12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREȚINERE. Ofițer SRI de la Antitero spăla bani și făcea trafic de...

REȚINERE. Ofițer SRI de la Antitero spăla bani și făcea trafic de influență pentru un libanez. Arabul era ajutat și de un fost șef din Parchetul General, arestat în alt dosar

Daniel Dragomir, în calitate de ofițer SRI, șef grupare operativă la Secția Antitero, i-a pretins bani libanezului Rami Ghaziri pentru a-l proteja de lege. Colonelul antitero și soția sa au primit peste 460.000 de euro, banii fiind disimulați prin  înființarea unei societăți comerciale. Denunțul a fost făcut de libanez, arestat preventiv în scandalul "Avicola Crevedia". Ancheta este făcută de secția militară a DNA, cu sprijin SRI.

Ofițerul SRI ( trecut în rezervă) a fost reținut pentru 24 de ore și va fi prezentat judecătorului de drepturi și libertăți pentru mandat de arestare preventivă.

Soția sa, Marinela Zoica Dragomir, este inculpată pentru complicitate la trafic de influență și spălare de bani și a fost pusă sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, "inculpatul Dragomir Daniel, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul inculpatei Dragomir Marinela Zoica, a pretins  şi, ulterior, a primit de la un martor denunţător ( libanezul Ghaziri- nn) , administrator al unor societăți comerciale ( Avicola Crevedia -nn) , suma totală de 2.030.353,32 lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din:

– 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deşi iniţial a pretins suma de  400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane,

– 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne,

– 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa Dragomir Marinela Zoica, în calitate de administrator al acestei firme nou înființate.

 Sumele de bani au fost pretinse și primite de către inculpatul Dragomir Daniel pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară în folosul lui Rami Ghaziri, administratorul "Avicola Crevedia".

   Totodată, lt Col Dragomir  i-a promis denunțătorului ( Rami Ghaziri) că-i va determina pe acei funcționari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuțiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

            În aceeași perioadă, soții Dragomir  au transferat succesiv sumele de bani menționate mai sus, în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie, susțin procurorii în actul de inculpare.  

Deși "protejat" de un șef de grupare operativă de la SRI, administratorul Avicola Crevedia, libanezul Rami Ghaziri, a fost arestat în octombrie 2013 pentru evaziune fiscală, returnări ilegale de TVA, export ilegal de valută. Tot atunci, a fost arestată pentru luare de mită de la libanez și procurorul șef din Parchetul General, Angela Nicolae, care, de asemenea, încerca să-l ajute și să-l protejeze pe Ghaziri.

Pentru a-și îmbunătăți situația juridică, Rami Ghaziri a făcut denunțuri și a prezentat și probe materiale procurorilor anticorupție.

 

   

     

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă