6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNou scandal pe tema câinilor fără stăpân, după suspendarea eutanasierii animalelor

Nou scandal pe tema câinilor fără stăpân, după suspendarea eutanasierii animalelor

După ce Curtea de Apel București a suspendat procedurile de aplicare a Legii câinilor fără stăpân, care prevedeau omorârea lor în 14 zile de la capturare, dacă nu erau adoptați, coordonatorul Autorității pentru Protecția Animalelor (ASPA) a anunțat că, până la redactarea motivării, hingherii își vor continua activitatea în București.

Răzvan Băncescu a mai cerut Guvernului și să atace decizia CAB. În replică, organizația pentru drepturile animalelor Vier Pfoten susține că ASPA trebuie să nu mai eutanasieze câini, întrucât hotărârea instanței este ”executorie de drept: uciderea câinilor este suspendată de vineri”, iar Primăria cheltuie ilegal banii publici.

Pe de altă parte, Inițiativa pentru Responsabilitate Civică (IREC) condamnă lipsa de implicare a Guvernului în urma hotărârii CAB și cere Executivului să atace decizia în instanță.

Citește și: Cum „prind“ hingherii câini deja prinşi

"În acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, implicit programul de gestionare (a câinilor fără stăpân – n.r.) funcţionează în continuare. După decizia care suspendă normele de aplicare a legii câinilor fără stăpân, Curtea de Apel are un termen pentru redactarea motivării şi pentru a o comunica, termen în care lucrurile merg ca şi până acum. Deci mergem înainte cu programul pentru Bucureşti", a fost declarația lui Răzvan Băncescu de ieri, citată de Mediafax, în urma căreia organizația Vier Pfoten a cerut, marți, autorităților Capitalei să oprească programul de eutanasiere a câinilor fără stăpân.

În acest sens, directorul de campanii al organizației, Gabriel Păun, a atras atenția, într-un comunicat remis redacției, că ”persoanele implicate vor răspunde penal pentru nerespectarea unei decizii a Curții și pentru cheltuirea ilegală a banilor publici”.

Pe de altă parte, șeful ASPA a cerut Guvernului și Autorității Sanitar-Veterinare (ANSVSA) să atace decizia CAB, la care poate fi făcut recurs în cinci zile de la comunicare.  Băncescu a atras atenția că, dacă acțiunea Executivului va fi respinsă, se va pierde în Capitală ”tot ce s-a reușit până în prezent”.

Și IREC a condamnat lipsa de reacție a Guvernului în acest caz: ”Consideram extrem de grav faptul ca, din informatiile noastre, la termenul din 20.06.2014 Guvernul Romaniei a fost complet lipsit de reprezentare in sala de judecata si nici macar nu a transmis un punct de vedere pentru a se apara in aceasta speta care implica direct responsabilitatea sa de a asigura siguranta fizica a cetatenilor sai, conform Constitutiei din Romania. Facem un Apel catre Guvernul Romaniei de a fi un garant al Drepturilor noastre constitutionale si de a utiliza, in termenul prevazut de instanta, toate mijloacele legale de care dispune pentru a evita suspendarea normelor de aplicare si, pe cale de consecinta, blocarea Legii 258/2013”.

În replică, Vier Pfoten a cerut Executivului să colaboreze pentru redactarea unei Ordonanțe de Urgență, prin care să soluționeze problema câinilor fără stăpân.

Curtea de Apel București a suspendat normele de aplicare a Legii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, la cererea Vier Pfoten.

Citește și: CAB a suspendat normele de aplicare a Legii câinilor fără stăpân

”Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici. Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi", a arătat directorul de programe al organizației, Gabriel Păun.

În cele nouă luni în care s-a aplicat Legea câinilor fără stăpân, numărul persoanelor mușcate de câini a scăzut cu 75%,iar 25.000 de câini au fost prinși. Dintre aceștia, 10.000 au fost omorâți, a precizat directorul ASPA, Răzvan Băncescu.

Citește și: Ancheta în cazul Ionuţ Anghel, finalizată. Cei care au adoptat şi lăsat în libertate maidanezii ucigaşi nu sunt printre inculpaţi

Legea a fost adoptată în octombrie 2013, după ce un copil de patru ani a murit mușcat de câini, pe un teren din apropierea parcului Tei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă