nicolae Bănicioiu nu a dorit să prezinte detalii, dar a precizat că el nu are "nicio treabă" în cazul dosarul lui Ciupercă.

———

Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu a fost citat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție, pentru audieri, în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

Și fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, a venit la DNA, miercuri, pentru declarații. El a precizat că a fost citat ca martor într-un dosar, fără a menţiona despre ce cauză este vorba.

Citește și: UPDATE. Eugen Nicolăescu, audiat ca martor la DNA: Am fost citat pentru a explica cum s-a făcut controlul la Spitalul de Urgență Ialomița

Silvian Ciupercă (PSD) a fost reţinut pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia.

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, îi indica şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii ce să scrie în raportul referitor la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ialomiţa şi îi cerea să îl definitiveze, conform referatului procurorilor. Ciupercă susținea că vrea să discute subiectul şi cu ministrul Nicolae Bănicioiu.

Vasile Silvian Ciupercă, in calitate de președinte al Consiliului Județean Ialomița , a solicitat controalela Spitalul Județean  pentru a îndepărta persoane din conducere și a numi altele din anturajul său. Unul dintre cei îndepărtați a fost  managerul Vasile Olaru, pe care l-a înlocuit cu apropiatul său, Berbece Adrian, potrivit referatului prin care președintele CJ Ialomița a fost arestat preventiv.

Fragment din referat:

"La data de 10.01.2014, președintele Consiliului Județean Ialomița, CIUPERCĂ VASILE SILVIAN, i-a chemat la sediul consiliului, pe numiții OLARU VASILE şi BERBECE ADRIAN , mulţumindu-i celui dintâi pentru activitatea prestată în calitate de manager al unităţii și anunţându-l totodată pe cel de-al doilea că, începând cu acea zi, este noul manager al spitalului".

Apoi, Ciupercă a pregătit și un control mixt de la Ministerul Sănătății și de la CJ, după cum rezultă din documentele procurorilor anticorupție.

Fragment din referat, cu interceptări:

"În acest context releventă este convorbirea telefonică purtată la data de 10.01.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN, cuIONESCU ADRIAN-ROBERT secretar, cu privire la întocmirea adresei către Ministerul Sănătății:

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Da,  domnule  președinte …..spuneţi! Mai sunteţi la birou?

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Vreau să creezi  ciornă… Nu, nu mai sunt. 

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Aaa!

…….

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Fă o ciornă de adresă către Ministerul Sănătăţii…

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- …prin care solicităm… da, Corpul de control cum se numeşte… şi direct în atenţia… aşa, În atenţia domnului ministru…

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- …prin care îi solicităm un audit al Corpului de control, da?

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- La Spitalul Judeţean de Urgenţă… în condiţiile în care coroborăm ă… toate informaţiile privind o evaluare legată de momentul finalului de mandat al managerului.  Coroborăm toate informaţiile, deci inclusiv aceea…

IONESCU ADRIAN-ROBERT- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- …pentru a lua o decizie… da, faţă de viitorul, da, faţă de viitorul… contract de management. Viitoarea perioadă de conducere, de management.

 

Prin adresa nr. 191/10.01.2014, Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, VASILE-SILVIAN CIUPERCĂ a solicitat MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII, efectuarea unui control la Spitalul Județean de Urgență Ialomița, ,,în vederea unei evaluări corecte, obiective și imparțiale a activității desfășurate la nivelul managementului instituției în perioada 01.01.2014-prezent” (perioada în limitele căreia a fost încheiat un contract de management cu OLARU VASILE, fost manager al instituției)".

Ministerul Sănătății a dat curs solicitării baronului PSD de Ialomița

Urmare a  solicitării președintelui CJ Ialomița și în baza ordinului de numire al Ministrului Sănătății nr. 52 din16.01.2014, în perioada 20.01.2014 – 24.01.2014, pe o durată de 5 zile, s-a efectuat un control  la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Control a avut ca obiective : verificarea activității medicale desfășurate în perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea respectării normelor igienico-sanitare, verificarea modului în care farmacia colaborează cu secțiile spitaluilui, verificarea activității financiar contabile pentru perioada 01.01.2011 până în prezent, verificarea activității resurselor umane, verificarea activităților achizițiilor publice la nivelul unității sanitare tot pentru perioada 01.01.2011 până în prezent (data controlului), verificarea procedurilor specifice și circuitul achizițiilor publice.   

Obiectivul real al acestui control, solicitat de președintele Consiliului Județean Ialomița, Ciupercă Vasile Silvian  era înlăturarea consilierul juridic al Spitalului Judeţean Slobozia, excluderea posibilităţii de reconfirmare în funcţia de manager al acestui spital a numitului Olaru Vasile şi menţinerea lui Berbece Adrian în funcţia de manager interimar. Scopul urmărit de către Ciupercă Vasile Silvian , era de a crea o imgine defavortabilă fostului manager Olaru Vasile, cu care se afla în conflict la nivelul partidului filiala Ialomiţa şi prezentarea într-o lumină favorabilă a noului manager interimar Berbece Adrian.

În aceste condiţii, începând cu data de 20.01.2014, la S.J.U Slobozia s-a desfăşurat un control efectuat de către o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Pe parcursul controlului atitudinea şefului de echipă al Corpului de Control, IONESCU MIHAI IONUŢ, a fost percepută de martorul denunțător ZAMFIR VASILE drept ostilă, ironică şi îndreptată spre identificarea sa drept vinovat pentru toate neregulile identificate, fără ca BERBECE ADRIAN, care era director financiar-contabil şi membru al comisiei de achiziţii în cadrul spitalului, să fie întrebat de către echipa de control legat de neregulile găsite, nici atunci când acestea priveau domeniul în care activase până la control, (financiar-contabil).

După finalizarea acestui control, dar înainte de a fi întocmit raportul de control, doctorul Olaru Vasile dorea organizarea unei manifestaţii în spital care să-l susţină, în defavoarea lui Berbece Adrian care la data începerii controlului a fost numit manager interimar. Pentru a-l determina pe Olaru Vasile să renunţe la protest, Ciupercă Vasile Silvian  a fost  sfătuit de către deputatul Mihăiţă Găină să aibă o discuţie fermă cu  Olaru Vasile, prin care să-i  atragă atenţia că dacă nu încetează , poate să o ,,păţească mai rău” .   

Relevantă în acest sens este convorbirea telefonică purtată la data de 27.01.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN, cu MIHĂIŢĂ GĂINĂ, deputat în cadrul Parlamentului României şi membru al P.S.D.

 

”… CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – …. Mă sună EDI şi-mi spune că are o invitaţie doctorul, publicată pe site-ul Independent, pentru mâine, la ora patru și jumătate, la un protest, la Policlinică. 

MIHĂIŢĂ GĂINĂ- Ce are?

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Și mâine … Are o invitaţie pe SMS-uri şi pe Independent, varianta electronică, are o invitaţie la un protest mâine. O să întreb mâine, o să vorbesc eu mâine cu TEODORA, dacă este … dacă aşa stau lucrurile şi dacă vor fi oameni care vor participa la protest.

MIHĂIŢĂ GĂINĂ- La Policlinică acolo, în faţă?

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN –  La Policlinică în faţă, da.

…..

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – ……..el vrea să personalizeze. "CIUPERCĂ sabotează spitalul." Cam aşa ceva. Bine, vorbim. O să vedem mâine pentru că mă gândesc că poate nu vor participa mulţi, ştii cum se întâmplă la asemenea… Sau va fi şi o contramanifestaţie. 

 ……………

MIHĂIŢĂ GĂINĂ- Nu, deci … Tre' să vorbiţi cu el clar. Bă băiatule, vezi de treaba ta dacă nu vrei să păţeşti mai rău! Da? Că poţi să păţeşti rău de tot. Vezi-ţi dracului de treaba ta acolo! Dacă vrei să faci scandal şi dup-aia să dai de dracu', de tot. Şi el ştie despre ce e vorba. Că nu… mi se pare ciudat să facă chestia asta. ”

Pentru a consolida imaginea de manager interimar a lui Berbece Adrian, pentru a contracara nemulţumirile în rândul angajaţilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipă între Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean Slobozia, cât şi implicarea acestei echipe în dotarea spitalului  cu un aparat medical de radiologie digitală, Ciupercă Vasile Silvian a alocat fonduri suplimentare Spitalului Judeţean manageriat de către Berbece Adrian, în vederea achiziţionării acestui aparat medical.  

De remarcat este faptul că Ciupercă Vasile Adrian în acest caz s-a folosit de autoritatea conferită de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de ordonator principal de credite, pentru a aloca fonduri spitalului  în momentul în care Berbece Adrian era manager şi doar pentru a-şi susţine decizia de numire a acestuia la conducerea spitalului şi pentru a-i crea acestuia o poziţie favorabilă. În perioada anterioară a mandatului său, Olaru Vasile solicitase în mai multe rânduri alocarea de fonduri în vederea achiziționării unui aparat de radiologie digital, de fiecare dată fiind refuzat de Președintele Consiliului Județean, pentru lipsa de fonduri.

Citește și: STENOGRAME: Cum aranja Ciupercă raportul despre Spitalul de Urgență Ialomița

Relevantă în acest sens este convorbirea telefonică purtată la data de 30.01.2014, de către CIUPERCĂ VASILE – SILVIAN,  cu ADRIAN BERBECE,

”…..CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN –  Am mai majorat astăzi cu încă un miliard suma pentru spital. De ce? Pentru că vreau să faci o hârtie către Consiliul Judeţean, prin care să menţionezi întâi situaţia de urgenţă creată de existenţa arieratelor şi, doi, nevoia urgentă, pe care ai prezentat-o şi acolo, în Consiliul de Administraţie, cu privire la un aparat, da? Un aparat de… radiologic digital.

ADRIAN BERBECE- Da.

…….

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Perfect! Şi noi, din suma de 7 miliarde pe care am aprobat-o, 360, adică 80.000 de €, cum ai spus tu acolo, sau 350…

ADRIAN BERBECE- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- …intră pe lista de investiţii, aşa prindem noi, da?

ADRIAN BERBECE- Da.

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- …pentru voi pe finanţarea noastră, aparat, da? Aparat digital de radiologie, da?

ADRIAN BERBECE- Extraordinar! … Vă mulţumesc!

……………

ADRIAN BERBECE- Extraordinar! Vă mulţumesc din suflet! Vă mulţumesc pentru susţinere. Este extraordinar!

…………..

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Ţi-am zis … Dar acum am zis ca să fie mai bine aşa, ştii?

ADRIAN BERBECE- …extraordinar!

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Ca să fie şi pentru tine un impuls acolo: Uite, domne, ce înseamnă să fii într-o echipă. Într-o echipă care are un singur obiectiv: spitalul să crească în prestigiu şi în responsabilitate.

ADRIAN BERBECE- Vă mulţumesc, dom’ preşedinte! Mulţumesc din suflet!

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN – Deci faci o hârtie şi menţionezi… mai multe tu menţionezi acolo, dar primele două poziţii sunt arieratele, da?

          …………

CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN- Şi motivezi faptul că aparatul ăla reduce costurile cu consumabile şi dai tu nişte cifre de acolo, din situaţiile tale contabile. Da?

După efectuarea controlului la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, corpul de control al Ministrului Sănătății urma să întocmească un raport de control care să cuprindă aspectele constatate cu ocazia controlului la Spitalul Județean Slobozia, persoanele responsabile pentru faptele constatate și sesizarea organelor competente.

Astfel, la data de 04.03.2014, un membru al  corpului de control al Ministrului Sănătăţii a transmis prin email un exemplar (draft) al respectivului Raport de Control,  înaintea aprobării de către decizionalii Ministerului Sănătăţii, Preşedintelui C.J. Ialomiţa, CIUPERCĂ VASILE-SILVIAN, pentru ca acesta să ia la cunoştinţă de conţinutul raportului, şi să aducă anumite modificări, deşi Ciupercă Vasile Silvian nu avea atribuţii de coordonare a corpului de control şi de întocmire, modificare a raportului de cotrol.    

Procurorii anticorupţie arată, în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa a solicitat Ministerului Sănătăţii efectuarea unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slobozia, urmărind să îl împiedice pe medicul Vasile Olaru să mai candideze pentru funcţia de manager, întrucât voia ca postul să fie ocupat de Adrian Berbece, directorul financiar-contabil al unităţii sanitare.

Citește și: Cadoul otrăvit al lui Nicolăescu pentru Bănicioiu

 

Cele mai citite

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă