14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNou dosar penal pe numele senatorului PSD Dan Șova. Prejudiciul, peste un...

Nou dosar penal pe numele senatorului PSD Dan Șova. Prejudiciul, peste un milion de EURO

Dan Şova este urmărit penal de DNA într-un nou dosar pentru două fapte de complicitate la abuz în serviciu prin care a obținut nelegal contracte de consultanţă juridică la CET Govora, prejudiciul fiind de peste un milion de euro.

În acest ultim dosar al lui Șova mai sunt urmăriți penal directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, și  directorul economic Constantin Lepădat, ambii fiind acuzați de două fapte de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006–2008, Dan Şova i-a determinat pe Mihai Bălan, director general, şi pe Constantin Lepădat, director economic în cadrul SC CET Govora, să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de senatorul PSD, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale privind  achiziţiile publice.

Concret, în datele de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“ două contracte distincte de asistenţă juridică. Contractele aveau ca obiect asistenţa juridică/consultare/reprezentare a intereselor CET Govora contra plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro, respectiv de 1.822.928,24 lei.

Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea deja un contract-cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat tot cu Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii, susțin procurorii DNA. În plus, CET Govora avea  serviciu juridic pentru apărarea intereselor societății în diverse litigii.

Prin aceste contracte a fost cauzat un prejudiciu la SC CET Govora SA în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei, iar Societătea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii“ a primit un folos injust în aceleași sume.

 Senatorul PSD Dan Șova  mai are un dosar penal în care e acuzat de faptul că a cauzat prejudicii la CET Govora. Este dosarul în care DNA a cerut de curând Senatului încuviințarea arestării preventive deoarece Dan Șova  a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Comisia juridică a Senatului a avizat reținerea și arestarea senatorului, însă decizia finală se va lua miercuri, în plenul Senatului.

În acest dosar, Șova ar fi pretins și primit mita totală de 100.000 de euro în perioada octombrie 2011-iulie 2014, de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Dan Şova mai este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

Și în acest dosar procurorii au cerut  reținerea și arestarea preventivă a lui Dan Șova deoarece senatorul PSD a ordonat distrugerea de probe.

În martrie 2015, Senatul a respins cererea DNA. Au avut loc și spectacole înainte și după votul din plenul Senatului, de la ritualul mirungerii lui Șova, făcut de senatoarea Florina Jipa, la scandalul numărătorii voturilor, senatorii opoziției susținând că s-a întrunit numărul de voturi pentru aviz favorabil.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Dan Șova pare că repetă “destinul“ Elenei Udrea, care, după perioade mai scurte sau mai lungi, se „îmbogățește“ cu câte un dosar penal. Este avantajul adus de noile Coduri penale, care oferă „reduceri“ de pedepse celor care denunță noi fapte de corupție și le dau procurorilor și capete de probă. Avantajul este curățarea societății de demnitarii și de funcționarii corupți și recuperarea de prejudicii, care se întorc la bugetul de stat.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă