15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă lovitură pentru Elena Udrea

O nouă lovitură pentru Elena Udrea

Deputata PMP este urmărită penal pentru trei fapte de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă de fals în documente în dosarul „Gala Bute“.

Elena Udrea a revenit în custodia Poliției Capitalei, după ce instanța supremă a hotărât ieri arestarea sa preventivă pentru o perioadă de 30 de zile în dosarul „Gala Bute“. Deputata este urmărită penal în acest caz pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea respectivului eveniment sportiv, trei fapte de luare de mită, tentativă de folosire de documente ori declarații false și infracțiunea de folosire a influenței pentru obținerea de foloase necuvenite.

Mai exact, procurorii DNA susțin că Elena Udrea ar fi luat decizia organizării „Galei Bute“, în urma unor discuţii cu Rudel Obreja, arestat la rândul său preventiv în acest dosar, şi le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea evenimentului, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. De asemenea, fosta candidată la Președinția României este anchetată pentru că ar fi primit, indirect, bani de la câteva companii private pentru a aproba finanţarea la timp a unor contracte încheiate de aceste companii cu instituții subordonate respectivului minister.

Instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis, totuși, arestarea preventivă doar pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu și a respins măsura de încarcerare pentru cele de folosire de documente false și de folosire a influenței.

Elena Udrea a mai fost arestată preventiv timp de șapte zile, la începutul lunii februarie, pentru trei fapte de trafic de influenţă, printre care una în legătură cu încheierea şi derularea acordului-cadru de licenţiere Microsoft, precum şi pentru spălare de bani. Pe 17 februarie, instanța supremă decisese transferarea sa în arest la domiciliu.

Băsescu, în vizită la Udrea

Fostul președinte Traian Băsescu a recunoscut marți, în cadrul unui interviu televizat, că a vizitat-o pe Elena Udrea cât timp aceasta a fost în arest la domiciliu. „În toată perioada asta, în care îi este foarte greu, să ştiţi că sunt unul dintre cei care vorbesc cu ea în fiecare zi, mă duc la ea în arest, acolo la ea acasă. Am fost la doamna Udrea acasă, în arestul la domiciliu, am nimerit când erau avocaţi, asta e“, a precizat Traian Băsescu.

Fostul șef al statului a precizat că nu înțelege de ce există așa multe mandate de arestare pe numele Elenei Udrea. „Un singur lucru mi se pare excesiv: numărul mare de cereri de arestare. Se pare că aici avem o problemă şi un risc datorită presiunii puse pe procurori să facă dosare multe, să lupte împotriva corupţiei, parcă încep să se axeze prea mult pe denunţurile acestea, lângă denunţuri trebuie să mai pui ceva şi să nu-i laşi pe cei care au luat banii să se pună de acord şi să te trezeşti cu declaraţii care îl încriminează pe ministru“, a menționat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai declarat că, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, după apariţia fotografiilor cu Elena Udrea şi Alina Bica la Paris, a avut „scris“ decretul de revocare din funcţie a directorului adjunct al SRI Florian Coldea, dar nu l-a semnat, pentru că a primit un raport care arăta o altă realitate. Întrebat de ce îl revoca pe Coldea, şi nu pe George Maior, care era directorul SRI, fostul șef de stat a precizat că pentru revocarea lui Maior trebuia votul Parlamentului, iar Coldea, este „şeful operativ“. În fine, Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la B1 TV, că speră ca Elena Udrea să nu fie condamnată, pentru că aceasta este „cea mai mare investiţie politică“ a lui. 

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...
Ultima oră
Pe aceeași temă