15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNicolae Popa, condamnat DEFINITIV la 10 ani şi 4 luni de închisoare...

Nicolae Popa, condamnat DEFINITIV la 10 ani şi 4 luni de închisoare pentru prăbuşirea FNI

Tribunalul Giurgiu a admis, miercuri, contestaţia procurorilor faţă de reducerea pedepsei lui Nicolae Popa în dosarul prăbuşirii FNI şi a decis ca acesta să facă 10 ani şi patru luni de închisoare. Decizia instanței este definitivă, informează Mediafax. 

În 17 februarie, pedeapsa de 15 ani de închisoare dată lui Popa a fost redusă de Judecătoria Giurgiu, care a aplicat principiul legii penale mai favorabile şi a stabilit ca acesta să execute, în final, 6 ani şi 8 luni de detenţie, din care făcuse, până la acel moment, 4 ani şi două luni.

Judecătoria Giurgiu a admis atunci o contestaţie din oficiu referitoare la Nicolae Popa, formulată ca urmare a sesizării Comisiei de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile.

Decizia Judecătoriei Giurgiu a fost atacată de procurori la Tribunalul Giurgiu, care a admis, miercuri, această contestaţie, dispunând în cazul lui Popa 10 ani şi patru luni de închisoare.

Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000.

Mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi atunci, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.

La scurt timp de la prăbuşirea, în mai 2000, a Fondului Naţional de Investiţii (FNI), Popa a plecat din ţară.

Aproape doi ani mai târziu, autorităţile române au emis pe numele lui un mandat internaţional de arestare.

Popa a fost arestat în 2 decembrie 2009, de către autorităţile judiciare indoneziene, şi adus în ţară din Indonezia în 22 aprilie 2011.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă