10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDeclarațiile oficialului SRI Dumitru Dumbravă stârnesc îngrijorare în Europa

Declarațiile oficialului SRI Dumitru Dumbravă stârnesc îngrijorare în Europa

O asociaţie de magistraţi europeni trage un semnal de alarmă în legătură cu afirmaţiile oficialului SRI, Dumitru Dumbravă, privind implicarea serviciului în procesul judiciar din România, informează Mediafax.

Asociaţia Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés (MEDEL) a adoptat o rezoluție în care arată că declaraţiile lui Dumbravă au "dezvăluit faptul că SRI este implicat în procesul judiciar împreună cu procurorii şi judecatorii, ceea ce este profund incompatibil cu standardele europene comune privind independenţa justiţiei", se afirmă în rezoluţie.

Reacţia MEDEL are în vedere şi afirmaţia fostului preşedinte Traian Băsescu, care a spus că până în 2004 au existat agenţi ai serviciilor secrete sub acoperire printre magistraţii români, şi faptul că timp de 10 ani nimeni nu a verificat dacă aceşti presupuşi agenţi au fost scoşi sau nu din sistemul de justiţie.

MEDEL se adresează preşedintelui României Klaus Iohannis, Comisiei parlamentare de control a SRI şi Consiliului Superior al Magistraturii să restabilească încrederea că judecătorii sunt independenţi.

"Orice influenţă sau implicare a unui serviciu de informaţii secret în procesul judiciar ar reprezenta enormi paşi înapoi de la standardele democraţiei şi a statului de drept spre care România tinde", se afirmă în rezoluţie.

MEDEL este o asociaţie profesională a judecătorilor şi procurorilor europeni, ce are ca membri 22 de asociaţii naţionale din 15 state europene şi are ca principal scop apărarea independenţei justiţiei, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului.

Într-un interviu pentru site-ul juridice.ro, Dumitru Dumbravă, vorbind despre angajarea SRI în lupta împotriva corupţiei, declara că se bucură că, "în prezent, nivelul de încredere şi calitate a cooperării a atins o cotă de neimaginat într-un trecut nu prea îndepărtat".

"Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze", este declaraţia lui Dumbravă.

UNJR a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură şi, totodată, să ceară clarificări de la Serviciul Român de Informaţii.

Totodată, UNJR, Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţia Procurorilor din România (APR) au solicitat Comisiei parlamentare de control a SRI să ceară serviciului să clarifice public dacă afirmaţiile generalului Dumitru Dumbravă, conform cărora Serviciul Român de Informaţii este implicat în actul de justiţie, reprezintă poziţia oficială a instituţiei.

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă