23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOficial SUA: Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv pe România

Oficial SUA: Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv pe România

Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaţilor, inclusiv asupra României, a declarat adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger. 

Însă, oficialul american a precizat că strategia rusă este contraproductivă şi se întoarce împotriva Moscovei, întrucât determină şi mai mult NATO să ia măsuri în vederea asigurării securităţii.

“Rusia încearcă să divizeze NATO şi unitatea Alianţei. Am explicat foarte clar – şi Rusia ştie asta – sistemul antirachetă pe care NATO îl amplasează în România este destinat să contracareze ameninţările venite din afara Europei, în special din Orientul Mijlociu. Nu este îndreptat împotriva Rusiei şi nu schimbă în niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa”, a declarat, miercuri, la Bucureşti, Earle Litzenberger,adjunctul misiunii SUA la NATO, rugat să comenteze declaraţiile oficialilor ruşi referitoare la scutul antirachetă din Europa.

Litzenberger a mai precizat că NATO şi SUA au încercat în mai multe rânduri să aibă un dialog cu Rusia pe această temă, dar Moscova nu a dorit să discute.

Citește și: Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, despre scutul antirachetă de la Deveselu

În ceea ce priveşte ameninţările ruşilor, adjunctul misiunii SUA la NATO consideră că Rusia “încearcă să pună presiune asupra unor ţări ca România”, dar apreciază că acest lucru “se întoarce împotriva ei”.

“Cred că este contraproductiv, cred că tot ce fac este să întărească determinarea României şi a NATO în a lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea Alianţei”, a afirmat Earle Litzenberger.

Referitor la acţiunile de propagandă ale Moscovei, inclusiv în România, oficialul american consideră că spunerea adevărului este replica la această propagandă.

“NATO caută modalităţi de îmbunătăţire a transmiterii mesajelor sale”, la fel şi statele membre, arătând că măsurile Alianţei “sunt de protejare, nu sunt agresive şi nu ameninţă pe nimeni”, a spus Litzenberger.

Sancţiunile impuse Rusiei de UE şi de SUA, corelate cu scăderea dramatică a preţului ţiţeiului, au afectat grav economia rusă, a mai declarat Earle Litzenberger, subliniind că Putin nu se aştepta la un răspuns atât de ferm şi de rapid din partea Occidentului.

Sancţiunile impuse de UE şi SUA, “corelate cu scăderea dramatică a preţului ţiţeiului, au afectat grav economia rusă, restrângând serios capacitatea Rusiei de a furniza un standard decent de viaţă locuitorilor săi”, a declarat, miercuri, la Bucureşti, adjunctul misiunii SUA la NATO, Earle Litzenberger.

“Cred că Rusia a făcut multe greşeli care au agravat, probabil, impactul sancţiunilor. Încearcă să protejeze nivelul cheltuielilor de apărare, operând tăieri uriaşe în ceea ce priveşte sistemul social şi cel de sănătate, cu impact asupra vieţii de zi cu zi a ruşilor. Dar încearcă din greu să menţină actualul nivel al cheltuielilor militare“, a mai spus oficialul SUA, adăugând că Moscova a început să reducă nivelul cheltuielilor.

Pe de altă parte, oficialul american a explicat că occidentalii impun sancţiuni nu pentru paralizarea economiei ruse, ci pentru ca Moscova să-şi schimbe comportamentul.

“Nu impunem sancţiuni pentru a paraliza economia (rusă), impunem sancţiuni în încercarea de a schimba comportamentul Rusiei, în special în ceea ce priveşte criza din Ucraina, pentru a ajunge la o soluţie politică, respectând integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei. Cred că sancţiunile au impact, nu cred că Vladimir Putin se aştepta ca UE şi NATO să răspundă atât de ferm şi atât de rapid, cu atâta unitate şi coeziune. Sincer, nu cred că-şi imagina că sancţiunile vor dura atât de mult şi se pare că vor mai dura până când Rusia îşi va schimba comportamentul”, a declarat Earle Litzenberger.

Totodată, adjunctul misiunii SUA la NATO a subliniat că este necesară menţinerea dialogului cu Moscova, SUA continuând să coopereze cu Rusia în anumite domenii.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă