16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialO profesoară de la UBB, găsită MOARTĂ după cinci zile, pentru că...

O profesoară de la UBB, găsită MOARTĂ după cinci zile, pentru că medicii de la ambulanță nu au spart ușa

O profesoară de la universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Simona Bernat, a fost găsită moartă în casă, la cinci zile după deces. Femeia în vârstă de 41 de ani sunase la 112 întrucât i se făcuse rău. Medicii de la ambulanță au venit la locul solicitării, însă, cum nu au găsit ușa deschisă, au plecat, relatează site-ul local buzznews.ro.

Duminica trecută, în jurul orei 10:00 dimineața, Simonei Bernat i s-a făcut brusc rău și a sunat la 112 după ajutor. Ambulanța a venit repede, dar medicii au găsit ușa încuiată. Cum profesoara de la UBB n-a mai putut deschide ușa, întrucât făcuse infarct, medicii de pe ambulanță nu au insistat și au plecat.

Serviciul de Ambulanță Cluj  au confirmat, pentru buzznews.ro, că doar cei de la Pompieri au dreptul să spargă ușa, iar intrarea personalului de la ambulanță se face în prezența Poliției.

Femeia a fost găsită abia joi, fără suflare, de către sora ei.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj (ISU), Andrei Biriș, a declarat, pentru buzznews.ro, că intervenția echipelor a fost solicitată de către un vecin.

”Am fost solicitați de un vecin al dânsei, îngrijorat de un miros specific ce venea pe căile de aerisire. Poliția a sosit prima la fața locului iar echipa de descarcerare a procedat la spargerea ușii pentru a se putea pătrunde în locuință. Precizez că accesul forțat de către echipele noastre se poate face doar atunci când viața unei persoane se află în pericol. Trebuie însă luat în considerare și faptul că foarte multe persoane abuzează de obligația serviciului de urgență de a răspunde solicitării, chiar dacă nu sunt cazuri de urgență, și de puzderia de apeluri false sau adrese greșite, cu intenție sau nu”.

Dr. Horia Simu, șeful Serviciului de Ambulanță Cluj, a spus că va asculta înregistrările apelurilor de la 112, pentru o mai bună înțelegere a ceea ce s-a petrecut.

”Apelul a fost primit duminică la 10 dimineața. Echipajul s-a deplasat la adresa indicată, la un bloc cu interfon. Nu li s-a răspuns la interfon. Au reușit în cele din urmă să intre în bloc cu ajutorul unei vecine, care le-a deschis. Apoi, nu au putut intra în apartament. Au sunat la dispecerat pentru a cere numărul de la care s-a făcut apelul. Au apelat-o de mai multe ori, dar nu li s-a răspuns. Au ascultat la ușă pentru a surprinde ceva mișcare, nu se auzea nimic, au apelat din nou, au bătut în ușă. Au stat acolo circa 15 minute, după care au trebuit să-l clasifice caz negăsit”, a declarat Simu.

El a ținut să precizeze că acestea sunt procedurile și a subliniat că nu se poate pătrunde pe proprietate privată fără mandat sau ”dacă nu ai certitudinea că cineva e în pericol”. 

De asemenea, Horia Simu a precizat că luni va iniția o procedură de cercetare în acest caz. Astfel, va asculta înregistrarea apelului și concluzia medicului legist.

Simona Bernat avea 41 de ani, era lector universitar în cadrul UBB și membru fondator și președinte al Asociației Learn&Vision din 2006, un ONG dedicat explorării și cercetării în educație și tehnici de învățare.

Cele mai citite

Benzina a ajuns mai scumpă decât motorina. Cât costă un litru de combustibil la pompă

În urmă cu doar câteva luni şoferii care alimentau cu motorină plăteau per litru cu 75 de bani în plus faţă de cei care...

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...

Estonia acuză Rusia de un “atac hibrid”. O companie aeriană îşi suspendă timp de o lună zborurile

Finnair, compania aeriană finlandeză, a declarat că va suspenda temporar, timp de o lună, zborurile către orașul eston Tartu din cauza interferențelor semnalului GPS....
Ultima oră
Pe aceeași temă