18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNouă ani de închisoare pentru doi cetățeni israelieni acuzați de atacuri cibernetice...

Nouă ani de închisoare pentru doi cetățeni israelieni acuzați de atacuri cibernetice asupra sistemului bancar românesc

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, joi, condamnarea definitivă a doi cetățeni israelieni, la nouă ani și opt luni, respectiv nouă ani de închisoare, într-un dosar în care sunt acuzați pentru tentativă de spionaj și activități pe linia agresiunilor de tip cibernetic asupra sistemului bancar național.

Este vorba de israelienii Iahr Giora și Azouri Oren Avraham. În același dosar, a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare și complicele israelienilor, George Tohănean. 

Procurorii DIICOT i-au trimis pe cei doi în judecată în iulie 2015, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la tentativă de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice, complicitate la transferul neautorizat de date informatice, complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de spălare de bani și complicitate la tentativa de spionaj.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2014 – februarie 2015, Iahr Giora și Azouri Oren Avraham ar fi făcut parte dintr-un grup organizat specializat în operațiuni de spălare de bani, infracțiuni contra securității naționale și a siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. Referitor la George Tohăneanu, se reține că ar fi sprijinit gruparea infracțională organizată, din a cărei ramificație pentru România ar  fi făcut parte Iahr Giora și Azouri Oren Avraham, prin acordarea în cunoștință de cauză de ajutor logistic pe parcursul derulării în țară și străinătate a activităților infracționale ce intrau în scopul grupării.

Potrivit sursei citate, activitatea lui Tohăneanu ar fi constat, printre altele, în consilierea, achiziționarea și manipularea de tehnologie necesară conspirării activităților infracționale, prestarea de servicii de transport pe teritoriul statelor UE pentru persoane de cetățenie non-UE implicate în operațiuni de spălare de bani și pentru bagajele acestora și facilitarea sustragerii de la controlul vamal a conținutului respectivelor bagaje. În plus, el ar fi servit ca „momeală” sau „paravan” pentru conspirarea față de autorități, respectiv față de membri ai altor grupări infracționale organizate ce își desfășurau activitatea „în aceeași branșă” a operațiunilor de spălare de bani derulate de membrii grupării infracționale din care făcea parte, i-ar  fi consiliat pe membrii grupării cu privire la capabilitățile aplicației tip „malware” și ar fi încercat să operaționalizeze în sistemul bancar spaniol respectiva aplicație, prin intermediul unei terțe persoane, pe parcursul derulării în țară și străinătate a activităților infracționale ce intrau în scopul grupării.

În cazul lui Azouri Oren Avraham, procurorii au reținut că acesta ar fi primit, deținut și transmis lui Iahr Giora, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, cel puțin trei dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip „malware". La rândul său, Iahr Giora ar fi transmis către o altă persoană cele trei dispozitive electronice.

Aplicația „malware" ar fi avut capabilități de accesare neautorizată a oricărui sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem, în scopul valorificării acestor capabilități prin facilitarea accesului fără drept, de la distanță, a membrilor grupării infracționale organizate la sisteme informatice aparținând infrastructurii bancare naționale, mai precizează DIICOT.

„Prin actul de sesizare se mai reține că Iahr Giora și Azouri Oren Avraham au facilitat, în intervalul 16 decembrie 2014 — 9 februarie 2015, prin intermediul aplicației 'malware' deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, accesul fără drept, de la distanță, a atacatorului aflat în spatele domeniului de comandă și control la sisteme informatice aparținând unei unități bancare la care accesul este interzis pentru categoria de utilizatori din care făcea parte atacatorul, în scopul obținerii de date informatice. De asemenea, aceștia au mijlocit (…), prin intermediul aplicației 'malware' (…), demersul atacatorului (…) de a intercepta fără drept, prin mijlocirea programelor malițioase descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice efectuate prin intermediul respectivelor sisteme informatice aparținând unei unități bancare, accesate anterior fără drept", susțin procurorii.

Cei doi cetățeni străini mai sunt acuzați că ar fi facilitat, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, accesul reprezentanților unei organizații străine localizate pe teritoriul statului Israel la un ansamblu de date și informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat. Acest lucru ar fi fost realizat prin primirea, deținerea și distribuirea, în vederea introducerii în sisteme informatice aparținând infrastructurii bancare naționale, de dispozitive electronice conținând o aplicație tip 'malware' cu capabilități de multiplicare a efectelor produse în sistem prin răspândirea progresivă pe lanțul de conexiuni informatice către un număr nerestricționat de sisteme informatice aparținând sistemului bancar național a unui virus, de dublare a accesului nelegal și controlului nelegitim obținut de persoane ostile asupra datelor și informațiilor stocate și vehiculate în sistemul informatic bancar, respectiv de supraveghere și control în ceea ce privește informațiile vehiculate în mediul ambiental, ca urmare a transformării fiecărui sistem infectat într-un dispozitiv ilegal de interceptare.

Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă