12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialUn oficial din Cernăuţi cere AJUTOR României pentru răniţii în război

Un oficial din Cernăuţi cere AJUTOR României pentru răniţii în război

Prim-viceguvernatorul regiunii ucrainene Cernăuţi, Volodimir Kuliş, a solicitat oficialilor români, luni, la Suceava, susţinerea de proiecte în sprijinul răniţilor din războiul din Ucraina, dar şi finanţarea unui program prin care copiii acestora să meargă pe litoralul Mării Negre, relatează Mediafax

Kuliş a spus, în cadrul unei întâlniri la care au participat ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop şi reprezentanţi ai ANOFM şi ai administraţiei judeţene sucevene, că va propune un proiect cu finanţare transfrontalieră pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, el menţionând că sunt foarte mulţi care se întorc cu probleme după ce au participat la războiul din estul Ucrainei. 

Citește și: Acord de colaborare între Iași, Chișinău și Cernăuți

“E o obligaţie morală să ajutăm acele persoane”, a spus Kuliş.

El a solicitat autorităţilor române să găsească finanţare pentru un program prin care copiii persoanelor ucise sau rănite în războiul din estul Ucrainei să beneficieze de o tabără la Marea Neagră.

Kuliş a spus că această iniţiativă a fost deja susţinută de Ungaria, Polonia şi, recent, de Croaţia.

“Ne întoarcem privirea şi spre România să ne ajute”, a spus prim-viceguvernatorul regiunii Cernăuţi.

El a mai spus că este nevoie de sprijin şi pentru familiile monoparentale sau cu răniţi, dar şi pentru cei 3.000 de refugiaţi din estul Ucrainei, în special femei şi copii, care au ajuns în regiunea Cernăuţi.

“Pe lângă cheltuielile de întreţinere trebuie să găsim şi locuinţe sociale. Ar fi un proiect de susţinere psiho-socială a combatanţilor, a celor ce revin acasă”, a spus Kuliş, care a solicitat judeţului Suceava să sprijine acest proiect şi în faţa partenerilor Sucevei din Germania şi Franţa.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, a spus că Guvernul României a dat un semnal clar atunci când a preluat răniţi din Ucraina care să se recupereze în spitale din România.

El le-a cerut oficialilor ucraineni să transmită, în scris, Guvernului României, solicitările lor.

“Sunt convins că vom da o mână de ajutor pentru cazurile sociale”, a spus Pop.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a spus că autorităţile sucevene au încercat să sprijine populaţia din Ucraina şi că pe perioada vacanţei de primăvară 30 de copii din regiunea Lugasnk au fost la Suceava.

“E mai complicat pentru noi să rezolvăm la Marea Neagră, dar rămânem deschişi să primim copii în Suceava”, a mai spus Nechifor.

Kuliş a făcut parte din delegaţia ucraineană care a participat, luni, la Suceava, la o întâlnire între reprezentanţi din Ucraina şi România în domeniul ocupării forţei de muncă la solicitarea părţii ucrainene, care a cerut oficialilor români încheierea unui protocol de colaborare, înfiinţarea unui Oficiu româno-ucrainean pentru ocuparea forţei de muncă şi realizarea, în comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finanţare europeană pentru facilitarea ocupării forţei de muncă şi măsuri de reconversie profesională.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă