13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNicolae Timofti a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic să fie...

Nicolae Timofti a propus ca următorul summit al Parteneriatului Estic să fie găzduit de Chişinău

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a propus la Riga ca următorul summit al Parteneriatului Estic, din 2017, să fie găzduit de Chişinău, relatează agenţia Moldpres în pagina electronică.

Președintele Nicolae Timofti a participat joi şi vineri la summitul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurată în capitala Letoniei, Riga.

Potrivit serviciului de presă al administraţiei prezidențiale, şeful statului a avut întâlniri oficiale cu președintele țării gazdă, Andris Berzins, și cu președintele Franței, Francois Hollande, care au făcut declarații de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.

În cadrul summitului Parteneriatului Estic, Timofti a susținut un discurs în care a pledat cauza europeană a Republicii Moldova.

"În Republica Moldova, majoritatea cetățenilor își văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană. Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern și unor presiuni intense din exterior. În calitatea mea de președinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al țării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene", a declarat Nicolae Timofti.

"Sunt sigur că perspectiva europeană şi, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forţa mobilizatoare pentru continuarea reformelor în Republica Moldova. Cetățenii ar avea mai multă încredere în ideea europeană dacă țara mea ar avea o clară perspectivă europeană", a adăugat preşedintele moldovean.

Totodată, președintele a subliniat importanța menținerii cursului european pentru liderii Parteneriatului Estic, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, inclusiv în vederea asigurării securității la nivel regional.

În final, Nicolae Timofti a lansat oficial invitația de a desfășura următorul summit al Parteneriatului Estic, în 2017, la Chișinău.

Până în prezent, summiturile acestui proiect european au avut loc în capitalele ţărilor care dețineau preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, ceea ce ar însemna că ar fi rândul Maltei sau Marii Britanii, care îşi vor împărţi preşedinţia în 2017. Bruxelles-ul este o altă variantă luată în considerare, potrivit postului Europa Liberă.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă