18.9 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi critici pentru România, în raportul Departamentului american de Stat

Noi critici pentru România, în raportul Departamentului american de Stat

Corupţia, în special în rândul oficialilor, este o problemă care persistă în România, iar confiscarea averilor obţinute ilegal este greoaie şi întâmpină numeroase obstacole, avertizează Departamentul american de Stat, în Raportul anual despre Drepturile Omului, citat de news.ro

Raportul evidențiază că una din problemele majore din România, în ceea ce privește drepturile omului, o reprezintă relele tratamente şi hărţuirea romilor şi deţinuţilor de către Poliţie şi Jandarmerie, precum și discriminarea sistematică a romilor, care le-a afectat accesul la educaţie adecvată, locuinţe, îngrijire medicală şi pe piaţa muncii.

Printre alte probleme se numără condiţiile inadecvate din închisori, dar şi tentativele continue ale unor lideri politici de a compromite independenţa sistemului judiciar, precum şi corupţia la nivel guvernamental, care este încă răspândită.

“Ameninţări personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor au subminat libertatea presei. Au existat informaţii constante despre violenţa şi discriminarea femeilor. Au existat nişte acţiuni şi afirmaţii antisemite, iar presa a continuat să publice articole antisemite”, se adaugă în document.

De altfel, ideile antisemite, rasiste, xenofome şi naţionaliste sunt răspândite în continuare online în ţară.

“Guvernul nu a luat măsuri efective pentru a returna bisericile greco-catolice confiscate în timpul regimului comunist”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

În ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi, agenţiile guvernamentale nu le-au oferit asistenţă adecvată şi chiar le-au neglijat. 

O altă problemă semnalată de SUA o reprezintă discriminarea minorităţilor sexuale şi a persoanelor infectate cu HIV, în special a copiilor.

Cele mai citite

Lungul lanț de C(i)olaci al rușinii

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, s-a simțit jignit când a fost numit moldovean, domnia-sa fiind buzoian. La rândul lor,...

Aeroportul Internațional „Delta Dunării”- „gaura” neagră a Consiliului Județean Tulcea

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a inaugurat recent, cu mare tam-tam, finalizarea lucrărilor de modernizarea a Aeroportului Internațional „Delta Dunării” de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă