11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialOficial rus: Scutul antirachetă care va fi instalat în România încalcă Tratatul...

Oficial rus: Scutul antirachetă care va fi instalat în România încalcă Tratatul INF

Sistemele antibalistice care urmează să fie instalate în România şi Polonia încalcă prevederile Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), avertizează Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

Potrivit Mediafax, care citează site-ul de stiri Sputnik, oficialul rus a declarat că echipamentele de tip MK-41, destinate lansării verticale a rachetelor cu rază medie şi lungă de actiune, sunt interzise de INF, iar sistemele care vor fi instalate in Romania si Polonia includ echipamente MK-41.

"Toată lumea care este interesată – nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă – este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului forţelor nucleare intermediare", a precizat Serghei Riabkov.

Pe de alta parte, ministrul adjunct de Externe al Rusiei a recunoscut că Guvernul SUA a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar fără a formula acuzaţii specifice. Riabkov a subliniat că Rusia este deschisa dialogului cu oficiali americani.

Înca din octombrie 2014, un alt oficial rus afirma că instalarea elementelor antirachetă în Europa reprezintă "o încălcare gravă" a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). "Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noştri americani interpretează într-un mod foarte liber obligaţiile pe care le au în cadrul Tratatului INF şi comit încălcări grave şi masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă şi cu drone interzise prin Tratat", sustinea Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe. "Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important", preciza Ulianov.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a răspuns, anul trecut, că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă