8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi reţineri în dosarul fraudelor cu fonduri UE

Noi reţineri în dosarul fraudelor cu fonduri UE

Patru reprezentanţi ai firmelor Butec Sal şi SC Passavant Roediger România SRL au fost reţinuţi de procurorii DNA Alba Iulia, pentru 24 de ore, în dosarul fraudelor cu fonduri UE. Cei patru sunt acuzaţi de înşelăciune şi complicitate la folosirea unor documente false pentru obţinerea de fonduri europene, conform unui comunicat remis de DNA.

Astfel, anchetatorii i-au reţinut pe reprezentanți ai firmei Butec Sal, Ghassan Homsi şi Younes Ziad, precum şi pereprezentanţi ai SC Passavant Roediger România SRL, Khalil Saad și Bachir Mazen.

SC Hidro Prahova SA, al cărei acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Prahova, a fost beneficiarul finanţării europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova", în valoare totală de 822.819.366 lei, din care 548.313.554 lei contribuţie POS MEDIU 2007-2013, şi 274.505.812 lei, contribuţie beneficiar, se arată în comunicatul citat.

În calitate de beneficiar al acestui proiect, SC Hidro Prahova SA a organizat, prin intermediul Unităţii de Implementare a Proiectelor – UIP din cadrul companiei, licitaţiile pentru atribuirea tuturor contractelor de consultanţă şi execuţie. În anul 2012, Comisia de evaluare a ofertelor constituită la nivelul SC Hidro Prahova SA, din cele şapte oferte conforme depuse pentru atribuirea contractului de lucrări nr. 1 Breaza, a declarat câştigătoare oferta unei asocieri de firme – SC Cast SRL și Butec Sal.

Astfel, procurorii susţin că Homsi Ghassan a constituit și coordonat un grup infracțional la care au aderat ulterior Khalil Saad, Younes Ziad și Bachir Mazen, împreună cu alte persoane, al cărui scop a fost comiterea mai multor infracțiuni de fraudare a fondurilor europene și naționale.

Anchetatorii precizează, totodată, că persoanele vizate au urmărit ca procedura de subcontractare către SC Passavant Roediger România SRL să fie formală, dar cu o destinaţie precisă (obţinerea contractului de lucrări de către această din urmă firmă), rămânerea SC Cast în asociere pentru un procent infim, de 3% pentru care nu mai trebuia să execute nicio lucrare, ieşirea Butec Sal din asociere printr-un procedeu interzis, respectiv cesionarea a 97 % contra unei sume substanţiale, de 250.000 euro, prin care firma libaneză a cesionat, transferat şi predat către SC Passavant Roediger România SRL toate drepturile, obligaţiile, răspunderile, titlurile şi dobânzile deţinute în cadrul contractului de lucrări (acest contract, necomunicat Unității de Implementare a Proiectelor, este cel care produce efecte între părţi), precum şi realizarea unei noi subcontractări către o altă societate comercială.

Astfel, în martie 2014 liderul asocierii de firme – SC Cast SRL – a obţinut decontarea avansului în cuantum de 7.705.590,96 lei, care a fost împărţit după proporţiile convenite, 97% respectiv 3% între SC Passavant şi SC Cast.

În martie, procurorii DNA Alba au făcut 11 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, într-un caz de fraude cu fonduri europene şi fapte de corupţie, şi au descins şi la locuinţa preşedintelui Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, precum şi la o firmă pe care acesta a condus-o, SC Construcţii Napoca SA. În urma percheziţiilor, sunt cercetaţi, printre alţii, Ştefan Dimitriu, doi notari publici din Braşov, dar şi administratorul SC Cast SRL, Mihail Iordache şi reprezentantul legal al SC Passavant Roediger Romania SRL, Simona Mariana Luther.

Procurorii anticorupţie au stabilit că infracţiunile au legătură cu derularea unor contracte în cadrul unor proiecte europene implementate de societăţi ce au ca acţionari administraţii locale sau judeţene din Sibiu şi Prahova.

Cazul de la Prahova era legat de finanţarea europeană alocată prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu – POS MEDIU, proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Prahova", al cărui beneficiar este SC Hidro Prahova SA.

Atunci, procurorii anticorupţie arătau că până în luna noiembrie 2013, asocierea desemnată câştigătoare nu a efectuat nicio lucrare, iar reprezentanţii firmei libaneze au încercat să cesioneze 49% din partea lor de contract celor de la SC CAST SRL, soluţie neacceptată însă de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti. La fel, s-a încercat cesionarea a 94,98% din contract către SC Passavant Roediger România SRL, soluţie de asemenea neacceptată.

Abia la data de 31 decembrie 2014, SC Hidro Prahova SA Ploieşti a acceptat cesionarea, de către societatea libaneză, a procentajului de 49% din întreaga lucrare către societatea Passavant Roediger Romania SRL.

Prealabil încheierii acestui contract însă, prin reprezentanţii desemnaţi, SC Cast SRL a încheiat, la data de 25 noiembrie 2013, un alt contract ascuns cu SC Passavant Roediger Romania SRL, prin care asocierea de firme cesiona un procentaj de 97% din contractul semnat cu SC Hidro Prahova, ignorând astfel soluţia de respingere. La data de 14 martie 2014, la doar o zi după ce s-a încasat avansul de 7.705.590,96 lei, suma de 7.474.407,23 lei a fost transferată în contul escrow aparţinând SC Passavant Roediger Romania SRL, iar în aceeaşi zi, în contul SC Cast SRL a fost virată suma de 231.167,73 lei reprezentând 3% din valoarea avansului.

Apoi, în 18 martie 2014, SC Passavant Roediger Romania SRL a virat în contul SC Cast SRL suma de 350.251,06 lei.

Din partea SC Passavant Roediger Romania SRL, atât contractul, cât şi deschiderea contului Escrow au fost semnate de Luther Simona Mariana.

Tot atunci, procurorii susţineau că întreaga documentaţie a fost falsificată de către un reprezentant al firmei libaneze împreună cu inculpata Cristina Tudorache, pe baza înţelegerii cu administratorul SC Cast SRL, Iordache Mihail.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice au fost autentificate la birourile notarilor publici Buzea Valeria Doina şi Beşchia Georgeta Daniela, care şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte, arătau procurorii.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă