20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTun la Romvag: Patronul Adevărul, Cristian Burci, audiat la DIICOT

Tun la Romvag: Patronul Adevărul, Cristian Burci, audiat la DIICOT

Omul de afaceri Cristian Burci a fost adus pentru audieri, la sediul DIICOT Olt, miercuri dimineață. De asemenea, procurorii efectuează percheziții la sediul redacției ziarului Adevărul, conform unor surse judiciare.  

Patronul Adevărul și al televiziunii Prima Tv, Cristian Burci, este acuzat de evaziune fiscală și delapidare, într-un dosar legat de privatizarea fabricii de vagoane Romvag. Fabrica fusese înființată în anii 1970 și a fost rentabilă până la privatizare. Evaziunea fiscală este estimată de DIICOT la opt milioane de euro. 

Printre persoanele cercetate în acest dosar se numără și Denisa Turcu, fost administrator special la Adevărul Holding. Cei doi, alături de alte persoane, sunt acuzate de constituire de rup infracţional organizat, abuz în serviciu, delapidare, evaziune fiscală, instigare la delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani în formă continuată şi instigare la evaziune fiscală, conform surselor citate. 

Grupul infracțional este acuzat că, din 2006 până în prezent, a creat un prejudiciu SC Romvag SA Caracal prin abuz în serviciu şi delapidare în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei.  În aceeaşi perioadă, prin introducerea în circuitele comerciale de persoane şi societăţi la care deţineau acţiuni sau erau deţinute în totalitate de persoane apropiate, membrii grupului au reuşit să recicleze diferite sume de bani, care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei. 

Conform surselor judiciare, în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, grupul condus de Cristian Burci, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, a creat un prejudiciu statului român de 25.646.825 lei.

Persoanele cercetate vor fi duse la audieri la DIICOT – Biroul Teritorial Olt. 

Citește și dezvăluirile Rl despre afacerile lui Cristian Burci: 

Timofte: Burci este protejat de doi generali SIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă