19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Protestele au cuprins toată țara: Oamenii au ieșit în stradă și...

FOTO. Protestele au cuprins toată țara: Oamenii au ieșit în stradă și scandează împotriva Patriarhului Daniel și a Parlamentului

UPDATE 00.07: Protestul s-a încheiat. În timp ce unele persoane au plecat spre casă, un grup de oameni se îndreaptă spre clubul Colectiv. 

UPDATE 23.48: Protestatarii din Piața Universității au eliberat, la cererea jandarmilor, rondul, pentru a pemite reluarea circulației auto pe bulevardele Elisabeta, Carol și I.C. Brătianu. La Universitate au rămas, în continuare, circa 3.000 de oameni. 

UPDATE 22.43: Oamenii au început să se îndrepte spre casă. 

UPDATE 22.33: Șase protestatari au propus ca manifestația să se mute la Cotroceni. Ei poartă mesajele : ”Iohannis nu uita, țara nu este a ta”, ”Pentru crime și hoție noi vă vrem la pușcărie”, ”Jos labele de pe justiție”. 

Deocamdată, protestarii nu s-au raliat în spatele acestei idei și i-au acuzat că sunt plătiți de PSD. 

Corespondentul RL a surprins o discuție între două persoane: O doamnă a spus: ”Haideți spre Cotroceni, că nu ne bagă nimeni în seamă”, iar răspunsul din partea unui tânăr a fost ”nu plecăm că aici avem toate echipele”. 

UPDATE 22.30: La Universitate, lângă fântână, protestatarii scandează și sar în sus, în timp ce la Chimie s-a format un grup de persoane care pur și simplu stau și discută despre politică și ce s-a întâmplat astăzi. 

UPDATE 22.24: Corespondentul Rl transmite că oamenii ies de la metrou și rămân înmărmuriți timp de câteva secunde când realizează cât de mulți oameni sunt acolo. Protestatarii au blocat Piața Universității. 

UPDATE 22.19: Au apărut, din nou, mesajele politice: ”Jos Parlamentul”, ”Sub 300 de parlamentari”, ”Confiscarea averilor furate”, ”Guvern de tehnocrați”. 

Corespondentul Rl spune că s-au format doi poli: protestatarii de serviciu care strigă mesaje politice sunt în centru, iar pe margini s-au adunat studenții și oamenii tineri care au mesaje pentru Colectiv. 

UPDATE 22.10: Protestatarii au început să plece. Organizatorii au strigat în portavoce să nu plece acum că altfel ”pierdem tot”. 

Citește și: #Colectiv. Protestele au ajuns și în Diaspora

UPDATE 22.00: Oamenii scandează ”Vrem spitale, nu catedrale”,”Nu plecăm acasă, hoții nu ne lasă”, ”Toată țara, să iasă toată țara”, ”Plecați, plecați și nu mai candidați”. 

Citești și: Îndemnul eroului din Colectiv, Adrian Rugină, înainte de a muri: Revoluțiile nu se fac pe Facebook

UPDATE 21.59: Jandarmeria a transmis că nu are atribuții de a face estimări cu privire la numărul persoanelor care participă la protestul din această seară. 

”Jandarmeria Română face estimări doar în interes operativ pentru a realiza dispozitive de ordine publică adaptate la o situație concretă. Conform Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, estimarea numărului de participanți revine ca obligație legală organizatorului declarat”, se arată în comunicatul Jandarmeriei. 

UPDATE 21.58: Protestatarii s-au certat între ei. O parte dintre ei a cerut un moment de reculegere în memoria victimelor și s-a așezat în genunchi, în timp ce ceilalți le-au reproșat gestul de a sta în genunchi și au strigat ”Jos Patriarhia”. 

UPDATE 21.51: Corespondentul România Liberă spune că protestul este dezorganizat, unii oameni nu pot să explice de ce au ieșit în stradă. Protestatarii scandează lozinci diferite pentru scurte perioade de timp. 

Printe scandări se numără: ”Jos Daniel”, ”România suntem noi, sistemul la gunoi”, ”Singura soluție, înc-o revoluție”, ”Săriți cu toții și strigați tare că România nu este de vânzare”. 

UPDATE 21.51: Un protestatar poartă o pancartă cu un porcușor cu mesajul ”democracy is dead”. Sub porcușor sunt tăiate următoarele nume: Pârvulescu, Alexe, Cernea, Craciun, Iohannis, Pleșu și Pippidi. Protestatarul a spus că, din punctul lui de vedere, manifestarea a fost confiscată de politicieni. 

UPDATE 21.45: La Universitate studenții strigă ”studenții sunt aici”. Oamenii mai strigă ”Cine e de vină pentru Rugină”. 

Un tată îi explică copilului său de patru ani, cu care a venit la protest, că a ieșit în stradă pentru el. 

Oamenii s-au oprit în Piața Universității și scandează ”Iohannis te-am votat, acum fii devotat”. 

UPDATE 21.33: A apărut primul mesaj împotriva lui Traian Băsescu : ”Ia-ți gândul, chiorule”. Protestatarul care a apărut cu acest mesaj a declarat că nu vrea ca Traian Băsescu să se întoarcă pe scena politică. 

UPDATE 21.29: Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că au apărut politicieni printre ei. La protest a apărut Remus Cernea, care a fost contestat de manifestanți. Oamenii i-au reproșat că nu a depus niciun proiect împotriva corupției. Însă, Remus Cernea a declarat că el mereu a ieșit în stradă și a amintit de protestele Roșia Montană. 

UPDATE 21.10: Oamenii au început să se îndrepte către Piața Universității. Au fost mobilizate mai multe echipaje de jandarmi. 

UPDATE 20.50: Protestatarii au decis să se întoarcă în Piața Universității, iar pe drum au început să cânte imnul. 

UPDATE 20.45: O parte din protestatarii vocali fac parte din tineretul PNL. Mulți dintre acești tineri se înghesuie să apară la televizor.

UPDATE 20.40: În acest moment, aproximativ 20.000 de oameni sunt în stradă. Bucureștenii au început să scandeze împotriva Patriarhului Daniel: „Daniel, nu uita, a venit și vremea ta!”.

UPDATE 20.35: Au apărut primele sloganuri naționaliste: „O să ne apărăm țara și limba română”.

UPDATE 20.30: În prezent, sunt negocieri între protestatari legate de cursul marșului prin Capitală. Câteva persoane au megafoane și încearcă să direcționeze oamenii. Se strigă: „Se vă fie frică, țara se ridică”! „DNA, să vină să vă ia”.

UPDATE 20.25: Protestatorii se pregătesc să plece spre Cotroceni. Oamenii îi reproșează lui Iohannis că nu și-a respectat promisiune legate de diaspora. Românii din străinătate vor să se întoarcă în țară, dar nu sunt locuri de muncă.

UPDATE 20.20: Nu există coeziune între protestatari. De patru ori, oamenii au încercat să țină un moment de reculegere, dar nu au reușit. Un cuplu tânăr a declarat că a ieșit din casă pentru că a pierdut o prietenă în incendiul din clubul Colectiv. 

UPDATE 20.15: Câțiva protestatari au sărit gardul la Palatul Parlamentului. Piața Constituției este aproape plină și alți protestatari continuă să vină.

Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piața Universității, care s-a umplut de asemenea, chiar și după plecarea convoiului la Parlament.

UPDATE 20.00: Protestatarii au ajuns la Parlament și au început să se urce pe zidurile care înconjoară clădirea. Oamenii scandează „Asasinii”! Grupuri de jandarmi încercă să convingă oamenii să coboare, ceea ce a stârnit furie în rândul tinerilor. Ei strigă „Rușine să vă fie” și „Păcat, păcat, de sângele vărsat”!

UPDATE 19.50: Aproape 12.000 se află pe bulevardul Unirii și se îndreaptă spre Parlament în timp ce scandează DEMISIA. Pe cea mai mare pancartă de la protest scrie „De 26 de ani, ne furați prin rotație. Groparii României„. Tinerii vorbesc despre unitate și solidaritate, ca principalele motive pentru care au ieșit în stradă

UPDATE 19.35: Peste 9000 de oameni au blocat Piața Universității din BUCUREȘTI. Protestatarii au pornit în marș spre Palatul Parlamentului. Oamenii scandează ”Demisia” și susțin că Parlamentul trebuie să cadă. Doi pensionari spun că este nevoie de resetarea clasei politice pentru a se schimba ceva cu adevărat în România. 

La protestul din BUCUREȘTI participă foarte mulți tineri, copii și bicicliști. Oamenii poartă cu ei steaguri, dintre care se distinge cel cu Roșia Montană. Un cuplu a venit la protest însoțit de cei doi copii ai lor. Ei spun că au ieșit și ieri în stradă și că au cerut în mod special demisia lui Piedone, pe care îl consideră direct responsabil ce ce s-a întâmplat în Colectiv. Mama copiiilor spune că nu crede că se va mai schimba ceva dincolo de aceste demisii, ”doar dacă o ținem așa până în decembrie”. 

UPDATE 19.40: Aproximativ 400 de persoane, majoritatea tineri, protestează, miercuri seară, din nou în Piaţa Unirii din IAȘI, oamenii susținând că demisia lui Victor Ponta nu rezolvă lucrurile şi că e necesară curăţarea clasei politice. Protestatarii scandează, printre altele, ”O revoluţie, singura soluţie”, ”Toţi banii de la BOR, să se întoarcă la popor”, ”Solidaritate” şi ”Hoţii, Hoţii”, cei prezenţi susţinând că demisia lui Victor Ponta nu rezolvă lucrurile şi că e necesară curăţarea clasei politice.

UPDATE 19.35: Aproximativ două mii de persoane s-au adunat, miercuri seară, în Piaţa Operei, din TIMIȘOARA, scandând lozinci antiguvernamentale şi purtând pancarte pe care scrie, între altele: “32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”. Pe clădirea Operei din Timişoara, la balcon, a fost aşezat un steag tricolor foarte mare, pe care scrie: “Bunicii la război, părinţii la Revoluţie, acum este rândul nostru”.

UPDATE 19.30: Peste 200 de persoane s-au adunat, miercuri seară, pentru a doua zi consecutiv, în centrul orașului PLOIEȘTI, într-o manifestaţie spontană împotriva clasei politice. Este a doua seară consecutiv când la Ploieşti are loc o adunare publică determinată de situaţia provocată de incendiul de la Clubul Colectiv din Bucureşti.

UPDATE 19.25:  Peste o mie de persoane s-au strâns, miercuri seară, și în municipiul GALAȚI, în semn de solidaritate cu victimele incendiului din clubul Colectiv, dar și pentru a protesta față de clasa politică, ei pornind în marș spre sediul Prefecturii, blocând o bandă de circulație.

UPDATE 19.20: Peste 800 de oameni participă la protestul de la CLUJ-NAPOCA și au parcurs Bulevardul Eroilor până în Piața Avram Iancu, aflată în apropierea Prefecturii, după care s-au oprit în fața Catedralei Mitropolitane, iar o parte dintre ei s-au întors cu spatele la catedrală.

Oamenii au scandat ”Vrem spitale, nu catedrale”, ”Jos hoția din biserici”, ”Rușine să vă fie” și au depus pe scările catedralei un banner cu mesajul ”33 de vieți, ca să vedem cât sunteți de incompenți”.

UPDATE 19.15:  La SIBIU circa 1000 de persoane cer același lucru. Pe pancartele lor sunt mesaje anti-Patriarhie. O tânără spune că a ieșit în stradă deoarece vrea înlăturarea Patriarhului Daniel. Tânăra susține că se dau prea mulți bani Bisericii Ortodoxe Române. Oamenii strigă ”Jos Patriarhul”. 

UPDATE 19.00: Peste 7.000 de persoane sunt în acest moment în Piața Universității. 

——-

Peste 2.500 de persoane s-au adunat, miercuri seara, în Piața Universității, la o zi după un protest la care au participat aproximativ 25.000 de oameni, și care au dus la demisia Guvernului Ponta și a primarului Sectorului 4, Cristian Piedone. 

În același timp în orașele mari din România au loc proteste. Mii se oameni s-au adunat astfel, în București, Timișoara, Cluj, Brașov și Constanța, Târgu Jiu, Deva, Galați. 

Oamenii spun că demisia Guvernului nu este suficientă și vor  un guvern din miniștrii tehnocrați. 

Anunţul privind mitingul de miercuri seară a fost făcut, ca și cu o zi în urmă, pe pagina de Facebook ”Demisia Piedone, subordonaţilor lui şi tuturor celor răspunzători”.

Inițiatorii manifestației de miercuri seară au anunțat că acum bucureștenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.

“Vă anunţ că ieşirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obţine ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alţii mai răi sau nu decât proaspeţii demisionaţi. Vrem cu toţii la conducerea acestei ţări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nise foşti securişti şi comunişti care trag cu dintii de scaune şi de bani! Lupta spre normalitate continuă!”, a scris unul dintre iniţiatorii protestului.

Pagina de Facebook este plină de mesaje şi comentarii generate de anunțul premierului Victor Ponta, de depunere a mandatului Guvernului, dar și de demisia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

 

 

Cele mai citite

Max Verstappen, de neoprit! Olandezul s-a impus în Marele Premiu al Chinei

Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Chinei, desfășurat duminică la Shanghai, a cincea etapă a Campionatului mondial de Formula...

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă