22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialOmniasig, acuzată de fraudă. Încă un scandal de milioane de euro

Omniasig, acuzată de fraudă. Încă un scandal de milioane de euro

Procurorii au făcut ieri 49 de percheziţii la sediile centrale şi la sucursale ale societăţii de asigurări Omniasig. Nu este pentru prima dată când numele companiei apare într-un scandal cu iz penal. În fapt, mai toţi foştii directori ai acesteia au avut, la un moment dat, probleme cu legea.

După ce ani la rândul a fost condusă de un personaj controversat în lumea financiară şi nu numai, Constantin Toma, compania Omniasig, deţinută de austriecii de la Vienna Insurance Group este implicată din nou într-un scandal cu iz penal. Periodic, numele firmei apare în situaţii dubioase, ultima dată în cazul fostului preşedinte CSA, Constantin Buzoianu, al cărui fiu făcea afaceri cu Omniasig, în timp ce tatăl său conducea supravegherea în asigurări. Despre Constantin Toma, fostul preşedinte al Omniasig şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din asigurări s-au scris şi s-au vorbit multe. Inclusiv foşti angajaţi ai firmei l-au acuzat că a spoliat societatea prin intermediul mai multor firme-căpuşă deţinute de el sau de apropiaţi ai săi.

De asemenea, este de notorietate și schema financiară de la BCR Asigurări de Viață (membră a grupului VIG) în urma căreia, în numai șapte luni, statul a pierdut 6 milioane de euro, însă, în final, evaziunea s-a ridicat la peste 45 de milioane de euro.

De această dată, la lumină iese şi numele actualului director general, Mihai Tecău, care ar fi fost, spun surse citate de Mediafax, implicat într-o fraudă de milioane de euro. Asta după ce în urmă cu câteva zile, austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) au prelungit cu patru ani mandatele membrilor directoratului Omniasig, inclusiv al lui Mihai Tecău. În contextul în care mai toți foștii directori au avut la un moment dat probleme cu legea, este imposibil să nu te întrebi dacă nu cumva aceasta este strategia de afaceri
OMNIASIG și a grupului VIG?

„Și cum să fie RCA-ul?… Să fie ieftin, frățioare!“ sau „Hoțul strigă hoțul!“

Mai mult decât atât, cu numai o zi înaintea celui mai recent scandal, în care este implicată compania Omniasig, CEO-ul Vienna Insurance Group, Peter HAGEN a arătat cu degetul spre companiile din piața de asigurări din România, referindu-se la competiția irațională pe partea de tarife RCA din perioada 2008 – 2013.

„În România s-au suprapus două probleme începând cu anul 2008: criza financiară și competiția irațională ce a marcat piața RCA”. CEO-ul Vienna Insurance Group a uitat probabil că această competiție irațională a fost declanșată în 2010 chiar de către OMNIASIG, membră a grupului VIG, printr-o campanie de marketing de notorietate în care însuși președintele companiei își anunța clienții că „OMNIASIG a scăzut prețurile și vă oferă acum cel mai ieftin RCA“.

Ce s-a întâmplat în cel mai recent scandal

Directorul general şi alţi peste 40 de directori (de sucursale și de vânzări) ai Omniasig sunt suspectaţi de implicare în falsificarea a aproximativ un milion de poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei, au declarat ieri surse judiciare, pentru Mediafax. Potrivit acestora, cercetările nu vizează şi clienţi, aceştia fiind consideraţi cumpărători de bună-credinţă.

Din primele informații rezultă că atunci când un client se prezenta pentru a-şi încasa poliţa de asigurare, reprezentanţii societăţii îl despăgubeau, evitând astfel controale generate de eventualele reclamaţii ale unor clienţi nemulţumiţi.

Poliţiştii estimează că de la sediile Omniasig vor fi ridicate, în urma percheziţiilor de ieri, „mai multe camioane de acte“, urmând ca, în zilele următoare, să fie audiaţi şi directorii societăţii. „La desfășurarea acestor activități, procurorii beneficiază de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară (fiind angrenați aproximativ 100 de polițiști) din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Fraudelor, precum și de suportul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații“, se arată în comunicatul Parchetului General. De cealaltă parte, societatea de asigurări a anunțat că activitatea curentă a Omniasig nu este în nici un fel perturbată din cauza acestor verificări.

Fost şef al supravegherii, plătit de Omniasig

Cu scandal şi cu legătură directă cu Omniasig a fost şi scurta şefie de la CSA a lui Constantin Buzoianu, fost consilier şi om de bază al lui Constantin Toma, foşt şef al Omniasig. Conform documentelor intrate în posesia presei şi publicate la vremea aceea, firma Heep Media, deţinută de fiul lui Buzoianu, a făcut afaceri cu Omniasig când Buzoianu era şef la CSA. Firma respectivă a avut încasări substanţiale, însă declară profit zero.

Cele mai citite

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă