13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialONG: Înfiinţarea liceului pentru romi din sectorul 5 va conduce la segregare...

ONG: Înfiinţarea liceului pentru romi din sectorul 5 va conduce la segregare etnică

Alianţa Civică Democrată a Romilor (ACDR) salută iniţiativa Guvernului de a creşte accesul la educaţie al copiilor romi, însă tentativa de a rezolva o problemă socială prin crearea unor instituţii educaţionale separate este una confuză şi greşită, relatează Mediafax, citând un comunicat al organizaţiei.

În opinia conducerii ACDR, liceul pentru romi va conduce la segregare etnică şi nu la integrarea acestei etnii.

“Conducerea Alianţei Civice Democrate a Romilor (ACDR) nu este de acord cu decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu pentru romi pentru a rezolva problema analfabetismului, conform declaraţiilor Grupului Minorităţilor din Camera Deputaţilor. (…) În loc să stimulăm integrarea, promovăm distanţarea între grupurile etnice, decidem să rezolvăm o problemă socială cu o soluţie legată strict de drepturile garantate ale minorităţilor, nu de rezolvare a problemei sociale. Alianţa Civică Democrată a Romilor consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă”, se precizează într-un comunicat de marţi al organizaţiei.

Preşedintele ACDR, Marian Darangiu, apreciază chiar ca “praf în ochii” minorităţii rome din România decizia Guvernului de a înfiinţa un liceu în Sectorul 5 din Bucureşti, “într-o cazarmă dezafectată”. Problemele grave ale romilor necesită, în opinia acestuia, “legislaţie şi politici publice integrate în domeniul educaţiei, sănătăţii, locuirii, infrastructurii şi ocupării forţei de muncă”.

“Aceste «exerciţii de imagine» de-a lungul ultimilor 20 de ani au condus la starea deplorabilă în care se regăseşte minoritatea romă”, a mai declarat Darangiu.

ACDR aminteşte că, la începutul anilor ’90, în Ungaria a fost înfiinţat un liceu destinat copiilor romi din medii defavorizate, dar modelul “nu a fost replicat de guvernele maghiare, pentru că este ineficient şi conduce la accentuarea marginalizării şi izolării romilor faţă de populaţia majoritară”.

ACDR propune, ca alternative, programe de educaţie timpurie incluzivă şi de stopare a discriminării şi segregării în instituţiile de învăţământ gândite de specialişti.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat, marţi, că Executivul va decide înfiinţarea unui liceu cu linie de predare în limba romani, liceu care va funcţiona într-o clădire a unei cazarme dezafectate din Sectorul 5 şi va oferi zilnic elevilor romi cel puţin o masă caldă.

Premierul a afirmat, în şedinţa de Guvern de marţi, că înfiinţarea liceului reprezintă iniţiativa deputataţilor din grupul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian şi Nicolae Păun şi a întrunit consensul coaliţiei.

“Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european”, a spus Ungureanu.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă