25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialNou dosar pentru Nicușor Constantinescu: Ar fi atribuit un contract preferențial, cauzând...

Nou dosar pentru Nicușor Constantinescu: Ar fi atribuit un contract preferențial, cauzând un prejudiciu de peste 11 milioane de lei. Fostul baron îi acuză pe procurori că se răzbună pe el: Dacă eram Blaga, eram martor cu mașina diesel

UPDATE 13.15: Nicușor Constantinescu este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, pe vremea când era șef al Consiliului Județean Constanța. În același dosar, sunt acuzați și fostul arhitect-șef al CJ Constanța, Titi Cenușă, precum și administratorul unei firme, Ioan Ichim. 

Procurorii DNA spun că între 2007 și 2013, Constantinescu și arhitectul și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, adică ar fi atribuit, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ioan Ichim. Procurorii estimează un prejudiciu de 11.621.345,49 lei. 

”Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale. Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, susțin procurorii DNA. 

În replică, Nicușor Constantinescu a declarat, la ieșirea de la DNA: ”Este vorba de o hotărâre de Consiliu Județean din 2013, privind cadastrul județului. Sunt acuzat de abuz în serviciu, ca și în celelalte dosare. Sunt nevinovat! Fără cadastru nu se pot lua bani europeni la drumurile județene. Dacă eram Vasile Blaga, eram martor cu mașina diesel”. 

Și avocatul lui Constantinescu, Marius Mocanu, a spus că este vorba despre ”un dosar mai vechi, începând din 2013, și care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ceea ce privește drumurile județene și respectiv drumurile comunale din județul Constanța.   În principiu,  este vorba de acuzații privind plăți nelegale în ceea ce privește derularea acestui acord cadru privind realizarea cadastrală pentru drumurile comunale și județene. Este un dosar mai vechi, început de structura centrală, trimis ulterior la Serviciul Teritorial Constanța. A fost faza procesuală în care i s-a adus la cunoștință acuzația în mod oficial, i s-au comunicat înscrisuri ce stau la baza rapoaretelor de acuzații și urmează ca în următoarele săptămâni, după studierea dosarului, să formulăm o declarație în fața procurorului de caz”. 


Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost audiat, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Constanța, unde i s-au prezentat acuzațiile într-un nou dosar.

Constantinescu a ajuns într-o dubă a Administrației Naționale a Penitenciarelor, sub escortă, în cârje.

„Probabil că audierea de astăzi este o răzbunare a faptului că am făcut plângeri penale împotriva procurorilor DNA Constanța și a judecătorilor care au făcut abuz în serviciu, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și teroare. Și drept urmarea a plângerilor, mi s-a făcut un nou dosar penal, tot cu ducerea la îndeplinire a hotărârilor de Consiliu Județean“, a spus Nicușor Constantinescu, la intrarea la DNA

Dosarul este instrumentat de procurorul Ciprian Bodu, fratele fostului președinte al ANAF, Ciprian Bodu.

Constantinescu este încarcerat la Poarta Albă, unde execută o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

În iulie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea în primă instanţă a lui Nicuşor Constantinescu la 15 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a autorizat plăţi nelegale şi a prejudiciat instituţia cu peste 30 milioane de lei şi statul cu peste un milion de lei. Alături de Constantinescu sunt judecate alte 15 persoane, Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa şi două firme. Decizia nu este definitivă.

Știre în curs de actualizare.

Cele mai citite

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

TOP 5 abilităţi esenţiale care te vor propulsa în carieră

Indiferent de traseul pe care-l alegi în carieră, vei avea nevoie de mai mult decât cunoştinţe specifice pentru a avansa. Soft skills sau abilităţile...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă