13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialO sută de sindicalişti au protestat la Ministerul Sănătăţii

O sută de sindicalişti au protestat la Ministerul Sănătăţii

Aproximativ o sută de sindicalişti din sistemul sanitar şi din asistenţă socială au pichetat timp de două ore Ministerul Sănătăţii, informează Mediafax.

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas cer încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu zece la sută a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.

În timpul protestului, conducerea Federaţiei Sanitas a fost invitată la negocieri de către ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi de ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Sănătăţii, că două dintre revendicările sindicaliştilor par a fi mai uşor de rezvolvat, dar rămâne în continuare problema privind majorările salariale.

"Rămâne în continuare problema banilor şi urmează să găsim noi resurse la întâlnirea de la sfârşitul săptămânii, pe care o vom avea cu ministrul de Finanţe", a spus Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a precizat că sindicaliştii au propus ca vineri, când este programată pichetarea Ministului de Finanţe, reprezentanţii acestei instituţii să fie pregătiţi să vină cu soluţii foarte clare privind majorarea salarială în sistemul sanitar şi asistenţă socială.

Sepi a spus că, în cadrul discuţiilor de la Ministerul Sănătăţii, s-a vorbit şi despre un program european în care ar urma să intre aproximativ 10.000 de asistenţă medicali.

"Am spus clar că sub un procent minimal de creştere a veniturilor din sănătate şi asistenţă socială nu ne vom opri. Ba mai mult, am cerut şi o regândire a sistemului de salarizare, în condiţiile în care apar mari discrepanţe şi mari diferenţe şi inechităţi în cele două sectoare. În funcţie de rezultatele obţinute, vom decide următoarea formă de protest. În condiţiile în care nu se rezvolvă problema ridicată, legată de publicarea în Monitorul Oficial a contractului colectiv de muncă, avem dreptul să continuăm cu alte forme de protest", a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

Liderii sindicali au anunţat că acţiunile de protest anunţate vor continua conform programului stabilit.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat, la finalul discuţiilor, că i-au asigurat pe liderii sindicali că a făcut toate demersurile necesare şi tot ce a intrat în sfera sa de competenţă pentru a găsi soluţii la revendicările lor.

"Pe lângă discuţiile asupra contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, MS şi reprezentanţii Sanitas au convenit asupra mai multor subiecte de interes, precum identificarea soluţiilor privind veniturile personalului medical şi susţinerea demersurilor pentru deblocarea posturilor bugetate şi vacante din sistemul sanitar. În acest context, MS a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă demersurile de centralizare a tuturor posturilor vacante şi bugetate care pot fi scoase la concurs în perioada imediat următoare. Acţiunea va fi realizată cu avizul sindicatului reprezentantiv din unitatea sanitară", a precizat Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii MS au confirmat stabilirea, la sfârşitul săptămânii, a unei întâlniri cu oficiali din Ministerul Finanţelor, pentru stabilirea unui calendar de discuţii cu privire la salarizarea personalului din sistemul sanitar.

Totodată, MS a reamintit faptul că a fost rezolvată solicitarea de mărire a veniturilor rezidenţilor prin acordarea unei burse neimpoziabile de 670 de lei.

Federaţia Sanitas a anunţat proteste în 23, 24, 25, 30 iunie şi 1 iulie la Ministerul Sănătăţii, în 26 iunie şi 2 iulie la Ministerul Muncii şi în 27 iunie şi 3, 4 iulie la Ministerul Finanţelor.

Liderii sindicali arătau că, dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni consiliul naţional, care va decide a doua parte a protestelor, putându-se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.

Cele mai citite

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Asociaţia Energia Inteligentă: Furtuna geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice

O furtună geomagnetică sau solară poate avea consecinţe dezastruoase pentru reţelele electrice sau chiar pentru comunităţile care s-ar baza exclusiv pe energie electrică, arată...
Ultima oră
Pe aceeași temă