19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialO altă persoană, reținută în cazul jafului armat din Bistrița. Ce riscă...

O altă persoană, reținută în cazul jafului armat din Bistrița. Ce riscă suspecții

n alt suspect a fost reținut, vineri, în cazul jafului armat de la o bancă din Bistrița. Bărbatul este acuzat de favorizarea infractorului. Totodată, procurorii au precizat că o parte din suma de bani furată de la unitatea bancară a fost recuperată, informează Agerpres.

Potrivit informaţiilor făcute publice de către purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, prim-procuror adjunct Angela Sângeorzan, cea de-a doua persoană cercetată în dosar, Gavril Gatini, a fost reţinută în cursul zilei de joi. Bărbatul este acuzat de favorizarea infractorului. 

El ar fi purtat mai multe conversaţii telefonice cu autorul jafului de la bancă, Dorin Sima, începând cu a doua zi după comiterea faptei şi până în data de 10 iulie, ocazie cu care l-ar fi avertizat că a fost recunoscut de mai multe persoane după vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din unitatea bancară, că este căutat de poliţişti şi că ar fi bine să îşi arunce telefonul şi alte bunuri care l-ar fi putut incrimina. Mai mult, la trei zile de la jaful armat, suspectul Gavril Gatini și-ar fi arătat suprinderea că Dorin Sima nu părăsise încă ţara. 

La fel ca Sima, şi Gatini este cunoscut cu antecedente penale, el fiind condamnat în 2014 la un an şi zece luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional şi tăinuire, fiind însă eliberat cu 271 zile mai repede, în martie 2015. 

Citește și: Jaf armat la Bistrița. Polițistul rănit în misiune ar putea fi recompensat. Suspectul este ARESTAT pentru 30 de zile

În ceea ce îl priveşte pe Sima, el a fost condamnat de Tribunalul Satu Mare, în anul 2004, la 12 ani şi şase luni de închisoare pentru tâlhărirea unui taximetrist, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, lipsire în mod ilegal de libertate şi ultraj. A fost eliberat condiţionat în decembrie 2012, deşi mai avea 1.137 zile de stat după gratii. A plecat apoi în Italia, unde a fost condamnat la închisoare pentru alte fapte comise cu violenţă sau cu ajutorul armelor şi deţinere şi folosire neautorizată de arme, fiind eliberat în ianuarie 2016. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al parchetului bistriţean, Dorin Sima a revenit în ţară în primăvară, apoi a plecat pentru o scurtă perioadă în Belgia, de unde s-a întors la începutul lui iulie. În urma cercetărilor efectuate, anchetatorii au reuşit să recupereze o parte din cei peste 19.000 de lei furaţi de la bancă. Astfel, de la proprietarul casei în care Sima închiriase un apartament, unde a fost depistat de către poliţişti în data de 12 iulie, a fost recuperată suma de 2.000 de lei, iar de la fratele inculpatului au fost recuperaţi 2.235 de euro, bani pe care acesta îi primise printr-o altă persoană. 

Citește și: Schimb de focuri la Bistrița. Autorul jafului de la bancă a fost CAPTURAT. Un polițist a fost ÎMPUȘCAT în braț

Procurorii susţin că Dorin Sima ar fi supravegheat unitatea bancară pe care avea să o jefuiască timp de 40 de minute, el aşteptând de fapt un transport de valori, care însă avea să vină câteva ore mai târziu. După comiterea faptei, inculpatul nu ar fi părăsit municipiul, ci doar şi-ar fi schimbat locuinţa închiriată împreună cu concubina sa. 

În data de 12 iulie, când poliţiştii au organizat acţiunea de capturare, Sima a fost prins pe scările casei de către şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud. El a împușcat un polițist. Primul glonţ nu l-a nimerit pe omul legii, însă al doilea i-a străpuns braţul stâng. Suspectul a intenţionat să tragă în continuare, însă arma s-a blocat, iar poliţistul a avut timp să se retragă. 

Sima a fugit apoi pe geamul de la mansardă, fiind urmărit de către poliţişti. Deşi unul dintre focurile de avertizare l-a nimerit în zona coapsei, inculpatul a continuat să fugă şi abia când a văzut că este încolţit a decis să se predea. Când a a ajuns la spital, acuzatul nu a ezitat să îi ameninţe cu moartea pe poliţişti. 

Citește și: Jaf armat la o bancă din Bistrița. Pe numele atacatorului va fi emis un mandat de arestare în lipsă

Pentru faptele sale, Dorin Sima ar putea primi o pedeapsă de aproximativ 20 de ani de închisoare. De asemenea, persoana reţinută sub acuzarea de favorizare a infractorului riscă între 1 şi 5 ani de puşcărie. 

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă