16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecial#Colectiv. LIVE TEXT. Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit în Piața Universității:...

#Colectiv. LIVE TEXT. Aproximativ 2.500 de persoane au ieşit în Piața Universității: Azi aveți 39 de motive ca să ieșiți din casă

UPDATE 23.00: Protestatarii au început să plece spre casele lor. 

UPDATE 21.55: În Piață, se scandează: “Noi suntem poporul, nu televizorul”. 

UPDATE 21.25: Aproximativ 2.500 de persoane se află în stradă în Capitală, blocând circulația, atât spre Piața Unirii, cât și spre Piața Romană. 

UPDATE 21.00: Protestatarii de la Cruce, în mare parte suporteri ai galeriilor, au început să fie violenți. Au atacat mai mulți fotografi, spunând că nu vor poze. Au intervenit jandarmii. 

Citește și:  Mireasă în Piaţa Mare din Sibiu, la manifestaţia de comemorare a victimelor din Colectiv

UPDATE 20.30: Un tânăr poartă pancarta: ”Hate someting, change something”. In opinia lui Sebastian Olar, primul instinct care i-a mânat pe oameni în Piață în număr mare a fost sa ii dea jos pe vinovați, iar acum protestatarii sunt confuzi. El are un site – schimbaromania.com, in care au centralizat toate revendicarile Pieței. 

Un alt protestatar, Cristian Șoimaru, i-a spus corespondentului Rl că el crede că protestul a fost confiscat doar parțial. El a remarcat diversitatea Pieței si a spus că inca oamenii se tem. 

UPDATE 20.15: Mai mulți protestatari s-au suit pe clădirea Universității și își strigă revendicările. Ei cer Parlament cu 300 de aleși, confiscarea averilor corupților.  

Un cuplu cu un copil i-a povestit corespondentului Rl că și-au adus micuțul la protetst sa invete sa fie curajos pe viitor. Ei vor sa se schimbe complet viata politica, sustin ideea unui Guvern tehnocrat, iar consultările lui Iohannis de vineri pentru ei reprezinta un pas spre normalitate. Mesajul lor este ca ”nu se mai poate asa”. 

De asemenea, corespondentul Rl a surprins o discutie intre protestatarii care nu scandau nimic si  între un alt manifestant, care le cerea să vorbească, pentru că, altfel, se vor auzi doar anumite mesaje în Piață. Ei au replicat că au venit la protest doar pentru că asta au simțit că trebuie să facă, nu pentru a promova anumite mesaje. 

UPDATE 20.00: O protestatară de aproximativ 50 de ani i-a spus corespondentului Rl că motivul pentru care în această seară sunt mai puțini oameni este că românii s-au săturat să insiste pentru ceva ce ar trebui să fie normal.

Sunt multe steaguri cu stema regală, precum și mesaje de tipul: ”Românie, te iubim, monarhie vrem să fim!”

Un alt mesaj, purtat de un bărbat, este: ”Vreau o Românie din care copilul meu să nu-și dorească să plece”. 

UPDATE 19.50: Se împarte ziarul Colectiv. Prima revendicare a oamenilor este ca răniților din spitale să li se asigure bunăstarea, iar, în fiecare dimineață, autoritățile să întocmească un raport al stării de sănătate a victimelor, pe care să îl facă public. 

UPDATE 19.45 Oamenii strigă: ”Coruptia ucide”, ”Vrem 300, nu 600”, ”Vrem oameni noi, nu tot pe voi”, ”Jos Ciorbea”, ”Azi aveti 39 de motive ca să ieșiți din casă”, Clasa politică, monștrii care ucid oameni”, ”Zeci de mii de ”satanisti” ii dau jos pe ”comunisti”. ”Si eu merit puscarie, fiindcă n-am avut grija de voi”. ”Ne-ati ucis profesorii, asasinilor!”. ”Până ieri, popor naiv, astazi suntem Colectiv”. 

Pe margine stau protestatarii de aproximativ 30-40 de ani, tinerii sunt in grupuri, iar in mijloc sunt cei cu steagurile si portavocile si scandeaza. 

UPDATE 19.40: Protestatarii au blocat Piața Universității. 

UPDATE 19.35: Se impart flyere, pe care scrie www.meritocratia.ro.  Este o miscare care invita oamenii sa semneze o adeziune. Vizavi de TNB, protestatrii au agatat un steag pe care au pus mesaje pentru policieni: Guvern de tehnocrati, Parlamentarii schimbati, votati si aplicati Legea anticoruptie, confiscarea averilor ilicite, un Avocat al Poporului curat, nu o marioneta chioara. 

Unii protestatari cer ca ia sa fie uniforma in scoli, unii militeaza pentru ca vaccinarea să fie optionala. In fata Facultatii de Arhitectura, un protestatar ii invita pe ceilalati sa isi spuna mesajele la portavoce. 

La fântână, s-au aprins lumânări și s-au depus flori. 

”A murit si ne-a durut, n-avem nimic de pierdut”, este un alt mesaj al protestatarilor. 

UPDATE 19.30:  ”Pe voi v-a îmbătat puterea, pe noi ne-a trezit durerea”, a scris o protestatară, pe o pancartă, care a spus că, deși nu are cunoștințe care au murit în tragedia din Colectiv, consideră că ieșitul în stradă este ceva ce trebuie să facă acum toți românii, pentru a schimba ceva. Ea a explicat corespondentului Rl că toți românii sunt vinovați pentru situația din Colectiv. 

Oamenii au început să scandeze: ”Colectiv” și ”Nu vom uita”. Ei au pancarte pe care scrie: ”Vrem meritocratie, nu cumetrie”, ”Cine-i mai corupt: Ponta sau Iohannis”, ”Desteapta-te romane, ca am inceput sa murim pe bune”. 

Un bărbat în vârstă a scandat și ”Iliescu la Jilava”. 

 

UPDATE 19.10: Aproximativ 1.000 de persoane s-au adunat, la ora transmiterii acestei știri, în Piața Universității. Oamenii sunt în fața Teatrului Național, dar și la fântâna de la Universitate. Oamenii își pregătesc pancartele. Un bărbat le spune protestatarilor, la portavoce, că și oamenii care nu sunt cu ei în piață îi sprijină, pentru că nimeni nu vrea politicieni corupți. 

Citește și: #Colectiv. De ce continuă românii să iasă în stradă. Explicațiile sociologice ale fenomenului și posibilele consecințe

—–

Peste 14.000 de oameni au anunţat, pe Facebook, că vor protesta, sâmbătă, în Piaţa Universităţii, începând cu ora 18.00. Între revendicările lor se numără înfiinţarea unui Parlament cu doar 300 de deputați, introducerea urgentă a votului electronic şi vot uninominal în două tururi de scrutin, atât la alegerile locale, cât şi la cele generale.

Între cerinţele scrise de protestatari pe Facebook, se numără, între altele: ridicarea imunității parlamentare în toate cazurile solicitate de procurori, depolitizarea justiţiei, schimbarea Avocatului Poporului şi depolitizarea acestei instituţii în sensul alegerii acestuia direct de către popor, redeschiderea dosarului Revoluţiei şi suspendarea din funcţiile publice să fie obligatorie la momentul punerii sub acuzare de către justiţie.

Astfel, oamenii ies în stradă pentru a cincea zi de proteste, după ce, vineri, preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu 20 de reprezentanţi ai societăţii civile, urmând ca marţi să se efectueze o nouă serie de consultări în vederea numirii unui nou prim-ministru. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă