17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă condamnare pentru finanțarea ilegală a partidelor

O nouă condamnare pentru finanțarea ilegală a partidelor

Omul de afaceri Ioan Niculae și fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu se alătură lui Adrian Năstase în galeria personalităților publice cu sentințe definitive pentru bani „negri“ în politică.

Finanțarea ilegală a campaniilor electorale ale partidelor românești continuă să bage în închisoare nume importante ale scenei politice și de afaceri românești. După condamnarea definitivă, în 2012, a fostului premier Adrian Năstase pentru coordonarea unui sistem infracțional de susținere a campaniei sale prezidențiale din 2004, săptămâna trecută au primit sentințe de închisoare cu executare cel mai bogat român, Ioan Niculae, și fostul președinte al Consiliului Județean Buzău, Gheorghe Bunea Stancu. Aceștia au fost implicați într-un un mecanism similar pentru susținerea la prezidențiale a candidatului PSD Mircea Geoană.

Precedentul „Trofeul Calității“

Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar Ioan Niculae a primit doi ani și jumătate, cu executare, în dosarul cunoscut public sub numele “Mită la PSD” .

Primul şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD, în 2009, pentru a obţine un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al Interagro. Banii urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială din acel an a candidatului PSD Mircea Geoană, au arătat procurorii DNA în rechizitoriu. Sumele de bani urmau să fie plătite indirect. Mai exact, Ioan Niculae trebuia să plătească diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică, arată Mediafax. În acest fel se disimula destinaţia reală a fondurilor, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare la finanţarea partidelor politice. Ioan Niculae ar fi solicitat în schimbul banilor ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul PSD, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect distribuirea de gaz natural.

Dosarul încheiat săptămâna trecută cu o condamnare este al doilea în care magistrații au stabilit vinovăția celor implicați într-o rețea de finanțare ilegală a campaniei electorale. Prima condamnare pe o speță similară a avut loc în 2012, când fostul premier Adrian Năstase a fost primul demnitar de rang ce a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare pentru că, în 2004, a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin inițierea unui simpozion. Manifestarea “Trofeul Calității în Construcții” a fost organizată de Inspectoratul de Stat în Construcții, iar taxele de participare încasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiații familiei Năstase, conform Hotnews. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firmă care a prestat diverse servicii în campania prezidențială a liderului social-democrat.

Consilier prezidențial, urmărit penal

Fostul consilier prezidenţial George Scutaru este următorul demnitar pe lista procurorilor care anchetează mecanismele de finanțare ilegală a partidelor politice. Acesta a fost pus luna trecută sub control judiciar şi este urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, după ce ar fi primit 170.000 de euro dintr-o mită de un milion de euro, încasată de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală. Potrivit anchetatorilor, în anul 2008, respectiva persoană, conform unei înțelegeri anterioare, i-ar fi dat lui Scutaru suma în cauză, “proveniența și modul în care s-au obținut banii fiind cunoscute exact de Scutaru George-Adrian”, au precizat procurorii, citați de Mediafax. “Suma a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, au scris procurorii în ordonanţa prin care s-a dispus măsura controlului judiciar.    

Cele mai citite

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă