13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoi decizii în dosarul ANRP: Ingrid Zaarour poate pleca din ţară

Noi decizii în dosarul ANRP: Ingrid Zaarour poate pleca din ţară

Expertul evaluator Neculai Nistor va fi plasat din arest la domiciliu sub control judiciar în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis contestația evaluatorului, relatează Mediafax

De asemenea, instanța a admis și cererea fostei președinte ANRP Ingrid Zaarour de a pleca din țară pentru tratament. 

Decizia de miercuri a instanţei în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în care este judecat fostul şef al ANI Horia Georgescu, este definitivă.

Citește și: Horia Georgescu, audiat la DNA în dosarul de la ANRP

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, foşti vicepreşedinţi ai ANRP, şi pe fostul preşedintele al ANI Horia Georgescu, toţi trei arestaţi în prezent.

În faţa magistraţilor vor ajunge şi Remus -Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi Constantin-Cătălin Canangiu, pentru faptele comise în perioada în care era reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.

Citește și: Dosarul retrocedărilor. Fosta șefă a Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, Ingrid Zaarour, nu a fost reținută pentru că are cancer

Toţi cei şapte vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În plus, va ajunge în faţa instanţei deputatul Theodor Nicolescu, aflat în arest preventiv, pentru faptele comise în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. El este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Citește și: Ce spune Elena Udrea despre corupția din ANRP

De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.

“Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro”, conform anchetatorilor.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani şi bunuri ce aparţin acuzaţilor din acest caz şi au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu şi suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mită.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă