16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialO cauţiune de 750.000 de dolari i-ar putea aduce libertatea omului de...

O cauţiune de 750.000 de dolari i-ar putea aduce libertatea omului de afaceri Dumitru Martin

Omul de afaceri român Dumitru Martin, arestat de FBI pe 10 decembrie, într-un dosar de dare de mită, ar putea fi eliberat dacă achită o cauţiune de 750.000 de dolari, potrivit hotărârii unui judecător federal din Sacremento, California, informează Mediafax.

Informaţia a fost confirmată pentru Romanian Community Coalition de către avocatul John Balazs, apărătorul lui Martin.

“Sperăm să plătim cauţiunea săptămâna aceasta sau următoarea”, a declarat avocatul Balazs.

Decizia de eliberare pe cauţiune a lui Dumitru Martin a fost luată de judecătoarea Allison Claire, membră a Curţii de Apel din Sacramento, în sedinţa de luni.

După ce a fost arestat de FBI pe 1 decembrie în incinta aeroportului din San Francisco – sub acuzaţia de dare de mită -, Dumitru Martin a fost prezentat pentru prima dată în faţa unui judecăator federal la San Francisco, pe 2 decembrie, după care a fost adus în custodie la Sacramento, unde a compărut pe 8 decembrie în faţa judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

Dumitru Martin a compărut din nou în faţa judecătoarei Delaney pe 9 decembrie, într-o audiere în care a pledat pentru eliberarea sa pe cauţiune.

În cadrul acestei audieri, procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Dumitru Marin să fie menţinut în arest preventiv fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, în timp ce avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauţiune în condiţii stricte.

Citeşte şi: Acţionarul companiei Polaris, Dumitru Martin, arestat de FBI. Ce acuzaţii i se aduc

Dumitru Martin, acţionar al firmei Polaris Constanţa, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force) în vederea obţinerii unui contract în valoare de 10,35 milioane de dolari, la baza Kogălniceanu, scria Sacramento Bee pe 9 decembrie.

În pofida faptului că Dumitru Martin a fost arestat pe 1 decembrie, presa americană a relatat cazul abia pe 9 decembrie, când documentele legate de caz au fost făcute publice, iar cel acuzat a avut timp să-şi construiască apărarea, comentează Romanian Community Coalition.

Potrivit Sacramento Bee, Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o întâlnire, la San Francisco, de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori în acest aranjament în vederea dării/luării de mită.

Dumitru Martin, prin firma Polaris M Holding, avea contracte preferenţiale cu SRI, SIE şi Ministerul de Interne, scrie Romanian Community Coalition, citând informaţii de presă şi documente oficiale.

Una dintre instituţiile publice care a semnat mai multe contracte cu Polaris M Holding este Serviciul de Informaţii Externe (SIE), relata un post românesc de televiziune pe 19 martie, aminteşte Romanian Community Coalition.

Mai precis, SIE i-a atribuit, în perioada 2009-2013, şase contracte pentru salubrizare, în valoare totală de aproximativ 146.000 de lei, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, o unitate militară a Serviciului Român de Informaţii (SRI) a apelat la serviciile firmei de salubrizare Polaris M Holding. În acest sens, între 2008 şi 2010 i-au fost atribuite trei contracte pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere, în valoare de aproximativ 97.000 de lei, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte acordarea contractelor respective, instituţiile publice au ales procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare în SEAP. Cu alte cuvinte, Polaris M Holding a fost singura firmă chemată, scrie Romanian Community Coalition.

Deşi este vorba despre banale contracte de curăţenie, SIE şi SRI au precizat că au ales procedura negocierii pe motiv că “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate” sau că “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”, mai scrie Romanian Community Coalition.

De asemenea, o publicaţie locală din Constanţa a relatat că “Unitatea Militară 0461 Bucuresti, adică Serviciul Român de Informaţii, nu colaborează decât cu Polaris M Holding, în cazul eliminarii deşeurilor menajare şi igienizării”.

Autoritatea contractantă a demarat o procedură de achiziţii publice pentru salubrizarea Hotelului Neptun din Mamaia, unde se cazează “băieţii cu ochi albaştri”, şi a încheiat un acord-cadru – prin negociere fără anunţ de participare -, deoarece serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate. Acesta este Polaris M Holding, care va primi 87.271,94 lei, T.V.A. inclus, potrivit publicaţiei locale, citate de Romanian Community Coalition.

Aceeaşi firmă se ocupă de colectarea gunoiului menajer şi în hotelurile Ministerului de Interne Meridian, din staţiunea Mamaia, Diana din Saturn şi Piersicul din Neptun. În acest caz, Polaris primeste aproximativ 90.000 de lei, dezvăluie publicaţia locală citată de Romanian Community Coalition.

Citeşte şi: Cine sunt românii care au exportat corupția în SUA

Potrivit bilanţurilor fiscale depuse la Ministerul Finanţelor, firma Polaris a înregistrat câştiguri uriaşe în ultimii ani, potrivit Romanian Community Coalition, care citează presa locală.

Polaris M Holding a avut un profit de aproximativ 17,4 milioane de euro în 2013, iar în 2012 de 11,8 milioane de lei. De asemenea, firma a înregistrat, în 2010 şi 2011, profituri de aproximativ 25,1 milioane de lei, potrivit aceleiaşi surse.

În documentul de acuzare prezentat instanţei, în baza căruia s-a cerut mandatul de arestare pe numele lui Dumitru Martin, agentul FBI Matthew Young, specialist în combaterea infracţiunilor de corupţie, a prezentat investigaţia, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 17 luni şi care a condus la arestarea lui Dimitru Martin pe 1 decembrie.

Din document reiese că agenţii FBI nu au colaborat cu oficialii români în această anchetă. Mai mult, în document se arată că, din cauza unor evenimente din România care au avut loc în martie 2015, acestea “au amânat, apoi împiedicat ca Dumitru Martin sau reprezentanţi ai firmei Polaris să participe la întâlnirea programată pentru a semna contractul şi plăti mita comandantului”, potrivit Romanian Community Coalition.

Documentul arată că reprezentantul FBI la Bucureşti l-a informat pe agentul Young că firma Polaris a fost contactată de oficialii români într-o anchetă de corupţie. Reprezentantul de la Bucureşti sugera într-un raport că familia Martin se temea să continue contractul cu oficialul american, dat fiind că în România se desfăşura o anchetă de corupţie.

Ancheta evocată în documentul FBI este cea deschisă de DNA împotriva lui Radu Mazăre pe 16 martie 2015, în care acesta era acuzat, între altele, că “în perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că i-a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului”, potrivit Romanian Community Coalition.

În urma acestei anchete DNA şi a faptului că Dumitru Martin nu s-a putut deplasa la intâlnirea cu agenţii FBI, contractul care urma să îi fie acordat a fost încredinţat altei firme, iar agenţii FBI au fost nevoiţi să creeze un nou scenariu pentru ca să-l poata prinde pe Martin.

Tot pe 9 decembrie, când la Sacramento se discuta eliberarea pe cauţiune a lui Dumitru Martin, la Bucureşti DNA a trimis în judecată dosarul care-l avea ca inculpat pe Mazăre şi firma Polaris.

În pofida faptului că prejudiciul este imens, toţi inculpaţii din acest dosar au fost trimişi în judecată “sub control judiciar”, comentează Romanian Community Coalition.

Dumitru Martin are posibilitatea fie să pledeze vinovat pentru dare de mită în faţa Curţii federale americane din Sacramento, fie să fie judecat într-un proces cu juraţi, notează aceeaşi sursă.

Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...
Ultima oră
Pe aceeași temă