8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialProcurorii și polițiștii efectuează noi percheziții la Spitalul Marie Curie, în dosarul...

Procurorii și polițiștii efectuează noi percheziții la Spitalul Marie Curie, în dosarul medicului Burnei. Ministerul Sănătății a anunțat că

UPDATE 13.42: Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va face verificări la Spitalul Marie Curie din Capitală. Astfel, urmează să fie verificate documentele medicale ale copiilor cărora le-au fost pus proteze în unitatea sanitară, au declarat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii pentru Mediafax.

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii va verifica documentele medicale ale copiilor cărora le-au fost pus proteze în această unitate, căutând să afle câţi copii au beneficiat de astfel de proteze, ce fel de proteze au primit, dar şi de ce afecţiuni sufereau aceştia mai exact. 

————

Procurorii și polițiștii efectuează, miercuri, noi percheziții la Spitalul Marie Curie din Capitală, în dosarul medicului Gheorghe Burnei, informează News.ro.

Potrivit unor surse, ortopedul a fost adus de la locuința sa, unde se află în arest, la Spital, pentru a fi prezent la percheziții.

La percheziții participă și polițiști de la Serviciul Omoruri, au mai precizat sursele citate.

O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că renumitul ortoped român Gheorghe Burnei a făcut experimente pe un copil care avea o luxație congenitală de șold. Deși operația era una simplă, el a decis să îi pună un implant din ceramică. De-a lungul anilor, fata a fost supusă a 11 intervenții medicale, iar în prezent abia poate să mai meargă. 

Potrivit sursei citate, după ce mama fetei a aflat că Amira, în vârstă de un an, nu avea osul piciorului bine fixat în șold, a decis să consulte „cel mai bun doctor din Romțnia”, pe Gheorghe Brunei, inventator și pionier în medicină, prodecan la universitate, șef în comisii de malpraxis, foarte lăudat de presa de la vremea respectivă.

Deși operația era una simplă, doctorul a decis să recurgă la o inovație care nu exista în cărțile de ortopedie:  i-a crăpat fetiței bazinul în două și i-a pus un implant din ceramică. Totodată, mai târziu, fata ar fi fost operată și la celălalt picior, deși nu era nevoie.

„Foaia de observație a Amirei nu are etichetă cu datele de identificare ale implantului și nici o hârtie de consimțământ pentru această procedură. Părinții spun că n-au fost informați că fetița lor de un an urma să primească un implant pe care nici un alt medic nu l-a mai folosit într-un caz similar”, arată ancheta realizată de Casa Jurnalistului. 


Citește continuarea aici: Scandalos. O investigație realizată de Casa Jurnalistului arată că un renumit ortoped român a făcut experimente pe o fetiță care șchiopăta. După 11 operații, ea abia mai poate să meargă. Mai mulți specialiști spun că intervențiile au fost inutile


 

Potrivit procurorilor de la Parchetul Municipiului București, sumele pe care le-ar fi primit medicul de la părinţii copiilor pe care i-a consultat sau i-a operat au fost între 50 de lei şi 1.350 de euro. Pentru cei 1.350 de euro ceruţi de la mama unui băiat pe care l-a operat, Burnei a încheiat un simulacru de contract de donaţie şi a folosit banii ca să îşi cumpere bilete de avion pentru o deplasare la o conferinţă în străinătate. Procurorii ar fi găsit la percheziţiile făcute în biroul lui Burnei peste 13.000 de lei, 5.000 de euro şi 750 de dolari.

 

Medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” reprezintă un pericol pentru starea de sănătate sau chiar pentru viața pacienților săi minori,  se arată în referatul Parchetului de pe lângă Tribunalul București (PTB) cu propunerea de arestare preventivă. El ar fi făcut operații pacienților chiar și atunci când nu era necesar.

Potrivit procurorilor, starea unora dintre copii s-ar fi agravat, după operațiile făcute de medic. Chiar și în acest context, el a refuzat să își asume responsabilitatea pentru faptele sale. „Avem în vedere numeroasele declarații ale părinților copiilor care au suferit intervenții chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutățit considerabil în urma intervențiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă și chiar până la paralizieă”, potrivit procurorilor. 


Citește și: Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul ortopedului Burnei, care efectua experimente pe copii: Vor trebui adunate documentele medicale din acel timp, foile de observații, radiografii


Totodată, procurorii au mai precizat că numeroase intervenții nu erau adecvate problemelor medicale pe care copiii le aveau.

„Efectuează intervenții chirurgicale și acolo unde acestea nu se impun în raport cu situația sau cu vârsta copilului implantează sisteme și proteze care nu sunt necesare sau le implantează greșit. Multe dintre intervențiile lui chirurgicale au caracterul unor experimente și nu respectă procedurile în materie. În multe cazuri consecințele sunt agravarea stării de sănătate a copilului sau crearea unor probleme grave de sănătate pe care copiii nu le aveau înainte de intervenția chirurgicală. Unele dintre aceste probleme nu mai pot fi remediate pentru tot restul vieții. Există cazuri în care unii copii se puteau deplasa sau mișca aproape normal, cu un defect foarte mic, care se putea corecta în timp cu o intervenție minimă (și nu neapărat de natură chirurgicală), care în urma intervenției inculpatului au rămas cu infirmități grave, uneori permanente”, se mai precizează în referat.

Tribunalul București a decis ca medicul Gheorghe Burnei de la Spitalul „Marie Curie” să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, într-un dosar în care este suspectat de luare de mită și efectuare de experimente neautorizate pe copii. Decizia nu este definitivă.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul medicului Gheorghe Burnei și a demarat propria investigație, ca urmare a unei investigații realizată de Casa Jurnalistului, în care se preciza că renumitul medic ortoped ar fi făcut experimente pe copii, a declarat președintele Gheorghe Borcean la RFI.

Potrivit reprezentantului Colegiului Medicilor, ancheta internă va fi una de durată și, până la finalizarea ei, Burnei va beneficia de prezumpția de nevinovăție.

„Colegiul teritorial, respectiv cel de la nivelul municipiului București s-a autosesizat în urma materialelor apărute în presa noastră și a început ancheta disciplinară împotriva membrului său, doctorul Gheorghe Burnei. Nu înseamnă că se va termina într-o săptămână sau două. Este o lucrare mare. Vor trebui cercetați experți în domeniu. Vor trebui adunate documentele medicale din acel timp, foile de observații, radiografii. Audiați martori. Vor trebui depuse probe în dosar în legătură cu toate acestea”, a explicat Gheorghe Borcean. 

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă