12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialObama: Dacă Putin va decide oprirea fluxurilor de armament greu și combatanți...

Obama: Dacă Putin va decide oprirea fluxurilor de armament greu și combatanți către Ucraina, acestea se vor opri. Tragedia de joi este un avertisment pentru întreaga comunitate internațională

Președintele Barack Obama a declarat, vineri, într-o conferință de presă că sunt indicii foarte clare că racheta a fost lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii pro-ruși. ”Trebuie să punem cap la cap tot ceea ce s-a întâmplat. Nimeni nu poate să nege adevărul însă trebuie să facem diferența între ceea ce s-a întâmplat și speculație”. Obama a mai spus că vor exista probleme referitoare la mediul de afaceri din Rusia.

”Știm că cel puțin un cetățean american a fost ucis. Însă țara care a pierdut cei mai mulți oameni a fost Olanda. Vreau ca olandezii să știe că suntem alături de ei. Știm că racheta a fost trasă din teritoriul controlat de separatiști. Știm că separatiștii au primit sprijin susținut din partea Rusiei: asistentă tehnică, echipamente militare”, a spus Obama.  

Obama a mai spus că a FBI și autoritățile de transport și-au oferit sprijinul pentru anchetă. ”Ne concentrăm să aflăm ce s-a întâmplat. Probabil că  vor exista și dezinformări. Este important ca oamenii să discearnă între informația bazată pe fapte și cele bazate pe dezinformări.  Este timpul că pacea și stabilitatea să fie restabilite în Ucraina”, a mai spus Obama. 

Obama a mai vorbit și despre discuția cu Vladimir Putin și posibila implicare a Kremlinului

Putin a refuzat să ia atitudine în detensionarea situației din Ucraina

”Dacă Putin va decide oprirea fluxurilor de armament greu și combatanți către Ucraina, atunci aceste fluxuri se vor opri”, a punctat Obama. '”Iar dacă ele se vor opri, atunci separatiștii tot vor avea capacitatea de a purta negocieri și de a ajunge la un acord politic pe care Putin însuși a declarat că-l dorește”, deși Rusia a ”refuzat în mod repetat să ia decizii concrete” pentru a permite detensionarea situației pe teren, a explicat în continuare Obama.

”Am vorbit cu Vladimir Putin și i-am spus să ia măsuri față de separatiștii violenți. În repetate rânduri Rusia a refuzat să facă pașii pentru detensionarea situației. Ieri am vorbit cu președintele Putin despre sancțiunile impuse și mi-a sups că nu este bucuros. I-am răspuns că asta s-a stabilit încă de la început și că Rusia a refuzat să meargă pe calea necesară. Violența și conflictul duc inevitabil la consecințe care nu puteau fi anticipate”. 

 SUA va continua să conducă eforturile internaționale pentru soluționarea situației.”, a mai declarat Obama.

O discuție a avut-o și cu premierul Netanyahu despre situația din Gaza. 
 ”Mi-am exprimat sprijinul puternic față de principiul că un stat are dreptul de a se apăra”, a mai declarat șeful SUA. 

 La bordul zborului MH17 erau în jur de 100 de cercetători care mergeau la o conferință pe tema SIDA. ”Sunt oamnei care au muncit pentru a-i ajuta pe alții”. 

Președintele SUA a mai subliniat că tragedia aviatică petrecută joi în Ucraina constituie un avertisment pentru întreaga comunitate internațională, iar ”agravarea conflictului în estul Ucrainei va avea consecințe”', întrucât acesta ”nu va rămâne localizat și nu va putea fi stăpânit”, el amintind că există ”provocări importante și pentru Europa, nu doar pentru ucraineni”.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă