10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNicuşor Constantinescu invocă motive medicale pentru suspendarea procesului de la Curtea de...

Nicuşor Constantinescu invocă motive medicale pentru suspendarea procesului de la Curtea de Apel Constanţa

Avocaţii lui Nicuşor Constantinescu au cerut, joi, la Curtea de Apel Constanţa, suspendarea procesului în care este judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal deoarece clientul lor nu se va putea prezenta la instanţă, urmând să fie supus unor intervenţii chirurgicale, transmite news.ro.

La Curtea de Apel a avut loc, joi, un nou termen în dosarul în care Nicuşor Constantinescu este judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal, termen la care urma să fie audiat Nicuşor Constantinescu. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă, deoarece Constantinescu este internat în spital, urmând să fie supus unor intervenţii chirurgicale. 

Din acest motiv, apărătorii lui Nicuşor Constantinescu au cerut suspendarea acestui proces cât timp clientul lor nu se poate prezenta in instanţă din motive medicale, iar în acest sens urmează să fie făcută şi o expertiză medico-legală. 

“O suspendare se poate dispune numai în momentul în care se efectuează o expertiză medico-legală, iar rezultatele acelei expertize ajung la concluzia că persoana care a fost supusă acestei expertize nu poate să participe la desfăşurarea procedurilor judiciare împotriva sa. Durata va fi stabilită de către medic, iar periodic instanţa analizează dacă au intervenit sau nu elemente noi care să determine repunerea cauzei pe rol”, a declarat, la finalul procesului, avocatul Marius Mocanu, unul dintre apărătorii lui Nicuşor Constantinescu.

O solicitare similară a fost depusă şi în 16 martie la Tribunalul Constanţa într-un dosar în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu de opt milioane de euro.

La termenul de joi, au fost audiaţi doi martori, şi anume Viorel Costache, fost şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea şi Virgil Coman, şeful Direcţiei Judeţene Constanţa a Arhivelor Naţionale. 

Viorel Costache a spus, în faţa instanţei, că în perioada în care era şeful ISU Dobrogea şi-a dorit şi a făcut demersuri în acest sens ca în clădirea ocupată de Centrul Militar Zonal să fie amenajat dispeceratul pentru situaţii de urgenţă. El a precizat că imobilul respectiv, aflat în centrul municipiului, îndeplinea mai multe criterii pentru acel dispecerat, fiind într-o zonă uşor accesibilă şi în apropierea factorilor de decizie.

La rândul său, Virgil Coman a afirmat că a iniţiat la rândul său un demers pentru ca în clădirea Centrului Militar Zonal să mute arhivele. “Propunerea privind identificarea unui spaţiu pentru depozitarea arhivelor în Centrul Militar Zonal îmi aparţine. Am iniţiat o serie de demersuri avansând o serie de propuneri pentru mutarea arhivelor într-un imobil corespunzător şi am considerat având în vedere faptul că din 2007 stagiul militar nu mai este obligatoriu, iar pe cale de consecinţă Centrul Militar Zonal şi-a restrâns oarecum activitatea, să funcţionăm în acest imobil”, a declarat Virgil Coman.

Următorul termen pe fond în acest dosar a fost stabilit pentru 29 martie.

În toamna anului trecut, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. El a fost judecat pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal in sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

Nicuşor Constantinescu susţine că este nevinovat şi că Tribunalul Constanţa l-a condamnat în acest dosar fără să existe probe, precizând că nu i-au fost acceptaţi toţi martorii solicitaţi şi că nu a fost făcută o expertiză în acest dosar. Mai mult, el a spus că pentru aceeaşi faptă a fost anchetat de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care a decis neînceperea urmăririi penale, ulterior această soluţie fiind atacată în instanţă, care a decis achitarea sa. 

Constantinescu a mai afirmat că nu i se pare normal să fie condamnat pentru iniţierea şi votarea celor două hotărâri de Consiliu Judeţean pentru că acestea nu sunt încadrate ca fapte penale, ci fac ţin de contencios-administrativ. De asemenea, în acest dosar Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Hotărârea Tribunalului Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, care judecă în prezent acest dosar.

Nicuşor Constantinescu a mai avut probleme medicale în anul 2014 când a stat mai multe luni în SUA, unde a fost operat de cancer la prostată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă