13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Omul de afaceri Marian Fișcuci și deputatul Adrian Simionescu, urmăriți penal

UPDATE. Omul de afaceri Marian Fișcuci și deputatul Adrian Simionescu, urmăriți penal

UPDATE. Deputatul PSD Adrian Simionescu a declarat joi, după ce a fost audiat la DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul de evaziune şi că nu a obţinut niciodată "bani negri", precizând că nu deţine societăţi comerciale, ci doar este acţionar la o firmă care nu-i aparţine, informează Mediafax.

Adrian Simionescu a spus, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost audiat timp de aproximativ două ore, că nu are nicio legătură cu infracţiuni de evaziune fiscală şi că va reveni la DNA însoţit de un avocat, pentru a da declaraţii în legătură cu acuzaţiile care îi sunt aduse.

Simionescu a mai spus că deocamdată procurorii nu au luat nicio măsură în cazul său.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu deţine societăţi comerciale, ci doar este acţionar la o firmă care nu-i aparţine şi că nu a obţinut niciodată "bani negri", precizând că nu comentează traseul banilor care ar fi ajuns în firmele omului de afaceri Marian Fişcuci.

Întrebat dacă îşi va da demisia din Parlament, Adrian Simionescu a răspuns: "Să ajungem acolo".

Deputatul a mai arătat că a fost ridicat de anchetatori "de la Turnu, de acasă".

UPDATE. Procurorii DNA au început urmărirea penală față de deputatul Adrian Constantin Simionescu și omul de afaceri Marian Fișcuci. Astfel,  Simionescu este cercetat pentru efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută și complicitate la evaziune fiscală, iar Omul de afaceri Fișcuci este urmărit penal pentru evaziune fiscală. Alături de cei doi mai este urmărit penal și Florinel Marinaș, administrator al unei societăți comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2012 – 2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC PROINVEST S.R.L. care este și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC PROINVEST S.R.L..

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

”Schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma FAN SPEED Nikopole, controlată de suspecții Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia”, informează procurorii DNA.

În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final.

Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare.

”În cursul anului 2014, suspectul Simionescu Adrian Constantin, deputat în Parlamentul României, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind FAN SPEED Nikopole.

Potrivit datelor existente în cauză, suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului”, notează DNA.

Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind Marian Fișcuci.

Suspecților Simionescu Adrian Constantin, Fişcuci Marian și Marinaş Florinel li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. 

Omul de afaceri Marian Fișcuci și deputatul Adrian Simionescu au fost aduși, joi dimineață la DNA pentru a fi audiați în dosarul de evaziune de un milion de euro.

Marian Fișcuci ar fi sponsorul de bază al PSD Teleorman și bun prieten cu vicepremierul Liviu Dragnea. El este în prezent președinte executiv al PSD Teleorman. 

Procurorii au făcut, miercuri,  în acest caz, zece percheziţii în judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ilfov, la sedii şi puncte de lucru ale unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane. Surse judiciare au declarat, că în acest caz ar fi implicat şi deputatul PSD Adrian Simionescu, precum şi un om de afaceri.

Citește și: VIDEO. Deputat PSD, implicat într-un dosar cu o evaziune de un milion de euro

Simionescu ar fi în atenţia anchetatorilor pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, au precizat sursele judiciare.

Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informații și de Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Adrian Constantin Simionescu este deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

Numele lui Marian Fişcuci apare pe lista persoanelor care au donat în 2012 bani pentru USL, suma dată atunci de acesta fiind de 100.000 de lei.

Cine este Adrian Simionescu

Adrian Constantin Simionescu este deputat din 2012. Simionescu a fost viceprimar în Turnu Măgurele, în perioada 1996-1997, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, în 2008-2009. Acesta a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PD Teleorman din 1996 până în 2001. Ulterior, el a trecut la PSD, iar în 2001 a fost numit vicepreşedinte al PSD Teleorman.

Simionescu, de profesie inginer metalurg, a lucrat ca stagiar la fabrica de țevi Slatina, între 1989 – 1990 , după care a fost șef de secție la UVCP Turnu Măgurele, până în anul 1994. Din acel an și până în 1996, el a fost director la SC Sady Com SRL Turnu Măgurele, între 1997-1999 – director Conserv Turris Turnu Măgurele, iar în perioada 1999 – 2000 a fost director al combinatului chimic din Turnu Măgurele. Între anii 2000-2001, Simionescu a fost director la SC Agro Turris Turnu Măgurele, între 2001-2008 – director SC Sady Com SRL Turnu Măgurele. După un an, din 2009, el a redevenit director al SC Sady Com SRL Turnu Măgurele.

Conform ultimei sale declarații de avere, din luna iunie, deputatul Adrian Constantin Simionescu are două terenuri arabile în localitățile Turnu Măgurele și Bragadiru, un apartament de 79 de metri pătrați, cumpărat în 1997, și o casă de 168 de metri pătrați, cumpărată în acest an, ambele în Turnu Măgurele.

Simionescu are două autoturisme – un ARO 243 cumpărat în 1992 și un Ford Scorpio din 1998.

În declarația de avere, deputatul PSD a menționat și două credite bancare contractate în anul 2007, în valoare de 78.106 euro și 47.613 lei.

În anul fiscal precedent, el a încasat ca deputat un venit anual de 58.908 lei, iar soția sa, Fănica Simionescu, a obținut un venit anual de 8.724 lei, în calitate de director la SC Sady Com SRL. La această firmă, deputatul deține 95,23% din acțiuni. De asemenea, el este acționar unic la SC Fan Speed SRL, firmă cu sediul în Bulgaria, conform declarației sale de interese.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă