18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialOmul de afaceri Gruia Stoica își retrage o firmă de pe bursă

Omul de afaceri Gruia Stoica își retrage o firmă de pe bursă

Electroputere VFU Paşcani (RMAR), controlată de omul de afaceri Gruia Stoica prin Grup Feroviar Român (GFR), se va delista pentru că acţionarii nu au aprobat transferul companiei pe o altă piaţă, în contextul procesului de desfiinţare a Rasdaq, informează Mediafax.

Acţionarii au respins propunerea de tranzacţionare a acţiunilor producătorului de material rulant Electroputere VFU pe o piaţă reglementată, precum şi varianta mutării în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare (ATS), se arată într-un raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Grup Feroviar Român are o participaţie de 90,8% la Electroputere VFU, fosta Remarul Paşcani. Remarul Paşcani şi-a schimbat denumirea după ce Stoica a cumpărat la sfârşitul anului 2012 divizia de producţie locomotive a Electroputere Craiova (EPT).

Ultima operaţiune cu acţiunile Electroputere VFU a avut loc miercuri, la preţul de 1,9 lei/unitate, în urcare cu 26% faţă de precedenta tranzacţie. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 21,98 milioane de lei.

Electroputere VFU are drept obiect de activitate construcţia, repararea, modernizarea şi cumpărarea – vânzarea de vagoane. Compania achiziţionează şi modernizează vagoane de călători, pe care ulterior le vinde către terţi.

Tot vineri au anunţat că se retrag de pe bursă şi firma de construcţii şi reparaţii de utilaj petrolier Mecanpetrol Găeşti (MEGY), Construcţii Sibiu (CONR), Cozia Forest Râmnicu Vâlcea (CFOR), Avicola Slobozia (AVSL) şi producătorul de energie electrică Vest Energo Bucureşti (VESE).

Bursa de valori Bucureşti va relansa pe 25 februarie secţiunea de tranzacţionare de acţiuni a actualei pieţe ATS sub denumirea AeRO. Piaţa AeRO este segmentul dedicat acțiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzacționare al BVB.

Acesta este un segment de piață dedicat listării companiilor la început de drum, pentru finanțarea proiectelor, poveștilor lor de creștere, creșterea vizibilității și contribuției la dezvoltarea mediului de afaceri.

Piaţa Rasdaq va fi desfiinţată în luna octombrie. Companiile care nu decid mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ urmează să se delisteze.

În situaţia în care AGA decide ca firma să nu facă demersurile pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate. Acţionarii îşi pot exercita dreptul de retragere în termen de 90 zile de la publicarea hotărârii adunării generale a acţionarilor.

Cele mai citite

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă