11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi STENOGRAME în dosarul lui Duicu. Ce a discutat cu șeful IPJ...

Noi STENOGRAME în dosarul lui Duicu. Ce a discutat cu șeful IPJ Mehedinți și soția sa

Noi stenograme ale discuțiilor lui Adrian Duicu, șeful Consiliului Județean Mehedinți, cu protejații săi, Ștefan și Elisabeta Ponea, au fost date publicității. Discuția are loc cu o lună înainte ca Duicu să negocieze la București promovarea protejaților săi în funcții cheie din MAI și Parchetul General, informează Hotnews.

Ștefan Ponea, refuzase o avansare la București cerând să fie rezolvată întâi problema soției, procurorul Elisabeta Ponea. În septembrie, ministrul justiției, Robert Cazanciuc, o propune pe Elisabeta Ponea la într-o funcție de conducere la DNA. 

Conform anchetatorilor, Adrian Duicu încerca să o mute la București drept răsplată pentru faptul că sora ei, judecător, l-ar fi scăpat pe șeful CJ Mehedinți de un dosar în care era acuzat de conflict de interese. 

Pe data de 10.04.2013, Duicu este contactat de Ponea 

 Duicu: Da, Fane… 
 Ponea: Să trăiți domnu președinte. M-a sunat asta, secretaru' de stat Anghel Andreescu.  
 Duicu: Așa? 
 Ponea: Și a zis că sunt mutat la Direcția Ordine Publică, adjunct… 
 Duicu: De când?  
 Ponea: Și i-am zis: Păi, stați puțin că…Că mă întrebase "ești mutat?". Pă, nu mi-a zis data exactă. Cu întâi, cred, acum care vine.  
 Duicu: Așa? 
 Ponea: Că ești mutat la Direcția Ordine Publică adjunct. Că am înțeles că știi și că vrei. Zic: Păi, stați puțin că nu e…nu vreau. Trebuie să discutăm întâi.  
 Duicu: Bun. Da' îți convine acolo? 
 Ponea: Păi…aaa…Nu prea-mi convine, că nu…În primu' rând că funcția este echivalentă cu cea de inspector-șef, deci nu câștig absolut nimic. Și nu…Eu nu știu dacă…Cum să mă mut?  
 Duicu: Mda.  
 Ponea: Singur iară? Plec așa aiurea ca tampitu'? 
 Duicu: Bun. Eu chiar aicea…aștept să întru la premier acuma, sunt la guvern. Sunt aici la ușă, aștept să mă sune și urc sus. Chiar aicea în față guvernului sunt.  
 Ponea: Că asta îmi dădu o jumat' de oră. Domnu' Andreescu. Să mă gândesc. Că după aia, dacă nu, el n-o să mai…când o să vreau eu, n-o să mai fie el de acord. Păi, da. Da' nu pot. Stați puțin, lăsați-mă să discut și eu cu familia.  
 Duicu: Deci, adjunct la Ordine Publică. Exact ce ți-a … ce mi-a spus Doru că a vorbit cu… 
 Ponea: Da. Da. Da. Da' unde plec așa acuma?! Că dacă nu… 
 Duicu: Păi, nu…Și ea trebuie să plece, nu încape discuție. Bun. Și aci cine să vina?  
 Ponea: păi, nu mi-a zis asta. Da' dacă-l sunați pe Dumitrescu, sigur știe.  
 Duicu: Hai că-l sun acuma.  
 Ponea: Bine.  
 Duicu: Hai! Și te sun eu.  
 Ponea: Da.  
  
 La data de 18.05.2013 Adrian Duicu discută cu soții Ponea, aflați în concediu. După o discuție cu șeful IJP Mehedinți, baronul PSD continuă discuția cu Elisabeta Ponea, care la vremea respectivă ocupă funcția de șef al Parchetului pe lângă Curtea de Apel Craiova.  

 Ponea Elisabeta: Ce faceți domnu' președinte? Bună ziua.  
 Duicu Adrian: Saru' mână doamnă procuror. Ce faci? I-ai luat mințile cu totu' pe-acolo! Nu mai știe nimic de el, prin Helsinki.  
 Ponea Elisabeta: (râde)…E! Nici chiar așa! 
 Duicu: Mai des trebuie să-l duci acolo, nu-l ține pe-aici prin prosteală asta că… 
 Ponea Elisabeta: Da. (Râzând) Ce faceți?  
 Duicu: Foarte bine ați făcut. Bravo vouă! Uite, prin oraș, mă duc spre casă. 
 Ponea Elisabeta: A! Foarte bine.  
 Duicu: Bravo vouă că v-ați făcut timp și v-ați dus pe-acolo că…chiar merită!  
 Ponea Elisabeta: Păi…Auziți? E atât de puțin timp… 
 Duicu: Chiar merită! Numa' muncă și… 
 Ponea Elisabeta: Păi, așa este.  
 Duicu: Bravo vouă!  
 Ponea Elisabeta: Bine, domn' președinte. Vroiam să vă salut. Vi-l dau pe Ștefan.  
 Duicu: Bine. Saru' mâna. Mulțumesc mult. Saru' mâna.  
 Ponea: Bine. La revedere.  
 Duicu: Saru' mână.  
 Ponea Constantin Ștefan: Alo?  
 Duicu: Bravo ție.  
 Ponea: Prin Riga e iar foarte frumos, am trecut pe acolo. 
 Duicu: Cu ce sunteți, cu microbuz bănuiesc, nu?  
 Ponea: Nu, cu un autocar de ăsta frumos (…) 
  
DNA a confirmat, pe data de 30 iunie, informația că ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a propus-o pe data de 2 septembrie 2013 pe Elisabeta Ponea, soția fostului inspector -șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, Constantin Ștefan Ponea, în funcția de procuror-șef al Secției Judiciare a DNA. Informația, cuprinsă acum în propunerea de prelungire a arestării preventive a baronului de Mehedinți Adrian Duicu, a fost prezentată în exclusivitate de Hotnews.ro pe data de 3 aprilie și dezmințită, la acea vreme, de Robert Cazanciuc. (Citește mai multe despre Minciuina lui Cazanciuc) 
  
 Fragmente din propunerea de prelungire a arestării preventive a lui Adrian Duicu: 

” La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN un mesaj SMS cu următorul conținut: "Zilele.astea.o.să.fie.contactată.soția.ta".

La data de 4 septembrie 2013, Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea că numită PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.

Inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN a promis numitului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN că își va folosi această influența, ceea ce a și făcut, cum se va vedea în cele ce urmează, pentru a-i determină pe aceștia să facă acte care intră în atribuțiilor lor de serviciu; anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române) să îl mențină temporar pe numitul PONEA ȘTEFAN în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți (această în situația în care există posibilitatea, iar pentru numitul PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN, "pericolul" că în această funcție să fie numită o altă persoană), iar la o data ulterioară (când va dori numitul PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN, în funcție și de "promovarea" soției sale, cum se va vedea în cele ce urmează) să îl numească într-o funcție de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv director adjunct al Direcției de Ordine Publică, precum și să o numească pe numită POPEA ELISABETA (soția numitului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova) într-o funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție sau în cadrul Direcției Naționale Anticorupție", citează Hotnews. 

 Elisabeta Ponea a fost, până în 2012, timp de două mandate, procuror șef la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Numele ei este implicat și în scandalul dosarului Bercea Mondial – Mircea Băsescu, mai notează Hotnews

 Elisabeta Ponea a mai încercat să ajungă în conducerea DNA, însă promovarea și după 2012, însă promovarea ei a fost respinsă. Soțul acesteia, Ștefan Ponea, se află în arest preventiv împreună cu baronul PSD, Adrian Duicu, sub acuzația de trafic de influența. 
  

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă