19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialOm de afaceri prahovean, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu...

Om de afaceri prahovean, trimis în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene

Omul de afaceri prahovean Mihai Matei, soţia acestuia şi alte două persoane au fost trimişi în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene, fals, spălare de bani şi constituire de grup infracţional, Ministerul Fondurilor Europene constituindu-se parte civilă în dosar cu peste 9 milioane de lei

Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Mihai Matei, administratorul SC Matero Ama SRL din Câmpina, judeţul Prahova, pentru instigare la prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, instigare la fals în declarații, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat şi spălare de bani, în formă continuată.

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de DNA, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată alte trei persoane, precum şi trei societăţi comerciale. Astfel, a fost trimisă în judecată, sub control judiciar, soţia omului de afaceri, Aurelia Liliana Matei, pentru prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi constituirea unui grup infracțional organizat, dar și Cătălin Vlădilă şi Anghel Avram, în stare de libertate, în calitate de administratori ai SC Maktub SRL Tecuci, firmă deţinută anterior de Liliana Matei, respectiv SC Leasimat SRL, pentru complicitate la prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals în declarații în formă continuată, constituire de grup infracțional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost puse sub acuzare şi firmele administrate de cei trei, pentru spălare de bani şi fraude cu fonduri europene sau complicitate la această infracţiune.

Conform anchetatorilor, în cursul anului 2010, SC Matero Ama SRL a realizat două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv ”Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și ”Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.

Cele două proiecte, care aveau ca manager de proiect pe soţia omului de afaceri Mihai Matei, au fost înaintate Ministerului Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie și aprobate ulterior, iar în 22 decembrie 2010 şi 6 ianuarie 2012 au fost încheiate contractele de finanţare. Pentru aceste proiecte Liliana Matei a fost şi cea care a îndeplinit calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.

”Urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivență cu inculpata Matei Liliana Aurelia și Vlădilă Cătălin, administrator al SC Maktub SRL Tecuci și Anghel Avram, administrator al SC Leasimat SRL, în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe pentru pregătirea ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că pe parcursul derulării celor două proiecte, în perioada 2010-2012, cu intenție, Mihai Matei a determinat-o pe soţia sa să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, pentru a crea aparenţa unei stări de legalitate privind procedurile de achiziţie publică și pentru a obține de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro valoare eligibilă nerambursabilă.

În același scop, Cătălin Vlădilă și Anghel Avram au depus la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declarații pe proprie răspundere false, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.

”În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului au beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv”, precizează DNA.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că între decembrie 2010 şi mai 2013, ”pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (SC Maktub SRL Tecuci, respectiv SC Leasimat SRL), care la rândul lor au procedat la achitarea acestora producătorilor, inculpaţii Matei Mihai, Vlădilă Cătălin și Avram Anghel au disimulat diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți, controlate de membrii grupului”.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, cei trei administratori de firme au ridicat numerar fondurile obţinute prin fraudă, mai spun procurorii.

Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.671.226,46 lei.

Cele mai citite

Iohannis merge la zona demilitarizată dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord

Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează o vizită în Coreea de Sud, iar în prima zi a vizitei va ajunge și la zona demilitarizată aflată...

Când se dau pensiile de Paște

Întrucât bugetarii beneficiază de minivacanță între 1 și 7 Mai, distribuirea pensiilor va fi ajustată pentru a asigura că acestea ajung la beneficiari la...

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...
Ultima oră
Pe aceeași temă