18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoaptea Muzeelor 2015: Cozi de sute de oameni, în Capitală

Noaptea Muzeelor 2015: Cozi de sute de oameni, în Capitală

Sute de bucureșteni s-au așezat la cozi, sâmbătă seara, pentru a vizita gratuit expoziții și a participa la evenimentele culturale pregătite de instituții,cu ocazia Nopții Muzeelor, relatează Mediafax.

La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înainte de ora 18.00, bucureştenii s-au aşezat într-o coadă ordonată, pentru a vizita expoziţiile permanente ale instituţiei, dar şi cele temporare, precum “Pe urmele armenilor” şi expoziţia “Ion Anghel”. Totodată, în curtea interioară a instituţiei a fost organizată o proiecţie de film documentar.

Muzeului Naţional al Ţăranului Român i-a făcut concurenţă Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Astfel, coada de persoane care aştepta să viziteze expoziţia temporară de paianjeni şi scorpioi vii – ‘Ţesături periculoase’ – se întindea până aproape de vecinul său, Muzeul Ţăranului Român. Mulţi dintre cei care aşteptau să intre la cele două muzee s-au răzgandit şi au decis să meargă la Muzeul Naţional de Geologie, aflat în apropiere, unde aşteptarea nu părea a fi la fel de mare. Aici, bucureştenii au putut pleca “În căutarea ţării de la capătul pământului- Chile”, dar au putut admira şi expoziţiile permanente şi o serie de prezentări tematice.

Coborând pe Calea Victoriei, un alt punct de interes pentru împătimiţii “nopţii muzeelor” a fost şi Muzeul Naţional “George Enescu”. Reprezentanţii instituţiei i-au aşteptat pe bucureşteni cu muzică, artă vizuală şi performance, toate încadrate în programul “Aeroportul artistic ONIRIA”. Chiar dacă prima oră de îmbarcare era prevăzută la 19.30, oamenii s-au strâns în faţa clădirii încă de la 18.40, pentru a pleca în călătoria propusă de Muzeul “George Enescu”.

Citește și: Noaptea Muzeelor 2015. Ce muzee din Capitală s-au retras din circuit

Un alt magnet pentur bucureşteni, în Noaptea Muzeelor, a fost şi Muzeul Naţional de Artă al României. Bucureştenii au putut vizita, de la ora 19.00, Galeria Naţională şi expoziţiile temporare. MNAR s-a alăturat şi protestului ediţiei din acest an a evenimentului şi a organizat, sub titlul “Priveşte arta, arta te priveşte”, un periplu mai puţin obişnuit într-o “galerie de neuitat”. Această galerie a cuprins ramele şi soclurile unor lucrări care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru că “au plecat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”. Această “galerie de neuitat” s-a aflat la parterul Galeriei Naţionale a MNAR.

Vis-a-vis, la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”, persoanele aşezate la coadă au fost aşteptate cu tururi ghidate şi o expoziţie de arhitectură “Carte şi machete. Teatru şi coregrafie”.

Anul acesta bucureştenii au fost atraşi şi de lingourile de aur “standard”, expuse într-o casetă specială, în holul sediului Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul evenimentului “Aur din Tezaur”. Peste 500 de persoane au aşteptat să admire exponatele. În cadrul evenimentului, pe un ecran TV amplasat în exterior a putut fi vizionat un film documentar cu tema “Aurul românesc şi BNR”, realizat cu sprijinul Televiziunii Române.

Bucureştenii, veniţi în număr mare şi la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), şi-au început “noaptea muzeelor” cu un recital de muzică uşoară şi populară, susţinut de copiii de la Centrul de Muzică din cadrul Centrului Cultural al Ministerului de Interne. Seara a continuat apoi cu un spectacol de balet, realizat de elevele Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” şi cu un concert de muzică vocală, susţinut de elevii de la Colegiul de Arte “Dinu Lipatti”.

Ajuns în 2015 la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă