10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNouă primării din cele o sută din judeţul Timiş nu au majorat...

Nouă primării din cele o sută din judeţul Timiş nu au majorat taxele şi impozitele

Nouă primării din cele o sută din judeţul Timiş au decis să nu mărească taxele şi impozitele în acest an, majoritatea anunţând că nu au datorii şi că îşi permit să nu majoreze dările populaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Nouă primării din Timiş – cele din localităţile Timişoara, Buziaş, Ghiled, Darova, Dumbrăviţa, Ghiroda, Giarmata, Lenauheim şi Mănăştiur – au decis că taxele şi impozitele vor rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut.

Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce nu are datorii şi că a încheiat anul trecut cu un excedent bugetar.

“Am înţeles că este o discuţie ca Guvernul să oblige primăriile cu datorii să majoreze taxele şi impozitele. Am verificat şi nu ezistă o asemenea hotărâre în Monitorul Oficial, am înţeles că e la nivel de discuţie. Nu este cazul să ne îngrijorăm. Primăria Timişoara nu are datorii, ca instituţie. Nu am avut deficit bugetar, am încheiat anul cu un excedent de 444.000 de lei. Dacă se vor lua în considerare şi regiile din subordinea Primăriei, atunci deja e o altă discuţie deoarece acolo sunt datorii”, a declarat Nicolae Robu.

De asemenea, primăriile comunelor Mănăştiur, Lenauheim, Ghiroda şi Dumbrăviţa au anunţat că nu au majorat taxele şi impozitele şi că nu au niciun fel de datorii.

În schimb, primarul comunei Darova, Sorin Tilihoi, a spus că CL a votat pentru menţinerea taxelor şi impozitelor la nivelul de anul trecut, iar acum se teme că nu va primi sprijin de la Guvern.

“Avem un proiect european în derulare, pentru apă şi canalizare, iar Primăria trebuie să acopere TVA. Este vorba de suma de 2,7 milioane de lei. Trebuie să luăm banii aceştia din bancă şi să achităm rate, până Guvernul binevoieşte să ne acopere această sumă. Acum, dacă cei din Consiliul Local au decis că nu se vor majora taxele şi impozitele, nu ştiu dacă Guvernul ne va mai ajuta”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sorin Tilihoi.

Reprezentanţii celorlalte administraţii locale care nu au majorat taxele, dar au totuşi datorii au spus că nu ştiu deocamdată ce vor face.

Mai mult de jumătate dintre primăriile judeţului Timiş au decis să majoreze taxele şi impozitele, în acest an, unele făccând ajustări sub rata inflaţiei, cu şase până la zece procente.

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri.

Condiţiile pe care autorităţile locale trebuie să le îndeplinească în mod obligatoriu pentru a evita creşterea taxelor şi impozitelor locale vor fi introduse de Guvern prin modificarea Codului Fiscal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă